Noordoost Oman foto's & tips

'134098' door Napoleon '134098' door Napoleon

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Omaanse man en zijn..

Napoleon

En Omaanse man en zijn zoon lopen terug naar de auto, na het genieten van de zonsopkomst vanaf de steile kliffen bij de Arabische Zee

'271291' door movos '271291' door movos

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

WADI

movos

In Oman vindt je een groot aantal Wadi's. Het zijn rivierbeddingen doorgaans tussen twee bergwanden in en ze zijn vaak waterrijk en daardoor groen. Veel inwoners van Oman gebruiken de wadi’s als wasplek en als plek om samen te komen. Tijdens een wandeling in een wadi stuitte ik op deze meneer die gras had geplukt voor zijn geiten.

'269429' door movos '269429' door movos

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

BANI HINAWI

movos

De bevolking van Oman is een ware smeltkroes van culturen. Oman is van oorsprong een Arabisch land en een meerderheid van de inwoners behoort tot de van oudsher traditionele stammen: de kustbewoners (Bani Hinawi-stam) en de bedoeïen (Bani Ghafiri-stam). Door eeuwenlange uitwisselingen tussen andere delen van Afrika en het Midden-Oosten en emigranten uit Westerse landen, kan het land vandaag de dag putten uit een enorme verscheidenheid aan nationaliteiten.

'322876' door Esthers '322876' door Esthers

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Roze schelpen

Esthers

Als je naar het strand in Ras al Hadd gaat, zie een hele roze gloed over het strand liggen. Dit blijkt een dikke laag kleine roze schelpjes te zijn en bij iedere golf worden er weer nieuwe schelpjes aangevoerd.

'540826' door marcvankessel '540826' door marcvankessel

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi Dayqah

marcvankessel

Wie denkt hier met een natuurlijk meer van doen te hebben heeft het mis. Het is een kunstmatig meer dat is ontstaan als gevolg van de Wadi Dayqah dam. Deze dam, de grootste in Oman, is geopend in 2012 en is bedoeld voor energie- en irrigatiedoeleinden.

'502038' door pensionado '502038' door pensionado

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Omani jeugd

pensionado

Ook in Oman willen kinderen heel graag op de foto. Zij verdringen elkaar om vooraan te kunnen staan. In dit geval is de kleinste dan ook nauwelijks zichtbaar. Het saluerende manneke heeft zich op de voorgrond weten te plaatsen en stond bijna in mijn lens. Opvallend zijn de verschillen in kleding. Sommige jongens dragen de traditionele dishdasha (jurk) en bijbehorend hoofddeksel kumah, terwijl het meisje en de andere jongetjes modern gekleed gaan. De foto is genomen in de Naseem Gardens in de buurt van Barka aan de Golf van Oman.

'307150' door pkoelewijn '307150' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Frisse duik

pkoelewijn

Het water van de Wadi Bani Khalid is diep genoeg om een duik vanaf de rotsen te nemen. De aanwezige toeristen genoten dan ook met volle teugen van zo'n afkoelend bad. De Omani's vonden het wellicht nog wat te koud. Je ziet er twee wandelen op de rotsen rechts op de foto. Het was in februari dan ook pas 27 graden Celsius....

'240966' door Esthers '240966' door Esthers

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Turtle beach

Esthers

Op het strand van Ras Al Jinz is deze schildpad net klaar met het leggen van ca. 80-100 eieren. Het leggen van de eieren gebeurt tussen zonsondergang en opkomst. Zie mijn tip voor de excursie naar dit bijzondere fenomeen. We zijn hier geweest tijdens onze auto rondreis door Oman n.a.v. de reportage in Columbus nr. 5.

'421200' door MaaikeAart '421200' door MaaikeAart

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Oase

MaaikeAart

Wadi Shab is een prachtige oase in de verder van groen verstoken omgeving. De foto is het begin van de wadi die na een pittige wandeling met wat klauterwerk steeds smaller wordt. Een prachtige plek waar ook nog gezwommen kan worden.

'491547' door EvanderHel '491547' door EvanderHel

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Genieten in het...Haj

EvanderHel

Vanuit Muscat, in de richting van Jebel Sifah, rijd je door het Hajjargebergte. Een route tussen ruige bergen, soms steil omhoog, haarspeldbochten en dan weer met de neus van je auto diep naar beneden. Je passeert rommelig stoffige dorpjes waar de geiten samendrommen. In de vroege ochtend is het een prachtig gezicht om het dag te zien worden tussen de bergen. Deze inham staat vol met heerlijk koel water maar zal later in de avond helemaal droog staan. Dan is het gelijk een heel ander gezicht. Een mooi natuurverschijnsel!

'502461' door pensionado '502461' door pensionado

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Omani broers

pensionado

De Naseem Gardens in de buurt van Barka aan de Golf van Oman zijn op vrije dagen een geliefd doel voor de mensen uit Muscat. Ze sjouwen een complete keukenuitrusting mee en gaan in de schaduw van de bomen op de grond zitten eten. Hier kwam ik deze jongen tegen die zijn broertje op de schouders draagt. Hij vroeg mij een foto te maken en was heel blij toen hij het resultaat zag.

'352086' door adelheid '352086' door adelheid

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Paradijsje

adelheid

Dit is een foto van Wadi Shab, een juweeltje. Als je er doorheen wandelt en waadt waan je je in een waar paradijs, roodbruine rotsen om je heen, blauwe lucht, heldere watervalletjes, bloemen, meertjes, palmbomen....en ga zo maar door. Een wadi is eigenlijk een rivierbedding. Vaak staan ze droog maar tijdens de regens kunnen ze ineens opvullen met stromend water en kan het gevaarlijk zijn om je erin te begeven. Sommige wadi's hebben gedurende het hele jaar water en daardoor settelen mensen zich rondom deze 'oases' in het verder droge land. Veelal kun je met een 4x4 door een wadi rijden maar in dit geval is dat niet mogelijk, deze kun je alleen te voet bezoeken en aan het einde moet je zwemmend verder.

'310233' door pkoelewijn '310233' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Schildpaddenstrand

pkoelewijn

Op het strand van Ras-Al-Jinz wordt het pas druk na zonsondergang. Dan komen de grote groene schildpadden uit zee om hun eieren (ongeveer 100 "pingpongballen") in een gat van 1 meter diep te leggen. Tevens zoeken kleine zonet uit het ei gekropen schildpadjes de weg naar de branding. Het gat op de voorgrond is na het leggen van de eieren gegraven om liefhebbers van eieren, zoals vossen, om de tuin te leiden.

'132163' door dickblom '132163' door dickblom

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Woestijn scene

dickblom

Woestijn scene

'543944' door pkoelewijn '543944' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Langs de Said bin...T

pkoelewijn

Qabous bin Said is sedert 1970 de sultan van Oman. Hij zette indertijd zijn vader, Said bin Taimur , af omdat hij het niet eens was met diens conservatieve beleid. Qabous begon het land te ontwikkelen en meteen geasfalteerde wegen aan te leggen. Onze chauffeur koos de oude gravelweg van Ras Al Jinz naar Sur omdat hij ons deze prachtige rotsformaties wilde laten zien. Gravelwegen vernoemde hij altijd naar de vader van Qabous.....

'305029' door pkoelewijn '305029' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi Bani Khaled

pkoelewijn

De Wadi Bani Khaled wordt druk bezocht door toeristen en door locals. Vooral in het Omaanse weekend (donderdag, vrijdag) is het hier druk. Het water is behoorlijk diep en je kunt er dan ook fijn duiken en zwemmen. Vlakbij het zwemwater staat een groot bord waarop het verzoek (in het Engels en Arabisch) om "properly dressed" te gaan zwemmen. Wij zouden denken dat je dan als dame een badpak zou moeten dragen, maar volgens onze gids was "properly dressed" voor dames : een t-shirt! Wij hebben hem niet kunnen uitleggen dat dit door toeristen dus nooit begrepen zou worden.

'307482' door pkoelewijn '307482' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi A'Tayeen

pkoelewijn

De wadi A'Tayeen wordt voornamelijk in het weekend door locals bezocht. Toeristen tref je hier zelden aan. Op dit punt is het water diep genoeg om te kunnen zwemmen. De wadi heeft ook lange trajecten waar je er doorheen kunt rijden en de bij Omani geliefde sport "wadibashing" kunt uitoefenen. Dat wil zeggen je rijdt zo hard mogelijk met je 4WD door een nat gedeelte van de wadi zodat je auto een gratis wasbeurt krijgt. Niet vergeten om vooraf de ramen te sluiten........

'416224' door pkoelewijn '416224' door pkoelewijn

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi Tiwi

pkoelewijn

Een verrassend land, Oman. Je rijdt al enige tijd door een dor en rotsachtig landschap en dan zie je plotseling wat groene toppen van bomen. Eerste tekenen van een oase, of wadi, zoals men dat hier noemt. Er is volop water en vegetatie en meestal is er ook een dorpje bij.

'157418' door Napoleon '157418' door Napoleon

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Sunrise

Napoleon

zonsopkomst boven de Arabische Zee

'502069' door pensionado '502069' door pensionado

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Eten in het park

pensionado

De Omani zijn een vriendelijk en vrolijk volk. Gelukkig hebben zij hun tradities weten te behouden. Er is geen sprake van uitzinnige hoogbouw of luxe zoals in buurland Verenigde Arabische Emiraten. De mensen leven er welvarend. Op vrijdag is het fijn om samen in de open lucht te eten. In de Naseem Gardens zie je hele families gezellig bijeen waarbij een complete keukenuitrusting lijkt te zijn meegenomen. Deze moeder met dochter en bediende dragen ook allerlei schalen en bekers mee. Dat wordt straks smullen. Ze lijken er veel zin in te hebben.

'435100' door twalia '435100' door twalia

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi

twalia

Wie denkt dat Oman alleen bestaat uit woestijnzand, staat een verrassing te wachten. In de uitlopers van de bergen zijn veel wadi's te vinden, kleine boven- of ondergrondse riviertjes. Hier is het weelderig groen.

'502838' door pensionado '502838' door pensionado

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Golf van Oman

pensionado

Tot slot van mijn serie foto's van Oman een beeld van de gelijknamige Golf tijdens zonsondergang genomen vanaf het strand bij Barka. Daar ligt een comfortabel hotel Al Sawadi Beach Resort and Spa genaamd. Dit is een perfecte plek om na een rondreis door het verrassend mooie land uit te rusten, terwijl er in de onmiddellijke omgeving nog tal van bezienswaardigheden te vinden zijn, waaronder oases, wadi's en forten. Barka zelf heeft een interessante, levendige vissershaven.

'283506' door Esthers '283506' door Esthers

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Op weg naar het water

Esthers

Er staan al tips op de site om naar de schildpadden te gaan kijken bij Ras Al Jinz wat zeer de moeite waard is. Maar boek dan niet de avondexcursie. Toen wij er waren waren er bijna 100 mensen en 's-avonds mag je geen foto's maken. Boek de ochtend excursie die vertrekt bij het visitorcentre om 04.00 uur, het is vroeg, maar zeer de moeite waard, wij waren maar met 9 mensen en zijn tot na zonsopkomst op het strand gebleven. Als het licht wordt namelijk mag je ze gewoon fotograferen en het is dan geweldig als je de kleintjes naar de zee zit kruipen en moeders ook als ze haar eieren gelegd heeft. Website: www.rasaljinz-turtlereserve.com

'378792' door adelheid '378792' door adelheid

OmanNoordoost Oman

OmanNoordoost Oman

Wadi Shab

adelheid

Op verzoek van een mede RR heb ik een blog geplaatst over de do's en dont's in Oman. Dit alles gebaseerd op mijn bevindingen tussen 1997-1999 toen ik daar woonde. Het brengt vele goede herinneringen boven, zoals oa de uitstapjes naar dit schitterende plekje; Wadi Shab. Al wandelend, wadend en zwemmend werk je je door dit kleine stukje paradijs.