Waris Dirie: ‘Op vijfjarige leeftijd werd ik besneden door mijn nomadenstam’ image
Lkoedam

Waris Dirie: ‘Op vijfjarige leeftijd werd ik besneden door mijn nomadenstam’

Het Somalische ex-topmodel en vrouwenrechtenactiviste Waris Dirie zet zich met hart en ziel in voor haar eigen stichting, de Desert Flower Foundation. Dat doet ze onder andere door geld op te halen met sportactiviteiten. ‘Sport brengt mensen van over de hele wereld samen. Alleen als we onze krachten bundelen kunnen we vrouwenbesnijdenis tegengaan.’



Ex-topmodel Waris Dirie zet zich nu in tegen vrouwenbesnijdenis (Foto: Waris Dirie)



Waarom is vrouwenbesnijdenis nog steeds een probleem en hoe ga je het tegen?



‘Helaas worden in veel landen in Afrika, waaronder Sierra Leone, Somalië en Egypte, nog steeds vrouwen besneden. Ik geloof dat een belangrijke oorzaak het gebrek aan goed onderwijs is – vrouwen die een opleiding hebben gehad kunnen zich beter tegen vrouwenbesnijdenis verzetten dan vrouwen die niet naar school kunnen. Goed onderwijs – en het terugdringen van analfabetisme – is dan ook een cruciaal wapen in de strijd tegen genitale mutilatie. Ik wil daar zelf een bijdrage aan leveren met een nieuw onderwijsproject, Desert Flower gives you power. Elk kind heeft recht op zijn of haar eerste kinderboekje. Ik heb daarom een kinderboek geschreven en zorg ervoor dat het via mijn stichting gratis wordt uitgedeeld op scholen in Afrika. Het boek bestaat uit lees- en schrijfoefeningen en vertelt het verhaal van de Little Desert Flower, die alle magische plekjes van Afrika ontdekt. Iedereen kan helpen door € 10 te doneren en daarmee een kind zijn of haar eerste kinderboek te gunnen.’





Een Somalisch meisje in Mogadishu (Foto: AMISOM Public Information, Flickr)



Loop de marathon in de Marokkaanse Sahara



‘Om geld in te zamelen voor mijn stichting organiseer ik in de herfst van 2017 een heuse woestijnmarathon bij het Marokkaanse Zagora. Het plaatsje geldt als een van de weinige toegangspoorten tot de Sahara. Iedereen is welkom om met ons mee te doen en zich in te zetten voor het goede doel. We rijden vanuit Marrakech gezamenlijk naar Zagora en brengen daar de nacht door in de woestijn om de volgende dag fris van start te gaan met de marathon. De race vereist de nodige voorbereiding en motivatie, maar je hoeft echt niet de snelste te zijn. Het gaat hier niet om winnen, maar om je inzet. Ik ben op dit moment al hard aan het trainen met de beroemde Oostenrijkse ultramarathonrunner Christoph Harreither.’ Houd voor haar verrichtingen en meer informatie over de marathon de komende tijd de website in de gaten, desertflowerfoundation.org.





In de Zuid-Marokkaanse Sahara trekken karavanen voorbij (Foto: Reisreporter agrotewal)



Columbus tipt ook deze woestijnmarathons!



1. 32e Marathon des Sables (7 april 2017)



De 250 kilometer lange Marathon des Sables is een van de zwaarste voetraces ter wereld, dwars door de Zuid-Marokkaanse Sahara. Je draagt al je eten en drinken voor een week mee – als je voor extra water vraagt krijg je een tijdstraf! – en je slaapt in een Berbertent, marathondessables.com.



2. Oman Desert Marathon (17 november 2017)



Verdeeld over zes etappes (165 km.) treed je in de voetsporen van eeuwenoude karavanen door de hoogste duinen en mooiste oases van de Omaanse woestijn, runultra.co.uk.



3. Desert Ultra Run (20 november 2017)



Woestijn-, berg-, gras-, duin- en vulkaanlandschappen; je doorkruist ze allemaal tijdens de Desert Ultra Run in Namibië. Je draagt je eigen spullen en zet ‘s avonds je eigen tentje op, beyondtheultimate.co.uk.



Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Waris? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Waris een boekje open over Zuid-Marokko. Voor nog meer inspiratie over dit Noord-Afrikaanse land lees je onze reportage over Marrakech in editie 30, shop.columbusmagazine.nl.