Tasjkent

'516757' door pkoelewijn '516757' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

De schoonheid van een

pkoelewijn

Bijzonder vriendelijke mensen, die Oezbeken. Zo ook dit eiervrouwtje in een van de bazaars in Tasjkent. Hiermee zwaai ik het jaar 2015 uit met mijn hartelijke dank voor al jullie mooie reacties en ik hoop dat eenieder in 2016 weer een geweldig reisjaar gaat beleven en ons allen daarvan zal laten meegenieten.

'509861' door pkoelewijn '509861' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Spelen bij het Hazrat

pkoelewijn

In het Hazrat Imam complex bevindt zich in de Muyi Muborak bibliotheek (gebouw met wit hekje ervoor) de oudste koran van de wereld, die bevlekt is met het bloed van de kalief Uthman die de koran aan het lezen was toen hij in 656 in Medina vermoord werd..

'507173' door pensionado '507173' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Het verbazingwekkende

pensionado

Mijn recente rondreis door Oezbekistan begon in Tashkent waarvan het centrum in 1966 door een zware aardbeving verwoest werd. De stad werd door de Russen compleet opnieuw aangelegd met brede wegen en grote pleinen. Je verwacht daar dan geen oude gebouwen. De prachtige moskeeën op het Kast-Imam Plein komen dan ook als een regelrechte verrassing. En wat blijkt: de reusachtige Vrijdagmoskee met zijn twee mooie koepels en 50 meter hoge minaretten en de ervoor gelegen Tella Sheikh Moskee zijn niet oud, maar dateren van 2007. Zij werden in slechts 4 maanden tijd in traditionele stijl gebouwd. In de laatst genoemde, kleinere moskee met een geribde koepel bevindt zich de Muyie Mubarak bibliotheek waarin de oudste koran van de wereld te zien is. Helaas mag dit kostbare en voor moslims heilige voorwerp uit 675 niet gefotografeerd worden. Foto even openen

'511677' door pkoelewijn '511677' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

PLOV

pkoelewijn

Als je in Tasjkent bent, ga dan beslist ,net als de locals, plov eten bij de O'rta Osiyo Osh Markazi, ook bekend als het Central Asia Plov Centre. Dit restaurant ( zeg maar Vreetschuur) is vlakbij de alom zichtbare Televisietoren. In vijf grote vaten wordt hier elke dag een halve ton rijst gekookt en tegen 14 uur is alles op. Plov ( pilav) is het nationale gerecht van Oezbekistan. De basis is kruidige rijst met rozijnen, nootjes etc. Je eet er kip, lam en/ of paardenworst bij en optioneel een gekookt ei. Begin met een halve portie want plov is nogal vet en staat in de maag.

'513551' door pkoelewijn '513551' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Lunchen met de locals

pkoelewijn

Als je in Tashkent bent ga je natuurlijk de Chorsu bazaar bezoeken, Je komt er tout-Tasjkent tegen die er boodschappen doet. Er is ook een voedselhal, waar gekookt en gesmookt wordt. Schuif aan bij de locals en eet met ze mee! Lekker, gezellig en spotgoedkoop. Vlakbij is een metrohalte, dus wat belet je?

'510842' door pkoelewijn '510842' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Chique de Friemel

pkoelewijn

We kwamen op een zaterdagochtend aan in Tasjkent en we besloten om, na een ontbijtje in het hotel, meteen het naastgelegen Park van de Onafhankelijkheid te bezoeken. Op deze voor Oezbeken vrije dag, liepen er veel mensen in het park te flaneren. De meesten in hun beste kleding zoals deze dames. Wat ons meteen opviel waren de slofjes en de veelkleurige sokjes die de dames droegen. In het park vind je onder andere een indrukwekkend monument ter nagedachtenis van de gevallenen in de tweede wereldoorlog, compleet met eeuwige vlam.

'542270' door pkoelewijn '542270' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Gouden glimlach

pkoelewijn

Het is al weer een jaar geleden dat ik in Oezbekistan was. Op de eerste dag had ik in Tasjkent een ontmoeting met deze straatveegster die bezig was met de op straat gevallen bladeren op een kleed te schuiven. Ze wilde wel even op de foto. Ik schrok van haar gouden tanden, maar ik wist toen nog niet dat die tanden een teken van rijkdom zijn. Overal zie je kliniekjes waar je je tanden kunt laten vergulden. Heb het toch maar niet laten doen.

'509205' door pensionado '509205' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Koreaans bruidspaar

pensionado

In Tashkent - dat verreweg de grootste stad van Centraal Azië is - wonen opmerkelijk veel Koreanen. Deze man trouwde voor de tweede maal. Een zoontje uit een eerder huwelijk was bruidsjonker. Net zoals bij ons worden fotogenieke plekjes opgezocht, in dit geval de gerestaureerde moskeeën van Oud Tashkent. Onze groep moest van de fotograaf met onze camera's op het paar gericht rondom de twee gaan staan, waarop het jongetje (niet in beeld) van zoveel aandacht heel zielig begon te huilen.

'485779' door Zandkorrel '485779' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Monumentaal Tashkent

Zandkorrel

Mijn rondreis door Oezbekistan begon in Tashkent en ging daarna door naar Khiva, Bukhara en Samarkand. Achteraf gezien een aan te raden volgorde, want het wordt mooier en mooier.... Dit gebouw in Tashkent is dus eigenlijk nog maar een opwarmertje... Leuk detail is het kleurgebruik. Hier zijn de koepels een beetje zacht zeegroen, in Khiva is het donkerder groen, in Bukhara meer blauw en in Samarkand turquoise.

'507280' door pensionado '507280' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Ik heb hele grote...m

pensionado

De leukste plek in het door een zware aardbeving verwoeste, maar weer geheel herbouwde oude centrum van Tashkent is toch wel de Chorsu, de bazar. De Russen hebben een reusachtige koepel gebouwd waarin zich een groot deel van de markt afspeelt. Maar ook daarbuiten staan stalletjes.Deze vrouw verkoopt heerlijke meloenen. Ze heeft haar sandalen uit, want het is behoorlijk heet. De man achter haar is er maar bij gaan liggen.

'500872' door Zandkorrel '500872' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Specerijen

Zandkorrel

In Tashkent heb je een enorm complex van markthallen. Elke hal is op zich al het formaat van een gemiddelde overdekte markt en dan zijn er dus een stuk of tien. Ze hebben allemaal hun eigen thema, deze foto is gemaakt in een hal waar groenten, noten en kruiden verkocht worden. Ik vond het licht er zo mooi op vallen!

'507346' door pensionado '507346' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

De Chorsu Bazar

pensionado

De nieuwe, geheel overdekte grote markt van Tashkent, de Chorsu, moet je bij een bezoek aan die stad beslist niet overslaan. Het is de grootste markt van Centraal Azië en er is ongelooflijk veel te zien. De waren zijn in secties ingedeeld. Dit is een verkoopster in de groente- en fruitafdeling die net buiten de overkoepeling ligt. Haar zaken gaan kennelijk goed! Foto even openen

'509171' door pensionado '509171' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Zoveel verschillende.

pensionado

Op de grote Chorsu markt is veel te zien. De etenswaren zien er allemaal goed en fris uit. Het aanbod aan groente en fruit is heel uitgebreid. Het leukst is het om hier de mensen te observeren die uit alle windstreken komen en er daardoor heel verschillend uitzien. Deze verkoopster heeft een verfijnd gezichtje en draagt een elegante hoofddoek. Het merendeel van de mensen heeft een grovere uitstraling.

'507372' door pensionado '507372' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Chique hoofddoek

pensionado

Sommige vrouwen in Oezbekistan dragen een bijzonder mooie hoofddoek. Dit exemplaar van een vrouw in de Chorsu bazar is met pareltjes bestikt. Hoewel de islam de voornaamste religie is in Oezbekistan, heb ik tijdens mijn rondreis geen enkele keer de oproep tot het gebed vanaf een minaret gehoord. De jonge republiek wil een seculier land blijven.

'514590' door Zandkorrel '514590' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Wenkbrauwen

Zandkorrel

Tijdens mijn reis door Oezbekistan heb ik mijn best gedaan zoveel mogelijk mannen met traditioneel hoofddeksel te fotograferen. Deze heeft er ook een, maar hij viel me eigenlijk vooral op vanwege zijn enorme wenkbrauwen. Zou het zijn zicht niet bederven?

'514092' door pensionado '514092' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Vrouw uit Tashkent

pensionado

Het allereerste portret dat ik in Oezbekistan maakte, was van deze vrolijke vrouw die over het grote, lege Kasht-Imamplein in het hart van de stad liep. Mij viel haar bonte kleding op. Ik wist toen nog niet dat in Oezbekistan de meeste vrouwen buitengewoon kleurrijk gekleed gaan.

'494886' door Zandkorrel '494886' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Samenwerking

Zandkorrel

Dit is toch het ultieme voorbeeld van samenwerking waar het niet nodig is: zij houdt het verfblik geduldig vast, zodat hij het putdeksel kan schilderen. Er zijn leukere baantjes, lijkt me...

'509136' door pensionado '509136' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

In de chaikhana

pensionado

Na aankomst in Tashkent bezocht ik 's middags met de reisgroep het oude stadsdeel. Op de grote Chorsu markt hielden we bij een chaikhana een theepauze. Ik observeerde de mensen die uit alle omringende landen van Centraal Azië bleken te komen, zoals deze man. Hij zou een woeste strijder kunnen zijn.

'458964' door Zandkorrel '458964' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

De vliegeraar

Zandkorrel

Toen ik op een plein in Tashkent dit jongetje met zijn vlieger in de weer zag, moest ik direct denken aan het prachtige boek van Khaled Hosseini en de even mooie film. In de film, maar vooral in het boek, krijg je een beeld van Afghanistan dat heel anders is dan de oorlogsbeelden die wij kennen. Je voelt de liefde voor het land en het verdriet om haar geschiedenis er door heen. Tijdens mijn reis door Oezbekistan heb ik daar meerdere malen aan moeten denken. Op een zeker moment waren we maar 100 kilometer van de grens met Afghanistan verwijderd, maar het is een wereld van verschil als het gaat om hoe de mensen moeten leven, zeker de vrouwen. Bijna ondenkbaar.

'511583' door pensionado '511583' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Bij de appelen...neer

pensionado

Wij bezochten de grote Chorsu bazar van Tashkent later in de middag toen de klandizie begon te minderen. Deze twee verkoopsters hebben het echt helemaal gehad... Let ook even op de sokjes.

'513442' door pkoelewijn '513442' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Heilige Hart...Kathed

pkoelewijn

Oezbekistan heeft een bevolking van ca 30 miljoen zielen; daarvan zijn ca 200.000 Christen en daaronder 5000 Rooms Katholieken. De RK-kerk is officieel erkend. Dat kan van de Protestantse kerk niet gezegd worden...Protestanten worden als rebellen gezien, net als de Taliban.... De Heilige Hart Kathedraal in Tasjkent is een bezoekje zeker waard. Je vindt er fraaie gebrandschilderde ramen. Van dit raam heb ik een kerstkaart laten maken. Jezus zit vrolijk te zwaaien en dat doen de Oezbeken ook vaak als ze zien dat ze op de foto gaan......

'361879' door dzzl '361879' door dzzl

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Goud in de mond

dzzl

Je pensioen kun je beter niet op de bank laten staan, denken ze vast in Oezbekistan. Het aantal 'tandartsen' per hoofd vand e bevolking is dan ook enorm: iedereen draagt goud in zijn mond.

'495664' door Zandkorrel '495664' door Zandkorrel

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Spaghetti

Zandkorrel

In Tasjkent heb je een mega-grote markt, die in feite bestaat uit een hele verzameling grote markthallen, steeds in het teken van een bepaald product. Deze foto is gemaakt in een hal waar je allerlei levensmiddelen kon kopen. Mij vielen deze grote teilen met gekookte (!) spaghetti op. Zouden ze dat thuis dan opwarmen?

'507258' door pensionado '507258' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Oud Tashkent

pensionado

Kwam in Tashkent het grote plein met de nieuwe moskeeën uit 2007 als een verrassing (zie mijn vorige foto), het eerste, prachtig gerestaureerde oude bouwwerk, de Barak Khan Madrasse uit de 16e eeuw, maakte nóg meer indruk. Het hoge portaal van deze koranschool is met geometrische patronen en blauwe bloemmotieven versierd. De ruime binnenhof telt 35 studentencellen. Daarin bevinden zich nu winkeltjes die producten van lokale handarbeid verkopen. Deze trend is helaas bij de meeste historische madrasses in het land te bespeuren.