Oman off-road image
Lkoedam

Oman off-road

Hoewel de Omaanse overheid met lichtsnelheid door het hele land brede asfaltwegen aanlegt, blijft het een van de meest interessante off-road bestemmingen ter wereld. Zoek je de vrijheid van een huurauto en laat je je niet tegenhouden door een ondiep riviertje dat moet worden overgestoken?



Tekst Matthijs de Groot Fotografie Louise ten Have



De top 3 off-road ervaringen volgens Columbus



1. Zandrijden in Wahiba Sands

Wahiba Sands (gps: 22° 24' noord 058° 47' oost) is bekend om zijn schitterende oranje zandduinen. Je kunt er zelfstandig een stukje in rijden, zolang je op de tracks blijft en je je banden een beetje laat leeglopen zodat het loopvlak lekker breed wordt. In dit eerste stuk woont ook een aantal gezinnen die je van harte uitnodigen voor zoete en sterke thee. Wil je verder gaan, dan kun je het beste een tour boeken of je laten oppikken door een gids van een van de desert camps. Hij zal voor je uit rijden. Zie pagina xx voor de mooiste desert camps.



2. Diep de wadi’s van Jebel Akhdar in

In dit berggebied rijd je over de droge bedding van bergriviertjes (wadi’s), tussen poelen en dadelpalmen door. Soms tientallen kilometers om op het eind bij de bron van de rivier verborgen dorpjes te ontdekken. Een ervaring om nooit te vergeten. Zie pagina xx voor de zeven meest spectaculaire wadi’s.



3. Doorkruis de bergen

Eén trip door het Jebel Akhdar-gebergte steekt er qua spektakel met kop en schouders bovenuit. Waar de meeste mensen de vermaarde Wadi Bani Awf vanuit de gemakkelijk begaanbare noordkant benaderen, rijd jij vanuit het zuiden over het berggebied vanaf de hoge kant de kloof binnen. Urenlang rijd je op paden die eigenlijk te smal zijn en met een wel héél erg diepe afgrond naast je. Soms in een superlage versnelling met vijf kilometer per uur omhoog, zo steil. Vul je dubbele benzinetank daar waar het kan en zorg dat je je terreinwagen binnenstebuiten kent. Start in Al Hamra, rijd richting Qiyut en sla bij gps-coördinaten 23° 05' 13" noord en 57° 18' 06" oost linksaf om je in het avontuur te storten.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 36



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.