Samarkand

'510425' door pkoelewijn '510425' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

De mooiste dodenstraa

pkoelewijn

Althans volgens Jules Verne... We zien hier de ingangspoort bovenaan de trap naar de SHAR-A-ZINDA ( de levende koning.....) Deze necropool voert ons terug naar het jaar 676, toen, volgens de legende, Kussam-Ibn-Abbas, een neef van de profeet Mohammed, hier aan kwam om de Zoroastrische bevolking te bekeren tot de Islam. Het liep niet goed met hem af- hij werd onthoofd. Als je door deze poort het complex in gaat kom je in een straat met prachtige mausolea, die van buiten en van binnen zijn bedekt met oogverblindend tegelwerk.. De meeste van deze gebouwen dateren uit de 14e en 15e eeuw. Het complex dient nog steeds als begraafplaats.

'501317' door Bowral '501317' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Wachten bij de moskee

Bowral

Deze Oezbeekse dames zijn op hun paasbest gekleed. Ze stonden bij de Bibi-Khanym moskee in Samarkand te wachten op een lokale fotograaf die er een fotosessie wilde maken.

'519755' door Bowral '519755' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

De zon gaat onder in.

Bowral

De zon gaat langzaam onder in Samarkand. De koepels van de Bibi-Khanym Moskee vangen het laatste zonlicht op. Naast het Registan plein en de necropolis Shah-I-Zinda behoort deze moskee tot de meest imposante bouwwerken van Samarkand

'516913' door pkoelewijn '516913' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het graf van de Emir

pkoelewijn

Het allermooiste gebouw van Samarkand is ongetwijfeld de Gur Emir, het graf van de emir. Hier ligt Timur Lenk begraven met een groot aantal van zijn familieleden. Timur heeft dit mausoleum gebouwd voor zijn kleinzoon. Voor zichzelf had hij een eenvoudig graf op het oog in zijn geboorteplaats Shakhrisabs.Maar dat ging dus niet door. Op deze foto de toegangspoort tot het mausoleum.

'506283' door Bowral '506283' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het laatste zonlicht

Bowral

De zon gaat langzaam onder in Samarkand. Een van de minaretten van de Bibi-Khanym Moskee vangt het laatste zonlicht op. Naast het Registan plein en de necropolis Shah-I-Zinda behoort deze moskee tot de meest imposante attracties van Samarkand

'514892' door pkoelewijn '514892' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het mooiste straatje

pkoelewijn

Het mooiste straatje van Oezbekistan ligt ongetwijfeld in de Necropool Shah-i-Zinda van Samarkand. Het was gelukkig opgehouden met regenen, maar de lucht was nog vochtig en daardoor ontstaat er een mysterieuze sfeer in in dit monumentale straatje.. De necropool is nog steeds in gebruik als begraafplaats. Achter de prachtige monumenten bevinden zich duizenden moderne graven.

'512000' door pkoelewijn '512000' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Gouden glimlach

pkoelewijn

In de bazaar van Samarkand kwamen we deze dame tegen, De zaken gingen kennelijk goed want ze had haar boventanden al laten voorzien van een gouden laagje. Een merkwaardig modeverschijnsel in Oezbekistan. Zowel mannen als vrouwen doen hier aan mee. We hebben in de bazaar trouwens heerlijke gedroogde vruchten gekocht.

'483293' door jamievanommering '483293' door jamievanommering

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Troonzaal

jamievanommering

Dit is de troonzaal in de Tilla-Kari medressa; een van de medressa's van het Registan in Samarkand. De details zijn werkelijk schitterend en het warme licht versterkt het geheel.

'510466' door pkoelewijn '510466' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Detail van een portaa

pkoelewijn

We blijven nog even in de Necropool Shah-I Zinda. Op deze foto een karakteristiek stalactieten plafond van het portaal dat leidt naar het mausoleum van Khodja Akhmad ( ca 1350). Het werd gemaakt door Fakhri Ali.

'512991' door pkoelewijn '512991' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Lekkurrrr

pkoelewijn

Tip: Een lekker souvenir om mee naar huis te nemen zijn gedroogde vruchten en noten. Ik kocht in de bazaar van Samarkand gedroogde abrikozen gevuld met een walnoot. Lekkurrr. ExtraTip : Gistermiddag plaatste een RR een tip over het feit dat het boeken van een auto via Columbus duurder is dan direct boeken bij de betreffende firma.Hij staafde zijn tip met getallen voor de huur van een Fiat Panda. Er was iemand die op de tip reageerde en die had dezelfde ervaring met het aanvragen van een visum met korting via Columbus.........Deze tip was binnen 2 uur verwijderd door de redactie. Daarom herhaal ik hem hier in de wetenschap dat de redactie toch nooit naar mijn fotoos ( laat staan teksten) kijkt.

'486609' door Zandkorrel '486609' door Zandkorrel

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Overkant van de straa

Zandkorrel

Deze foto is gemaakt in de necropolis Shah-i-Zinda, wat mij betreft het hoogtepunt van mijn rondreis door Oezbekistan. Je loopt door een smalle straat tussen hoge (graf)monumenten door. Deze foto is het uitzicht vanuit de deuropening aan de ene kant, naar het gebouw aan de overkant.

'511112' door pensionado '511112' door pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Lieve bejaarde dame

pensionado

Ik moet bekennen dat ik nog nooit zoveel portretten heb gefotografeerd als in Oezbekistan. Dat komt enerzijds doordat de mensen zelf heel graag op de foto willen, maar vooral ook omdat het zulke interessante hoofden zijn. Kijk maar naar deze lieve bejaarde dame die ik in de poort van de necropolis van Shah-i-Zinda in Samarkand tegenkwam.

'501330' door jeannette '501330' door jeannette

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Tussen de monumenten

jeannette

Samarkand heeft een aantal mooie monumenten die je kunt bezichtigen, alles is gerestaureerd en ziet er pico bello uit. Er is echter bijna geen vrije ruimte meer voor de kinderen om te spelen dus spelen ze tussen de monumenten.

'501709' door jamievanommering '501709' door jamievanommering

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Shah-i-Zinda

jamievanommering

De eye-catcher van Samarkand is het Registan. Maar sla ook zeker Shah-i-Zinda niet over, de beroemdste begraafplaats van Oezbekistan. Op deze historisch plek vind je een heel bijzonder straatje met mausolea gebouwd in tussen de 9e en 19e eeuw. De een nog mooier dan de ander, uiteraard allemaal versierd met het typisch Oezbeekse tegelwerk. Shah-i-Zinda is voor de Oezbeken zelf ook een hele populaire plek om te bezoeken.

'517056' door pkoelewijn '517056' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Tegeltjes

pkoelewijn

Het tegelwerk in het interieur van de Ulug Beg medresse, gelegen aan de Registan van Samarkand is adembenemend mooi. Hoe meer je ernaar kijkt , des te meer varianten vallen je op. Kijk mee en geniet.

'511253' door pensionado '511253' door pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het mausoleum van...T

pensionado

De prachtige poort van mijn vorige foto leidt naar de Gur Emir, het mausoleum waarin behalve de kleinzoon ook Timoer Lenk zelf begraven ligt. Je loopt nog niets vermoedend van wat er te wachten staat het mausoleum in en dan opeens is er een poort en kom je in de hoge grafkamer.... Die is zo overweldigend mooi dat je bijna vergeet te ademen. De met goud versierde koepel moet de sterrenhemel voorstellen. Ook de nissen en wanden zijn met verguldsel versierd. En dan te bedenken dat Timoer Lenk voor zichzelf een eenvoudig graf in zijn geboortestreek had laten aanleggen. Maar uiteindelijk vond hij samen met familieleden uit de door hem gestichte dynastie der Timoeriden in dit ongekend mooie mausoleum zijn laatste rustplaats.

'517276' door pensionado '517276' door pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Smile

pensionado

Opvallen veel mensen hebben in Oezbekistan hun overigens gave gebit met goud laten bedekken. Deze vrouw van een stalletje met lokaal handwerk in de zijderoutestad Samarkand bevestigt het gezegde: "You're never fully dressed without a smile".

'487232' door Zandkorrel '487232' door Zandkorrel

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Blauw en goud

Zandkorrel

Deze foto is gemaakt in één van de medressah's van het Registanplein in Samarkand. Dit is een van de beroemdste plekken van Oezbekistan en terecht, er is veel moois te zien. Op deze foto heb ik ingezoomd op de prachtige patronen in blauw en goud. Je weet bijna niet waar je kijken moet.

'510465' door pensionado '510465' door pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het Registan

pensionado

Een van de allermooiste en meest bekende bezienswaardigheden van Samarkand is het grote Registan dat Zandplein betekent. Aan drie zijden van dit plein bevinden zich parels van islamitische bouwkunst. Links staat het oudste gebouw, de Ulug Beg Madrassa die tussen 1417 en 1420 door de kleinzoon van Timoer Lenk gebouwd werd. In het midden zien we de Tilla Kari Madrassa die in 1660 werd voltooid en beroemd is om zijn ongelooflijk mooie interieur. Aan de rechterzijde van het plein is de Sher Dor Madrassa uit de 17e eeuw. De foto is genomen vanaf een iets hoger gelegen uitzichtplatform en bestaat uit twee aan elkaar gestikte foto's, want de afmetingen zijn kolossaal, let maar op de mensen. De foto moet wel even geopend worden.

'511791' door pkoelewijn '511791' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Koepel

pkoelewijn

" Mocht de hemel verdwijnen, dan kan deze koepel hem vervangen", zo verzuchtte een dichter bij het aanschouwen van deze koepel die op het mausoleum Gur Emir van Timur Leng staat. Ongetwijfeld het mooiste monument van Samarkand. Timur Leng wilde hier eigenlijk niet begraven worden. Je kunt het voor hem bedoelde graf in Shakrisabz bezoeken, een graf voor een armoedzaaier, zou ik zeggen. De koepel heeft een diameter van 15 meter en een hoogte van 12,5 meter

'514775' door pkoelewijn '514775' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Laarzen

pkoelewijn

Deze dames waren op weg naar de Necropool Shah-i-Zinda ( de levende koning). Voor ons een verzamelplaats van oogverblindende mausolea. Voor hen wellicht hun laatste rustplaats. Het was die dag een beetje regenachtig, dus een aantal dames hadden hun slofjes verwisseld voor stoere laarzen.

'457230' door Zandkorrel '457230' door Zandkorrel

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Kijk omhoog

Zandkorrel

De monumenten in Samarkand (en trouwens in heel Oezbekistan) zijn van een indrukwekkende schoonheid. Het loont ook erg de moeite om eens omhoog te kijken, zoals ik bij deze foto heb gedaan. Je kijkt tegen de mooi bewerkte bovenkant aan, daar ergens heel hoog, en voelt je heel erg klein...

'262227' door sidonius '262227' door sidonius

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Centraal Aziatische..

sidonius

Dit is de Oeleg Beg-madrasa in Samarkand. Deze stad komt trouwens niet in het aan te klikken rijtje voor, vreemd genoeg. Samarkand is ongelooflijk rijk aan de Centraal Aziatische architectuur uit de tijd van de bloeiende zijderoute. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen religieuze en seculiere architectuur. Deze madrasa, op het beroemde Registanplein, is een voorbeeld van religieuze, islamitische architectuur. De madrasa, koranschool, werd tussen 1417 en 1420 gebouwd en is een mengeling van alle stijlen uit de eeuwen daarvóór. De gevel heeft een groot portaal, de pisjtak. Aan beide zijden daarvan staan minaretten, om de hoogte te benadrukken. Versieringen met prachtige mozaiekwerk in geometrische motieven kenmerken de bouwstijl. Zoals bekend gebruikt de islam geen menselijke beeltenissen, maar geometrische figuren, bloemen of dieren zijn wel toegestaan.

'516921' door Zandkorrel '516921' door Zandkorrel

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Pauze op het plein

Zandkorrel

Toen ik op het Registanplein was in Samarkand, werd er druk geklusd. Maar er was ook ruimte voor pauze: deze man had even een rustmomentje. Ik vond hem net een man op een vliegend tapijt...