Tasjkent

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guinness Record voor PLOV

Tasjkent,
Oezbekistan


Onze laatste dag in Tasjkent valt op een nieuwe feestdag. Vandaag is het “Plov-Festival”, de officiële poging om met de grootste pan plov in het Guinness Book of Records te komen. Het is vandaag dan ook een Nationale Feestdag, de hele binnenstad is autovrij en gedeeltelijk afgesloten. Ook staan overal grote schermen waarop de festiviteiten rond de pan plov in de binnenstad op te volgen zijn.
Tijdens het festival werden wij Europese toeristen, in de afgesloten binnenstad als vips behandeld. Overal mochten wij een kijkje nemen, wat hapjes proeven, en in alle pannen kijken wat ze aan het bereiden waren.
Em had een lekker broodje gekregen en even verderop zag ik dolma, daar had ik wel zin in. Net toen ik wilde proberen om iets te bestellen kwam er een TV-ploeg met camera, die ons wilde interviewen over het Oezbeekse voedsel. We kregen een bord vol geschept met rundvlees, vet, aardappels en dolma’s, dat moesten we proeven voor de camera en vertellen wat we ervan vonden; ook moesten we vertellen wat we van het festival wisten. In ieder geval hadden we een heerlijke gratis lunch.
Even verderop zien we de reusachtige pan waarin de plov bereid wordt. Om de recordpoging te laten slagen moeten ze meer dan 8000 kilo bereiden. De weegschaal is een grote rode hijskraan die erachter staat. Aan het eind van de middag blijkt het totale gewicht van de pan plov meer dan 14.000 kg, het record is gevestigd en ze kregen een certificaat van vermelding in het Guinness Book of Records. Tijdens het zingen van het volkslied was de kok in tranen.