Muscat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In de Sultan Qaboes-moskee

Muscat,
Oman


In Muscat bezoeken we de enorme Sultan Qaboes-moskee. Dit is de grootste moskee in Oman. Het hele complex bedekt circa 40.000 m² en werd ingehuldigd door sultan Qaboes van Oman op 4 mei 2001.
Het is indrukwekkend om hier rond te lopen. Achter iedere hoek is weer een mooi doorkijkje. Wij waren er vroeg in de ochtend, wat als groot voordeel heeft dat het nog lekker rustig is. Regelmatig hadden we het 'rijk' alleen. We worden rondgeleid door gids Mohammed, die ons veel kan vertellen over de moskee met z'n enorme tapijt en indrukwekkende kroonluchter. Ook ons zoontje wordt door Mohammed liefdevol onder zijn hoede genomen. Die vindt het prachtig, een vriend in een witte jurk, en huppelt vrolijk op zijn sokken het hele complex door. Een mooi bezoek, absoluut een aanrader.

Van Wikipedia:
De moskee is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen. De grootste gebedsruimte is vierkant van vorm en is 74,4 bij 74,4 meter. De centrale koepel is vijftig meter hoog. De koepel, de grootste minaret van 90 meter hoog en 4 flankerende minaretten van elk 45.5 meter hoog, zijn de visuele hoofdkenmerken van de moskee. De grootste gebedsruimte biedt plaats aan 6500 moskeegangers en de gebedsruimte voor vrouwen is geschikt voor 750 personen. De verharde buitenplaats is goed voor 8000 personen en er is extra ruimte beschikbaar op de binnenplaats en de doorgangen. Dit totale capaciteit van de moskee komt hierop op 20.000 moskeegangers.

Een belangrijk kenmerk van het ontwerp van het interieur is het tapijt welke de gehele gebedsruimte bedekt. Het bevat 1.700.000 knopen, weegt 21 ton en was vier jaar in productie. Het brengt de klassieke en traditionele tabriz-, kashan- en isfahanontwerpen bij elkaar. Er zijn 28 verschillende kleurtinten gebruikt, merendeels verkregen uit traditionele plantaardige kleurstoffen. Het is het op een na grootste tapijt ter wereld.

Dit handgeweven tapijt is geproduceerd door Iran Carpet Company (ICC) op bestelling van de diwan van het koninklijk hof van het sultanaat van Oman met als doel de hele vloer van de grootste gebedsruimte van de moskee in Muscat te bedekken. De tapijt bestaat uit één stuk en heeft een afmeting van 70 bij 60 meter en bedekt daarmee 4343 m2 van de gebedsruimte.

De grootste kroonluchter in de gebedsruimte hangt onder de centrale koepel en is gemaakt van swarovskikristal en gouden metaalplaatwerk. De 14 meter hoge kroonluchter bevat 1.122 lampen en weegt acht ton.