Jebel Akhdar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een trip naar de groene bergen

Jebel Akhdar,
Oman


Ten noord-oosten van Nizwa ligt het prachtige, nauwelijks toeristische gebied van Jebel al Akhdar, vertaald :De groene bergen. Er staat inderdaad hier en daar wat groen struikgewas op de bergen en het is hier niet zo kaal als in het beter bekende berggebied van de Jebel al Shams (zonneberg).
Het is erg leuk om hier een dagje door te brengen en lekker af te koelen op grote hoogte. Het Saiq plateau ligt op 2000 meter en de hoogste berg is ruim 3000 meter. Op het Saiq plateau was het eind februari 17 graden in de schaduw.
Vanuit Nizwa rijd je in oostelijke richting naar het fort Bait al Redidah. Hier vlakbij kun je ook het prachtige Falaj-systeem bewonderen. Het slimme systeem van waterkanalen en bassins staat op de werelderfgoedlijst en dat is aangegeven met een monumentje. Bezoek dan ook en passant nog het iets verderop gelegen (bijna) verlaten dorpje Birkat al Mawz.
Keer dan terug naar het fort en neem de prachtige asfaltweg naar boven naar het Saiq platea. Een 4WD is hier verplicht, hoewel de Zwitsers dat niet zouden kunnen begrijpen. Je wordt genoteerd door een man in uniform en bij terugkeer word je weer uitgeschreven.
Op het Saiq plateau staan slechts een paar hotels. Dit gebied was tot voor kort in miltaire handen en wordt nu in rap tempo ontwikkeld. Wij lunchten in het Sahab hotel, dat nog niet helemaal open was. Vanaf het terras heb je daar een schitterend uitzicht op de dorpjes Al Aqor, Al Ayn en Al Shereja. Onder deze dorpjes liggen enorm uitgestrekte landbouwterrassen. Je kunt wandelen van Al Aqor, via Al Ayn naar Al Shereja (duurt ongeveer 1 uur).
In het Jebel al Akhdar gebied liggen ruim 50 kleine dorpjes. Vanwege het mediterrane klimaat worden hier onder andere rozen gekweekt (bloei is in april).
Als je door het berggebied heen rijdt ontrollen zich prachtige taferelen voor je en je wilt om de 3 minuten stoppen voor een foto. Canyons, zigzagwegen die tegen de bergen opkruipen, kuddes schapen en geiten, uitzichtpunten op piepkleine dorpjes en dan die bijzondere vegetatie. De locals die je in de dorpjes tegenkomt zijn bijzonder vriendelijk en wijzen je zonodig de weg.
Kortom een bijzonder leuke excursiedag in de groene bergen!