Centraal Oman

'299242' door pdanielse '299242' door pdanielse

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Traditionele...Snavel

pdanielse

Veel bedoeinen vrouwen dragen nog traditioneel dit gezichtsbeschermende 'masker' wat hier dus vrij vertaald een 'Snavelmasker' heet, dat ook nog de neus bedekt. Het is de wet en de intrepetatie daarvan die deze vrouwen beweegt deze te blijven te dragen ook in 2011. Als je even op Internet zoekt naar de betekenis en het hoe en waarom, dan blijkt dat er ook snavelmaskers in Venetie voorkomen en zelfs in Afrika.

'333570' door Bowral '333570' door Bowral

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Vader en zoon

Bowral

In de omgeving van Nizwa kun je heerlijke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Misfah, een oud dorp dat tegen een berghelling is gebouwd. Ook het ruïnedorp Ghul is een bezoek meer dan waard. Onderweg kom je veel vriendelijk mensen tegen, zoals deze vader en zoon.

'35005' door Simmes Jan '35005' door Simmes Jan

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Rub al Chali (Het Leg

Simmes Jan

Tijdens een tocht met 5 four-wheel drive auto's in het Lege Kwartier in het binnenland van Oman zagen we de meest fantastisch zandduinen. Sommige, zoals deze meer dan 100 meter hoog. Het prachtige lijnenspel, de kleuren, de stilte, de prachtige sterrenhemel 's nachts..... adembenemend om te zien

'303423' door pkoelewijn '303423' door pkoelewijn

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Brrrrr

pkoelewijn

Onderweg naar Jebel Shams passeren we het hoogste punt in de route bij het dorpje Birkat al Sharaf. Het is hier 14 graden en er staat een koude wind. De Omani bibberen van de kou. Dan maar de hoofddoek (eigenlijk tulband) om de kummah (hoedje) geslagen...

'411016' door chateau '411016' door chateau

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Bait al Safah, een...

chateau

Bait al Safah is een verlaten dorpje van 400 jaar oud. Het staat vol met lemen huizen. De grote verrassing van dit dorpje is het openluchtmuseum. Een aanrader om te bezoeken!

'243230' door Albert Weterings '243230' door Albert Weterings

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Prachtig sfeertje

Albert Weterings

We bezochten een verlaten fort, ergens in een klein dorpje. Geen toerist te zien, alleen een paar (zeer behulpzame) mannen die lekker in de schaduw zaten. In dit gelige licht kon ik deze plaat maken, persoonlijk een van mijn favoriete foto's ui Oman.

'328901' door aran2005 '328901' door aran2005

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Peinzen

aran2005

Nadat ik 's morgens vroeg bij kamelenraces had gekeken werd ik na afloop van de races uitgenodigd door een paar mannen om mee koffie te drinken. Met een jeep gingen reden we een heel stuk over dor terrein zonder dat er een weg was. Bij een tent werd er gestopt en zat ik met een aantal lokale mannen en jongens in een kring koffie te drinken. Deze jongen zat ook de kring, maar zat op dat moment flink te peinzen.

'459665' door santos '459665' door santos

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Ingepakt schaken

santos

In de kou van de Jabal Shams werd ik uitgenodigd voor een partijtje schaak. Het hele dorp (zo'n 8 kinderen) liep uit en plaatste zich rondom het schaakbord. Bijzonder schaken op een hoogte van zo'n 2200 meter hoogte.

'353816' door pkoelewijn '353816' door pkoelewijn

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Uitzicht op Birkat Al

pkoelewijn

Vlakbij Nizwa, onderweg naar het schitterende Saiq Plateau, rijdt onze gids/chauffeur Yaqoob een berg op waarop achter een hek een serie transformatoren staan (dit had ik zelf nooit gedurfd!). Vanaf de top hebben we een schitterend uitzicht op de oase Birkat Al Mauz (betekent: bananenmeer). Yaqoob heeft vandaag zijn gele jurk aan.....

'531279' door saskiahamminga '531279' door saskiahamminga

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Maanlandschap

saskiahamminga

Alsof we op de maan rijden, kaal en verlaten. Zo voelt het als we na een paar dagen Wahibi Sands terugrijden naar Muscat. Een kronkelende weg door dit onherbergzame gebergte. Onbewoond met af en toe een verdwaalde groene struik. En wat genieten we van dit ruige landschap, prachtig!

'283097' door jeannette '283097' door jeannette

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Bedoeïnen

jeannette

Bedoeïnen zijn woestijnbewoners. Deze jonge man had samen met zijn familie een kleinschalig woestijnkamp in Wahiba Sands. Ondanks zijn jonge leeftijd deed hij aan alles mee.

'521333' door santos '521333' door santos

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

De verlaten stad

santos

de verlaten stad Al Hamra is een aanrader. de stad ligt bovenop een berg en heeft een fantastische infrastructuur wat betreft de waterkanalen. Deze Omaanse meneer loopt door de stadspoort de stad in.

'456222' door chateau '456222' door chateau

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

In balans.

chateau

Als alternatief voor de vrij dure accommodaties in Oman kozen we naar aanleiding van tip 14 in de Collectors Edition met "84 Supertips bijna voor niets" voor vrij kamperen in Oman. Echte campings zijn er niet, maar je mag hier overal je eigen plekje uitzoeken. Dat biedt absolute vrijheid op de mooiste plekjes. Wat is er mooier dan na het opbreken van de tent spontaan uitgenodigd te worden om mee te mogen (moeten) rijden naar de woning van een Omani en daar getrakteerd te worden op koffie, frisdrank en fruit ! Na dit bezoek werden we voorgereden naar het openluchtmuseum in Bait Al Safah (aan te bevelen voor een bezoek). Onderweg kwamen we een gesluierde vrouw tegen. We werden gewenkt om een praatje te maken. Hiermee was voor ons de drempel om een foto te maken genomen.

'461438' door santos '461438' door santos

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Op de gok

santos

op weg naar de top van Jabal Shams, hebben we een afslag genomen en kwamen in een bergdorpje. Daar werden we ontvangen met sinaasappels en dadels. Maar foto's maken mocht hier niet. Ik kon de verleiding echter niet weerstaan. De camera hing op mijn borst en op de gok heb ik gedrukt. Over het resultaat ben ik wel tevreden.

'417724' door chateau '417724' door chateau

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Terrasje ??

chateau

Tijdens onze reis door Oman hebben we de 4WD een paar keer echt nodig gehad, o.a. om dit dorpje te bereiken. Bilad al Said is de naam. Van hieruit hebben we een prachtige wandeling gemaakt door de omgeving. Een tochtje tussen de bananen- en dadelplantages door. Leuk om te zien hoe de Omani overal kanaaltjes aangelegd hebben voor de watervoorziening. In de vergroting komt de foto beter over.

'283550' door jeannette '283550' door jeannette

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Leuke sms

jeannette

Deze Omanees met typerend hoedje had blijkbaar nogal plezier om een sms die hij ontving want hij zat met een dikke smile naar zijn telefoon te kijken, het was vast iets van een geliefde...

'245852' door Esthers '245852' door Esthers

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Nakhl fort

Esthers

Foto van het fort van Nakhl met op de achtergrond het plaatsje Nakhl, gelegen aan de voet van het Al Jabal Al Akdar gebergte. Dit fort is ook van binnen prachtig ingericht met diverse gebruiksvoorwerpen en zeker een bezoekje waard.

'394346' door twalia '394346' door twalia

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Ruïne

twalia

Oman staat bekend om de gerenoveerde forten. Toch zijn ook de niet gerestaureerde forten de moeite waard. Dit is een deel van het fort van het dorp Jalaan Bani Bu Ali. Het fort uit de 11e eeuw bevat op het centrale plein een kleine moskee.

'330061' door aran2005 '330061' door aran2005

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Vingertje

aran2005

Dit is een gesprek op een lokale markt van een groepje mannen waarvan er 2 op de foto staan. Het is wel duidelijk dat de man met het rode hoofddeksel iets beweert en dat met zijn vinger kracht wil bijzetten.

'175474' door crvanbooma '175474' door crvanbooma

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Halve of Hele Maan

crvanbooma

Op een avond in de grote leegte bij volle maan.

'527373' door saskiahamminga '527373' door saskiahamminga

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Sultan Qaboes langs d

saskiahamminga

We rijden van Muscat richting Sur. Het landschap is droog en rotsachtig, en af en toe zien we wat huizen en geiten langs de weg. Verder is het leeg. Opeens zien er in de verte een groot bord langs de weg staan. Het blijkt een enorme afbeelding van Sultan Qaboes bin Saïd Al Saïd. Hij is sinds 1970 aan de macht en heeft sindsdien veel verbeteringen aangebracht, zoals investeringen in onderwijs en vrouwen kregen het stemrecht. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat Oman is toegetreden tot zowel de Arabische Liga als de Verenigde Naties. De sultan heeft geen kinderen, dus het is nog onduidelijk wie na zijn overlijden de troon zal overnemen.

'303767' door pkoelewijn '303767' door pkoelewijn

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Visser

pkoelewijn

De dames in Oman laten zich liever niet fotograferen. De heren zijn er dol op! Deze visser in het kustplaatsje Barka ging er eens helemaal voor zitten met een vis in zijn hand. In deze close-up viel die vis natuurlijk buiten het beeld...

'332848' door aran2005 '332848' door aran2005

OmanCentraal Oman

OmanCentraal Oman

Onopvallend

aran2005

In sommige delen van Oman zie je dames met een snavelmasker. In de meeste gevallen stellen ze niet op prijs dat je ze fotografeert. Mijn compactcameraatje met een redelijk zoombereik komt dan goed van pas. Het is niet zo netjes, maar het is zo apart om te zien.