Oezbekistan foto's & tips

'510425' door pkoelewijn '510425' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

De mooiste dodenstraa

pkoelewijn

Althans volgens Jules Verne... We zien hier de ingangspoort bovenaan de trap naar de SHAR-A-ZINDA ( de levende koning.....) Deze necropool voert ons terug naar het jaar 676, toen, volgens de legende, Kussam-Ibn-Abbas, een neef van de profeet Mohammed, hier aan kwam om de Zoroastrische bevolking te bekeren tot de Islam. Het liep niet goed met hem af- hij werd onthoofd. Als je door deze poort het complex in gaat kom je in een straat met prachtige mausolea, die van buiten en van binnen zijn bedekt met oogverblindend tegelwerk.. De meeste van deze gebouwen dateren uit de 14e en 15e eeuw. Het complex dient nog steeds als begraafplaats.

'501317' door Bowral '501317' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Wachten bij de moskee

Bowral

Deze Oezbeekse dames zijn op hun paasbest gekleed. Ze stonden bij de Bibi-Khanym moskee in Samarkand te wachten op een lokale fotograaf die er een fotosessie wilde maken.

'519755' door Bowral '519755' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

De zon gaat onder in.

Bowral

De zon gaat langzaam onder in Samarkand. De koepels van de Bibi-Khanym Moskee vangen het laatste zonlicht op. Naast het Registan plein en de necropolis Shah-I-Zinda behoort deze moskee tot de meest imposante bouwwerken van Samarkand

'516913' door pkoelewijn '516913' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het graf van de Emir

pkoelewijn

Het allermooiste gebouw van Samarkand is ongetwijfeld de Gur Emir, het graf van de emir. Hier ligt Timur Lenk begraven met een groot aantal van zijn familieleden. Timur heeft dit mausoleum gebouwd voor zijn kleinzoon. Voor zichzelf had hij een eenvoudig graf op het oog in zijn geboorteplaats Shakhrisabs.Maar dat ging dus niet door. Op deze foto de toegangspoort tot het mausoleum.

'483035' door jamievanommering '483035' door jamievanommering

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Blauwe ochtend

jamievanommering

Het is 5.00 am, de wekker gaat. In Oezbekistan staan we elke dag voor zonsopkomst op. De historische steden zijn namelijk op hun mooist vlak voor of na zonsopkomst, als er nog niemand op straat is. Hier zitten we op het centrale plein te genieten van het blauwe uurtje. Wat een rust en wat een uitzicht (op de Khuna Arq & Kalta Minor minaret)... Hiervoor kom ik mijn bed wel uit!

'457052' door jamievanommering '457052' door jamievanommering

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Char Minar

jamievanommering

Het schattigste moskeetje van Oezbekistan is de Char Minar in Bukhara. Deze kleine moskee ligt verstopt in een doolhof van smalle steegjes, net iets weg van de andere bezienswaardigheden. Wij bezoeken de moskee rond 3 uur 's middags, omdat het zonlicht dan het beste staat voor foto's. Op dit tijdstip van de dag is het echter 40 graden en warm!!!

'511235' door pkoelewijn '511235' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Winkels

pkoelewijn

Bij alle bezienswaardigheden ( behalve bij begraafplaatsen) proberen de Oezbeken hun spulletjes aan de man ( zeg maar : toerist) te brengen. Ook de Madrasse van Ulug Beg, aan het Registan van Samarkand zit vol met winkeltjes.

'506283' door Bowral '506283' door Bowral

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het laatste zonlicht

Bowral

De zon gaat langzaam onder in Samarkand. Een van de minaretten van de Bibi-Khanym Moskee vangt het laatste zonlicht op. Naast het Registan plein en de necropolis Shah-I-Zinda behoort deze moskee tot de meest imposante attracties van Samarkand

'518700' door Bowral '518700' door Bowral

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Spelende kinderen in.

Bowral

Spelende kinderen op het plein voor de grote poort die toegang geeft tot de Kalyan (of Kalon) moskee in Buchara. De oorspronkelijke moskee stamt uit 1127. Het was Genghis Khan die tijdens een van zijn veldtochten in 1219 de moskee vernietigde. De huidige versie stamt uit 1514. In de moskee is plaats voor 10.000 gelovigen.

'516757' door pkoelewijn '516757' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

De schoonheid van een

pkoelewijn

Bijzonder vriendelijke mensen, die Oezbeken. Zo ook dit eiervrouwtje in een van de bazaars in Tasjkent. Hiermee zwaai ik het jaar 2015 uit met mijn hartelijke dank voor al jullie mooie reacties en ik hoop dat eenieder in 2016 weer een geweldig reisjaar gaat beleven en ons allen daarvan zal laten meegenieten.

'518048' door Bowral '518048' door Bowral

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Oezbeekse danseres

Bowral

Op het dak van de ‘Khuna Ark’, de voormalige residentie (en fort) van de heersers van Khiva, gaf een lokale dansgroep een voorstelling. Het publiek bestond uit zo’n dertig Oezbeken en een enkele ‘verdwaalde’ buitenlander. Op de achtergrond zie je de turquoise betegelde Kalta Minor minaret. De minaret is nooit helemaal afgebouwd. Hij moest zo hoog worden dat je ‘m vanuit Buchara (ruim 400 kilometer verderop) zou kunnen zien. Helaas overleed de opdrachtgever, Mohammed Amin Khan, halverwege de constructie van de minaret en als gevolg hiervan werd de bouw ervan stilgelegd. De hoogte is blijven steken op 29 meter

'514892' door pkoelewijn '514892' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Het mooiste straatje

pkoelewijn

Het mooiste straatje van Oezbekistan ligt ongetwijfeld in de Necropool Shah-i-Zinda van Samarkand. Het was gelukkig opgehouden met regenen, maar de lucht was nog vochtig en daardoor ontstaat er een mysterieuze sfeer in in dit monumentale straatje.. De necropool is nog steeds in gebruik als begraafplaats. Achter de prachtige monumenten bevinden zich duizenden moderne graven.

'510308' door pkoelewijn '510308' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Panorama Chiva

pkoelewijn

We beklimmen aan het einde van de middag de wachttoren van de "Ark" die zich aan de westzijde van de stad bevindt. Zodoende krijgen we een overzicht van de hele binnenstad met alle minaretten.

'510695' door pkoelewijn '510695' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Slofjes

pkoelewijn

In Chiva kun je leuke gebreide slofjes kopen. Deze dame maakt ze speciaal voor ons in een mooie blauwe tegeltjeskleur. Zo kan ze weer een paar dollars bijverdienen om haar gouden glimlach te vervolmaken.

'509861' door pkoelewijn '509861' door pkoelewijn

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Spelen bij het Hazrat

pkoelewijn

In het Hazrat Imam complex bevindt zich in de Muyi Muborak bibliotheek (gebouw met wit hekje ervoor) de oudste koran van de wereld, die bevlekt is met het bloed van de kalief Uthman die de koran aan het lezen was toen hij in 656 in Medina vermoord werd..

'507173' door pensionado '507173' door pensionado

OezbekistanTasjkent

OezbekistanTasjkent

Het verbazingwekkende

pensionado

Mijn recente rondreis door Oezbekistan begon in Tashkent waarvan het centrum in 1966 door een zware aardbeving verwoest werd. De stad werd door de Russen compleet opnieuw aangelegd met brede wegen en grote pleinen. Je verwacht daar dan geen oude gebouwen. De prachtige moskeeën op het Kast-Imam Plein komen dan ook als een regelrechte verrassing. En wat blijkt: de reusachtige Vrijdagmoskee met zijn twee mooie koepels en 50 meter hoge minaretten en de ervoor gelegen Tella Sheikh Moskee zijn niet oud, maar dateren van 2007. Zij werden in slechts 4 maanden tijd in traditionele stijl gebouwd. In de laatst genoemde, kleinere moskee met een geribde koepel bevindt zich de Muyie Mubarak bibliotheek waarin de oudste koran van de wereld te zien is. Helaas mag dit kostbare en voor moslims heilige voorwerp uit 675 niet gefotografeerd worden. Foto even openen

'512000' door pkoelewijn '512000' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Gouden glimlach

pkoelewijn

In de bazaar van Samarkand kwamen we deze dame tegen, De zaken gingen kennelijk goed want ze had haar boventanden al laten voorzien van een gouden laagje. Een merkwaardig modeverschijnsel in Oezbekistan. Zowel mannen als vrouwen doen hier aan mee. We hebben in de bazaar trouwens heerlijke gedroogde vruchten gekocht.

'483293' door jamievanommering '483293' door jamievanommering

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Troonzaal

jamievanommering

Dit is de troonzaal in de Tilla-Kari medressa; een van de medressa's van het Registan in Samarkand. De details zijn werkelijk schitterend en het warme licht versterkt het geheel.

'483222' door jamievanommering '483222' door jamievanommering

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Bijzonder

jamievanommering

Bukhara staat vol met dit soort prachtige bouwwerken. Om deze foto te schieten keren we een aantal keren terug naar deze plek, want hoewel ik de compositie bepaald heb, lopen of zitten er steeds mensen in beeld, of het licht is weer net niet helemaal juist. Ik heb deze foto liggend op de grond gemaakt met een groothoeklens, waardoor ik twee medressa's in 1 vang: de Abdul Aziz Khan medressa en de Ulugbek medressa. Ik vind het wel een bijzonder resultaat!

'510466' door pkoelewijn '510466' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Detail van een portaa

pkoelewijn

We blijven nog even in de Necropool Shah-I Zinda. Op deze foto een karakteristiek stalactieten plafond van het portaal dat leidt naar het mausoleum van Khodja Akhmad ( ca 1350). Het werd gemaakt door Fakhri Ali.

'512991' door pkoelewijn '512991' door pkoelewijn

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Lekkurrrr

pkoelewijn

Tip: Een lekker souvenir om mee naar huis te nemen zijn gedroogde vruchten en noten. Ik kocht in de bazaar van Samarkand gedroogde abrikozen gevuld met een walnoot. Lekkurrr. ExtraTip : Gistermiddag plaatste een RR een tip over het feit dat het boeken van een auto via Columbus duurder is dan direct boeken bij de betreffende firma.Hij staafde zijn tip met getallen voor de huur van een Fiat Panda. Er was iemand die op de tip reageerde en die had dezelfde ervaring met het aanvragen van een visum met korting via Columbus.........Deze tip was binnen 2 uur verwijderd door de redactie. Daarom herhaal ik hem hier in de wetenschap dat de redactie toch nooit naar mijn fotoos ( laat staan teksten) kijkt.

'486609' door Zandkorrel '486609' door Zandkorrel

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Overkant van de straa

Zandkorrel

Deze foto is gemaakt in de necropolis Shah-i-Zinda, wat mij betreft het hoogtepunt van mijn rondreis door Oezbekistan. Je loopt door een smalle straat tussen hoge (graf)monumenten door. Deze foto is het uitzicht vanuit de deuropening aan de ene kant, naar het gebouw aan de overkant.

'512215' door pkoelewijn '512215' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Tapijten

pkoelewijn

Mocht je een mooi en exclusief tapijt willen kopen, ga dan zeker langs bij Bukhara Silk Carpets . Je kunt er, achterin de zaak, jonge vrouwen bezig zien met het maken van tapijten en de eigenares, Sabina (25 en zwanger), laat je in alle talen exemplaren zien van alle mogelijke kwaliteiten, patronen, materialen , maten en prijzen. Afdingen mag.....

'511112' door pensionado '511112' door pensionado

OezbekistanSamarkand

OezbekistanSamarkand

Lieve bejaarde dame

pensionado

Ik moet bekennen dat ik nog nooit zoveel portretten heb gefotografeerd als in Oezbekistan. Dat komt enerzijds doordat de mensen zelf heel graag op de foto willen, maar vooral ook omdat het zulke interessante hoofden zijn. Kijk maar naar deze lieve bejaarde dame die ik in de poort van de necropolis van Shah-i-Zinda in Samarkand tegenkwam.