Oman image

Oman


Reisgids

Oman
Azië
Jtenoever

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Oman is gelegen in het westen van Azië, in het oosten van het Arabisch Schiereiland. Het land telt meer dan drie miljoen inwoners en de aangrenzende landen zijn Jemen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het land kent een woestijnklimaat. In Oman maak je kennis met Arabieren, Bedoeïenen (trekkend volk) en Jebels (bergvolk). Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende overblijfselen, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijks leven.

Muscat is de hoofdstad en wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd. Vele witte gebouwen, poorten, doolhofstraatjes en gezellige restaurantjes kenmerken de stad. De Grand Mosque mag je met zijn prachtige gebedshal niet overslaan. Bezoek ook het Al-Alam paleis, omringd door twee forten uit de 16e eeuw.

Op twee uur rijden van Muscat ligt de stad Nizwa, omgeven door een oase van palmen en hoge bergen. Je vindt er het grootste ondergrondse aquaduct, de Falaj Daris, en de Yaruba fort. Vanuit de stad kun je naar de Bahla te gaan, een stad die bekend staat om zijn pottenbakkerij en historische forten. Of naar Jabrin met het imposante Jabrin Castle, een van de best bewaarde bezienswaardigheden. Het Nakhal Fort in Nakhal, op slechts 120 kilometer van de hoofdstad, is na het Nizwa fort en Jabrin Castle wel een van de meest populaire forten om te bezoeken.

In de kleurrijke en subtropische stad Salalah, zul je naast allerlei archeologische vindplaatsen ook schitterende stranden en landschappen tegenkomen. De havenstad Sur is met twee forten, uitstekende stranden en eeuwenoude geschiedenis aan te bevelen voor elke bezoeker. Het is tevens een handig uitgangspunt voor uitstapjes naar Wadi Tiwi, de sinkhole in Bamah en het schildpadreservaat bij Ras al Jinz.

In Oman ligt ook Rub al Khali, de grootste en droogste woestijn van Arabië. Hier reiken de duinen tot wel driehonderd meter hoog. Huur een 4wd voor ongekende off-road ervaringen en gooi je tent achterin om wild te kamperen op de mooiste plekjes, want dit kan (nog) perfect in dit veilige land. Het landschap verandert voor je ogen. Van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen en meertjes. Oranje of zandkleurige duinen en lange zandstranden of intieme baaitjes.

Ontdek de oude geschiedenis en culturele schatten van Oman. Zelfs de grootste cultuurbarbaar zal er van kunnen genieten.

Wat zegt de community

(13)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De Geitenmarkt in Nizwa
De Geitenmarkt in Nizwa
Nizwah
LauraMaria
Geitenmarkt
Geitenmarkt
Nizwah
Esthers
Geitenmarkt
Geitenmarkt
Nizwah
Esthers

Praktisch

 • Voor Oman geldt een positief reisadvies.

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Oman:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Oman kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Rial (OMR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 3 januari – Geboortedag profeet Mohammed

  16 mei – Hemelvaart Mohammed

  18 juni t/m 18 juli – Ramadan
  Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

  18 t/m 20 juli – Suikerfeest

  Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

  23 juli – Renaissance Day

  Herdenking van de dag dat Sultan Qaboos bin Said de troon besteeg en de isolatie van Oman beëindigde en voor de wedergeboorte van het land zorgde.

  23 t/m 26 september – Offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

  15 oktober – Nieuwjaar

  18 november – National Day
  Op National Day wordt de Omaanse onafhankelijkheid van Portugal in 1650 gevierd.  

  19 november – Verjaardag van de Sultan Qaboos bin Said

 • Oman – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oman, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oman gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type G
 • Tijdsverschil: 3 uur later
  De hoofdstad van Oman is Muscat.
  Het oppervlak van Oman is 5x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Arabisch.