Jebel Shams

'531689' door ejbaaijens '531689' door ejbaaijens

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Niemand thuis

ejbaaijens

We reden vanuit Nizwah de berg in in richting Jebel Shams. Na enkele haarspeldbochten komen we steeds hoger. Daar parkeren we de auto gaan lopen een niet te lange wandeling door een oase en een dorp. Prachtige uitzichten, zoals op de foto. In het dorpje tegen de berghelling lijkt het heel rustig, maar dat zal zeker komen door de warmte. Onder de palmen lopen allerlei irrigatiekanaaltjes die verkoeling verzorgen. Af en toe het koele water even op ons hoofd gedaan. Heerlijk! Even zitten en genieten van dit uitzicht. Top!

'521222' door ejbaaijens '521222' door ejbaaijens

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Bergdorp in Oman

ejbaaijens

Vanuit Nizwa reden we naar een bergdorp. Eerst weinig begroeiing, maar nadat we een hele serie haarspeldbochten hadden bereden kwamen we in een groene oase. Via allerlei irrigatiekanaaltjes wordt water vanuit de bergen geleid naar het dorp, waar terrasvormige akkers weelderig groen gekleurd zijn. Tijdesn een wandeling heerste er een vredige rust. Geen toeristen, maar vogels en kabbelend water. En af en toe een oproep tot gebed vanuit de moskee.

'569685' door Fietser '569685' door Fietser

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Einde weg

Fietser

WE sliepen in de omgeving van Jebel Shams en dan moet je toch wel de "grand cayon" van Oman bezoeken. Hoe bedrieglijk kan een foto zijn. We kwamen op de heen weg langs fietsen en dacht, hier moet ik op de terug weg een foto maken. Fiets opgetild over enkele rotsen geklommen en we hebben van elkaar een foto gemaakt. Het is overigens een best "gat" naar beneden. Wanneer je alt is het einde ..........

'520132' door santos '520132' door santos

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Fantastisch uitzicht

santos

Rond een uurtje of 5 was de zon bezig onder te gaan en werd het kouder, maar het licht om te fotograferen werd mooier. Het blijft moeilijk om zo'n immens landschap vast te leggen, maar deze foto de schoonheid wel weer.

'568748' door Fietser '568748' door Fietser

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Uitzichtpunt

Fietser

Jebel Shams staaat bekend als de "grand cayon" van Oman. Ben er nog niet geweest, maar aan de hand van de foto's die ik hier zie op de community zie is dat sterk overdreven. Niet dat het niet mooi is of indrukwekkend, maar zeker geen "grand cayon". Al met al hebben we daar toch een schitterende wandeling gemaakt en genoten van de prachtige uitzichten.

'562689' door marlinnie '562689' door marlinnie

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Boom, kloof, berg,...

marlinnie

Jebel Shams, Oman's hoogste berg en Wadi ghul Oman's Grand Canyon, 2 hoogtepunten in het enorm afwisselende landschap van Oman. Een slingerende weg voert je vanaf Nizwa dwars door een maanlandschap. Een 4x4 is hiervoor absoluut noodzakelijk en de route staat duidelijk aangegeven. Eenmaal boven heb je een verbluffend uitzicht en kan je, mits het helder is, Nizwa en de achterliggende bergen zien liggen. Ik heb een zwak voor eenzame boompjes en ik zie ze het liefst zo kaal en oud mogelijk en dus werd hier de kloof, Nizwa en het eenzame boompje in 1 beeld gevangen. Het blijft moeilijk om met een foto over te brengen hoe immens de natuur kan zijn.

'561027' door marlinnie '561027' door marlinnie

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Oase van rust

marlinnie

Onderweg naar Jebel Shams passeer je meerdere schitterende oases, althans, zo heet het in de volksmond maar eigenlijk is wadi een betere benaming. Waar een oase meestal in de woestijn voorkomt en wordt gevoed door grondwater is een wadi een drooggevallen rivierbedding. Heerlijk dat weelderige groen tussen de kale rotsen en droge grond. Oman telt tientallen van zulke wadi's en ze zijn niet alleen van bovenaf goed te bewonderen ook lopend door de rivierbedding zijn ze adembenemend mooi. De rivier is in veel gevallen dan drooggevallen, vaak is er wel een meertje achtergebleven met smaragdgroen water. Je kan Oman gewoonweg niet verlaten zonder een bezoek aan een wadi.

'840936' door karinm '840936' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Samen met de geiten o

karinm

Een redelijk eenvoudige, maar adembenemende wandeling die je naar oude vervallen huisjes brengt; je wandelt langs de rand van de canyon en hebt prachtig uitzicht op de “Grand Canyon” van Oman. Je loopt dezelfde route weer terug en bent hier ongeveer 3 uur mee zoet (zeker als je nog wat foto’s wilt schieten). Om er te komen rijdt je Jebel Shams op, en als je langs het Jebel Shams resort rijdt, wordt de weg een gravelweg. Rij door tot je niet verder kunt, je bereikt het dorpje Al Khazeem aan de rand van de kloof. Van daar is de route aangegeven met rood-wit-gele markeringen en steenmannetjes.

'861744' door karinm '861744' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Bezoek ook eens een..

karinm

De bekendste canyon is natuurlijk de Grand Canyon in Amerika. Absoluut een aanrader, en wat een prachtig landschap. Van een andere orde (veel kleiner, veel rustiger, en minder bekend) is The Balcony bij Jebel Shams. Het wordt de Grand Canyon van Oman genoemd, en het mag zijn dat deze naam wat overdreven is, toch is deze kloof het bezoeken meer dan waard. Een prachtige wandeling met hier en daar een adrenaline-kick, waar smalle paadjes vlak langs de kloof lopen, brengt je tot een aantal verlaten huisjes. Dezelfde weg terug is geen straf, het uitzicht blijft magnifiek. Tip: het beginpunt van de wandeling bereik je door naar Jebel Shams te rijden en de gravelweg te vervolgen tot je niet verder kunt. Je komt dan in het kleine dorpje Khateem, je kunt je auto er veilig achterlaten. Als je naar de rand van de kloof toeloopt, buig je naar links om de wandeling te starten, deze is zelfs aangegeven met geel-rode markering. Als je terugkomt hebben de vrouwen van het dorp snel hun koopwaar uitgestald; er worden zelfgeknoopte sleutelhangers en kleden aangeboden.

'1112420' door karinm '1112420' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Steenmannetje

karinm

Steenmannetjes, we kennen ze in de Alpen maar ik had me niet gerealiseerd dat ik er ook een paar zou tegenkomen in Oman. Op de wandeling langs de "Grand Canyon van het Midden Oosten", de Balcony Walk, heb je prachtige uitzichten over het ruige landschap. De bergflanken duiken zo'n 1500m de diepte in. De start van de wandeling is bij de nederzetting Al Khitaym, het laatste stuk er naar toe is via een goed berijdbare gravelweg. Hier kun je je auto achterlaten. De wandeling is gemarkeerd met geel-rode strepen en je loopt dezelfde weg heen en terug. Zeer de moeite waard, en wij zijn verder niemand tegen gekomen, dus ook nog eens een beetje van het gebaande pad!

'1013417' door karinm '1013417' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Zoekplaatje: waar is.

karinm

Het Jebel Shams gebergte in Oman is zo ruig en desolaat, je komt er nauwelijks mensen tegen tijdens je wandeling. Hier lopen we de Balcony Walk vanaf Al Khitaym. In dit kleine dorpje aan de rand van de canyon kun je je auto parkeren, het begin van de route staat goed aangegeven. De wandeling is niet moeilijk of zwaar, maar gedurende de hele wandeling heb je wel een redelijk steile afgrond naast je. Het pad is echter breed genoeg, en de afgrond net ver genoeg weg om te zorgen dat je een prettige wandeling hebt. Je loopt naar een aantal verlaten huisjes die in de klifrand zijn gebouwd, en nu de stille getuigen van een zwaar leven in dit onherbergzame gebied zijn. Hier zul je weer moeten omdraaien, maar het is geen straf om de weg in omgekeerde volgorde nog eens te lopen. Het is werkelijk indrukwekkend om de uitgesleten canyon en de ruige rotspartijen te aanschouwen, zoals je op de foto kunt zien voel je je echt nietig....

'1105942' door antwan '1105942' door antwan

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Rijden door de Grand.

antwan

Jebel Sham wordt ook wel de Grand Canyon van Oman genoemd. Via een geasfalteerde bergweg kun je tot boven aan de berg rijden waar je mooie wandelingen kunt maken en kunt genieten van de uitzichten op de kloof. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een "weg" door de bodem van de canyon loopt. De weg door Whadi Ghul. Deze weg loopt door de, meestal droge, rivierbedding tot je na ruim 1 uur rijden (7km) niet meer verder kunt. Je staat dan echt op de bodem van de canyon met allemaal steile wanden om je heen. Persoonlijk vond ik dit veel mooier dan de uitzichtpunten van boven. Om deze weg te kunnen rijden heb je wel een hoog op de wielen staande 4WD nodig en een beetje ervaring met het rijden met een 4WD is ook wel aan te bevelen. Het is namelijk een rotsachtige piste met de nodige kleine hindernissen. Maar wel echt de moeite waard om doorheen te rijden. Op de foto hierboven zie je de start van de route, je vindt deze op de weg naar Jebel Shams vlakbij het dorpje Ghul.

'1106616' door karinm '1106616' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Zonsondergang in het.

karinm

Na een prachtige off-road rit kwamen we aan in ons hotel in de bergen net boven het dorpje Al Hamra. En wat was het genieten toen de zon onderging en we dit uitzicht hadden vanaf ons balkonnetje....

'1063317' door karinm '1063317' door karinm

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

De Grand Canyon van..

karinm

Oman heeft echt mijn hart gestolen. De mensen zijn vriendelijk, de architectuur is prachtig en de natuur is overweldigend. Zo ook hier in wat men noemt de Grand Canyon van Oman. Nu is deze benaming wellicht wat overdreven, de echte Grand Canyon is wel een stukje groter, maar het Jebel Shams gebergte ontdekken is toch ook wel de moeite waard. Je kunt er verblijven in een resort, maar hoe gaaf is het om wild te kamperen en voor je tentje te genieten van de zonsondergang!

'1106923' door GCoomans '1106923' door GCoomans

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

De Pieken van Oman

GCoomans

Op de planning kamperen in de Jebel Shams. Onderweg door de bergen al zo veel verrast door de mooie uitzichten. Uiteindelijk een prachtige camping spot gevonden waarbij deze vrolijkt precies voor mijn plaatje ging staan. Hier word je toch blij van!

'1104547' door michellevanweert '1104547' door michellevanweert

OmanJebel Shams

OmanJebel Shams

Grand Canyon van Oman

michellevanweert

‘The balcony walk’ is een geweldige hike in de bergen van Jebel Shams. Deze hike kost je ongeveer 3 uur in totaal en laat je steeds verbazen hoe mooi Oman is. Je loopt op avontuurlijke paden richting een waterbron en een oud dorpje. Tegenwoordig is deze niet meer bewoond maar tegen het einde van de hike kom je ze wel tegen en kun je deze ook van binnen bewonderen. Laat je verrassen door alle uitzichten die deze hike je laat zien en geniet!