Nukus

'431341' door zonnebloem34 '431341' door zonnebloem34

OezbekistanNukus

OezbekistanNukus

Boten

zonnebloem34

Het Aralmeer is heel wat jaren terug in een nacht vijf meter in omvang geslonken. Nu loopt het water nog steeds met gemiddeld een meter per jaar terug. Hierdoor kwamen de vissersboten droog te liggen. Deze hebben ze laten liggen. Om bij ze te komen loop je op de oude zeebodem (onderwater!). Inmiddels zijn ze flink verroest en monumenten voor de toeristen. De omwoners die vroeger vissers waren zijn nu veelal kameelhouders geworden.

'247188' door helemaalvandekaart '247188' door helemaalvandekaart

OezbekistanNukus

OezbekistanNukus

Aralzee

helemaalvandekaart

Urenlang hobbelde onze Russische legerjeep UAZ over de voormalige zeebodem om de nieuwe kust te bereiken. Gelukkig kom je dan wat roestige dingen tegen. Maar wat voor functie ze hebben?

'247192' door helemaalvandekaart '247192' door helemaalvandekaart

OezbekistanNukus

OezbekistanNukus

Dansen!

helemaalvandekaart

Hé muziek! Even om het hoekje kijken? In een klein stadje in Oezbekistan blijkt een bruiloft aan de gang. We hebben nauwelijks ons hoofd om de deur gestoken, of we worden al de dansvloer opgesleurd, aan de belangrijkste tafel overladen met voedsel en drank gezet, gefilmd door twee schoudercamera's en tientallen mobieltjes. De ceremoniemeester houdt een toespraak, geeft me een dikke zoen en duwt de microfoon onder mijn neus. Ik stamel de drie woorden Oezbeeks die ik ken. 'Leuk! Geweldig! Dankuwel!' Het feest barstte los.

'247189' door helemaalvandekaart '247189' door helemaalvandekaart

OezbekistanNukus

OezbekistanNukus

Lonely UAZ

helemaalvandekaart

De Aralzee is verworden tot een verschrikkelijke natuurramp. Toch is het zeker de moeite om er naartoe te gaan en er een nachtje te kamperen. Zwem een rondje in het zoute water, maak een kampvuurtje, en laat het maar eens allemaal diep op je inwerken.

'245973' door helemaalvandekaart '245973' door helemaalvandekaart

OezbekistanNukus

OezbekistanNukus

Gaap

helemaalvandekaart

Denk je als dromedaris eindelijk een plekje te hebben gevonden waar geen toeristen te komen, staat er weer zo'n lens voor je neus. Gaap! Ze stond vlakbij een erg afgelegen zoutmeer in de buurt van Nukus, Noord-Oezbekistan.