Musandam

'395752' door MaaikeAart '395752' door MaaikeAart

OmanMusandam

OmanMusandam

Fjorden van Musandam

MaaikeAart

Het is een geweldige ervaring om met een Dhow een relaxed tochtje te maken door de Khor Shimm fjord. Het landschap is ruig, waarbij de bergen direct uit het water omhoog rijzen. Veel leven lijkt er boven water niet te zijn, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het leven onder water, w.o. vele dolfijnen. Op deze idyllische plek met het turquoise water waar het goed snorkelen. Musandam is vanuit Oman wat lastig te bereiken, maar vanaf Dubai is het nog geen 3 uur rijden.

'157413' door Napoleon '157413' door Napoleon

OmanMusandam

OmanMusandam

Donkey

Napoleon

Een ezel verwonderd zich over de toeristen die hij tegenkomt in de binnenlanden van Musandam. tot zo'n 25 jaar geleden was dit binnenland alleen te voet bereikbaar, tegenwoordig ook met de auto, mits je een goede 4x4 hebt.

'439236' door PleunGroeneveld '439236' door PleunGroeneveld

OmanMusandam

OmanMusandam

Vlak Voor de Regen

PleunGroeneveld

Vanuit Khasab kun je een mooie boottocht maken naar de Fjorden van Oman, een prachtig gebied waar je ook prima kunt snorkelen, en waar je vrijwel zeker dolfijnen kunt spotten. Toen wij daar waren kregen we onderweg te maken met heel slecht weer, deze foto is gemaakt vlak voordat een stortregen op ons neer kwam, oorspronkelijk was de hele foto erg donker maar door de bewerking hebben we deze mooi op kunnen kalefateren.

'447776' door Ing98 '447776' door Ing98

OmanMusandam

OmanMusandam

Smokkelaars

Ing98

Bij zonsondergang varen Iraanse smokkelaars met hoge snelheid en met tientallen bootjes tegelijk terug naar Iran. Onze boot was onderweg terug naar de haven van Khasab toen wij deze speedbootjes volgeladen met handelswaar op ons af zagen komen.

'428182' door PleunGroeneveld '428182' door PleunGroeneveld

OmanMusandam

OmanMusandam

Goede Schipper

PleunGroeneveld

We maakten een boottocht vanuit Khasab naar de fjorden van Oman, het is een mooie tocht.Op de terugweg zagen wij een dhow met motorpech gelukkig nam onze schipper al die mensen mee en nam de boot op sleeptouw zoals dat hoort maar er waren al veel boten voorbij gekomen en die vaarden gewoon door.

'428208' door PleunGroeneveld '428208' door PleunGroeneveld

OmanMusandam

OmanMusandam

Musandam

PleunGroeneveld

Het adembenemende landschap van Musandam, met grillige rotswanden en kliffen die steil uit het water omhoog komen, doet denken aan de Noorse fjorden. Het schiereiland is al sinds jaar en dag een favoriete bestemming voor duikers en de woeste natuur onderscheidt zich sterk van de rest van Oman en omringende bestemmingen.

'393424' door twalia '393424' door twalia

OmanMusandam

OmanMusandam

Netten binnen halen

twalia

Musansdam is een schiereiland dat gescheiden ligt van de rest van Oman. Het gebied staat bekend om zijn Fjorden die prachtig vanuit de zee oprijzen. Tijdens een boottocht door de fjorden zagen we deze huisjes die tegen de wand zijn opgebouwd. Deze huisjes worden gebruikt door de vissers. Zo hebben zij overdag de mogelijkheid om een siësta te houden, zodat ze niet terug hoeven naar hun dorp.

'409595' door NNicoMijnders '409595' door NNicoMijnders

OmanMusandam

OmanMusandam

Dolfijnen naast de...

NNicoMijnders

Terwijl we aan het varen waren door de schitterende fjorden van Musandam werden we vergezeld door een paar dolfijnen naast de boot; een geweldige ervaring en leuke foto's!!

'126728' door Nicky65 '126728' door Nicky65

OmanMusandam

OmanMusandam

Kust Khasab (straat..

Nicky65

Het is geweldig om met een dhow de "fjorden" van Oman te bevaren

'278906' door Yves '278906' door Yves

OmanMusandam

OmanMusandam

Kiezen maar!

Yves

Bij een verlaten visrestaurantje direct aan zee, waar wij de enige klanten waren, werden we op onze wenken bediend. De eigenaar kwam ons deze 'menukaart' voorschotelen: welke vis zouden we wensen? Na enige bereidingstijd kwam hij terug met het (haast niet meer herkenbare) resultaat: de lekkerste verse vis die we ooit gegeten hebben! Wel heel zout overigens, we bleven water drinken de rest van de avond... Dat was het echter meer dan waard! Erg leuk om op een nog zo pure wijze uit eten te gaan.

'362176' door twalia '362176' door twalia

OmanMusandam

OmanMusandam

Even relaxen...

twalia

Een dagje relaxen, dat is een dagje varen door de Khors van Musandam. Het schiereiland Musandam staan bekend om de prachtige kliffen waar je tussendoor kan varen. Dat varen doe je natuurlijk op een traditionele boot, dhow genoemd. Behalve van het mooie uitzicht kan je ook nog genieten van de dolfijnen, die de inhammen een fijne plek vinden om te verblijven.

'126730' door Nicky65 '126730' door Nicky65

OmanMusandam

OmanMusandam

De "fjorden" van Oman

Nicky65

Musandam, Oman

'21048' door cretier '21048' door cretier

OmanMusandam

OmanMusandam

Musandam Khor

cretier

In het geisoleerde Musandam, alleen bereikbaar per dhow over het water, liggen tussen de Khors (Diepe fjorden) een aantal kleine geisoleerde dorpen, op kleine stukjes grond tegen de steile hoge bergen aangeplakt. Prachtige lichtinval doet de kleuren van dit zeer droge gebied continue veranderen

'86624' door Nicky '86624' door Nicky

OmanMusandam

OmanMusandam

Musandam

Nicky

ruwe maar mooie natuur in Oman

'288017' door Yves '288017' door Yves

OmanMusandam

OmanMusandam

Zicht op zee en berge

Yves

Een paradijselijk plaatje, gefotografeerd in een kalme baai vanaf een oude houten boot bekleed met kussens en Perzische tapijten. Uren voeren we over het schitterende water langs de prachtige kustlijn gevormd door grillige bergen. Onderwijl dronken we thee en spotten we dolfijnen. Een goed recept voor een heerlijke middag!

'86659' door Nicky '86659' door Nicky

OmanMusandam

OmanMusandam

Dolfijnen

Nicky

maak een dolphin tours excursie

'568997' door Sandral '568997' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Jebel al Harim

Sandral

Ik krijg nog een kriebeltje in mijn buik, bij het zien van deze foto, omdat ik toch wel een beetje opzag tegen deze spectaculaire bergrit door het berggebied van Jebel al Harim, naar de hoogste berg in Musandam van 2087 meter hoog. Vriendlief neemt het liefst de smalste en hoogste weggetjes, waar ik het liefst zou omdraaien. Na wat geoefend te hebben met het sportieve pook-standje van de 4x4 auto, hebben we bijna de gehele weg kunnen afleggen. En natuurlijk viel het allemaal wel mee en waren de uitzichts-punten en het weer prachtig! Hier ziet je, net onder de top, het Sayh-plateau, waar je miljoenen jaren oude fossielen kunt vinden. Helaas door tijdgebrek, hebben we moeten omkeren, want je wilt hier niet in het donker rijden. Neem de tijd, rijdt rustig en oefen van tevoren met je auto op een steile weg. Je moet je auto wel onder controle hebben. Je kunt je ook laten rijden door een gids natuurlijk.

'568057' door Sandral '568057' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Khasab Coastal Road

Sandral

Om Musandam te bereiken rijdt je over de aan de westkust gelegen Khasab Coastel road (Highway 2), waarna je na 35 km in Khasab belandt. Het is een verademing om hier te rijden, na de drukte en vele agglomeratie in de Verenigde Arabische Emiraten. Loodrechte wanden, een enkel stadje en een groen-blauwe zee. Om het gouvernement Musandam in te komen, moesten we wederom een 30 dagen visa kopen, terwijl we er 1 hadden.Daar baalden we wel van.Het 10 dagen visa was niet meer te koop. Extra kosten 2 x 20 rial (kleine 100 euro) Je bent gewaarschuwd, maar laat je er niet door tegenhouden, want het is een hoogtepunt van de reis geworden.

'86632' door Nicky '86632' door Nicky

OmanMusandam

OmanMusandam

Mobile broodjes kebab

Nicky

Overal lopen er broodjes kebab langs de weg en steken ook overal de weg over, zonder uit kijken natuurlijk

'284229' door Yves '284229' door Yves

OmanMusandam

OmanMusandam

Lantaarn

Yves

Deze karakteristieke lantaarn, gefotografeerd tegen een achtergrond van bergsilhouetten en het roze van de ondergaande zon, stond bij het terras van een klein eethuisje. Er was geen klandizie en aangezien het een stuk buiten het dorp lag, met aan één kant de zee, was het er heerlijk stil. Die stilte ademt de foto op één of andere manier wel uit. Het eten was er overigens zalig (de verse vis die als menukaart wordt gepresenteerd op één van mijn andere foto's)!

'570636' door Sandral '570636' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Khor Najd

Sandral

Het uitzichtspunt over de rotsformaties en de talrijke baaien van Khor Najd, zijn te bereiken op een half uur rijden van Khasab. Je hebt er wel een 4wd voor nodig om in 10 minuten de onverharde weg van deze steile berg te beklimmen om op 420 meter hoogte het uitzicht van deze lagune te zien. Aan jou om opnieuw deze heuvel in een kwartiertje over een onverharde weg naar beneden te rijden. Prima plek om te kamperen!

'569445' door Sandral '569445' door Sandral

OmanMusandam

OmanMusandam

Dhow trip

Sandral

Erg leuk is het om een 'dhow trip' te boeken naar b.v. Khawr Sham of de Zonnefjord. Een fjord met azuurblauw zeewater en torenhoge kliffen die de leefomgeving vormen van dolfijnen die graag met de boot meezwemmen, koningsmakrelen, visarenden en zeemeeuwen. Je vaart langs enkele vissersdorpen die nog heel traditioneel leven. De dhow, een traditioneel Arabisch schip, maakt meestal een stop bij Telegraph Island, waar je een verfrissende duik kunt maken, snorkelen, de visjes met stukjes banaan voeren of gewoon lekker je ogen dichtdoen en wegdromen.. Hier gaan we voor anker.

'1063977' door krijnvandergiessen '1063977' door krijnvandergiessen

OmanMusandam

OmanMusandam

Eenzame boom in Oman

krijnvandergiessen

Eenzame bomen, geweldig om te fotograferen! En leuk om hier te delen : ) Deze fotografeerde ik eerder dit jaar in Oman. De foto is net voor zonsondergang genomen, maar in zwart wit vond ik hem toch spannender. Ik schreef al eerder over dit gebied: Musandam in het noordelijkste puntje in Oman. Een gewedig gebied on een weekend een boot te huren. En eenzame bomen te fotograferen!

'1096963' door corriedewinter '1096963' door corriedewinter

OmanMusandam

OmanMusandam

Traditioneel gekleed.

corriedewinter

Oman is een verrassend land. Je verwacht overal woestijn en droogte, maar in het zuiden wordt het landschap in september groen vanwege de moesson. Nu zijn we in de noordelijke exclave Musandam, waar diepe fjorden het land binnendringen. In de fjorden zit heel veel veel vis waar weer dolfijnen op afkomen. De vissers die langs de fjord wonen in kleine dorpen, leven er goed van. Ze hoeven namelijk geen belasting af te dragen en er mogen ook geen vissers uit andere delen van Oman vissen. Deze mevrouw zit voor haar huis een soort riet te vlechten. Ik heb even met haar gepraat, maar kon er niet achter komen wat het moest worden. Het lijkt alsof ze een snor heeft, maar het is een snavelmasker, een gezichtsbedekking die oorspronkelijk door bedoeïnenvrouwen samen met een sjaal gedragen werd ter bescherming tegen stof en warm zand. De Omaanse vrouwen naaien hun maskers zelf. Ze gebruiken hiervoor een papiersoort die aanvoelt als leder. Het gezichtsmasker komt voor in diverse vormen, maar heeft dezelfde basis. Het bedekt traditioneel een stuk van het voorhoofd en heeft een stoffen lijntje dat over de neus loopt. Het onderste deel van het gezicht, van de mond tot aan de kin, zit deels of volledig verstopt achter het masker. Je ziet bij deze mevrouw het lijntje wel, maar het bovenste deel zit onder haar sjaal. Ik mocht wel een foto maken, maar niet te dichtbij, dat werd niet gewaardeerd.