Buchara

'457052' door jamievanommering '457052' door jamievanommering

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Char Minar

jamievanommering

Het schattigste moskeetje van Oezbekistan is de Char Minar in Bukhara. Deze kleine moskee ligt verstopt in een doolhof van smalle steegjes, net iets weg van de andere bezienswaardigheden. Wij bezoeken de moskee rond 3 uur 's middags, omdat het zonlicht dan het beste staat voor foto's. Op dit tijdstip van de dag is het echter 40 graden en warm!!!

'511235' door pkoelewijn '511235' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Winkels

pkoelewijn

Bij alle bezienswaardigheden ( behalve bij begraafplaatsen) proberen de Oezbeken hun spulletjes aan de man ( zeg maar : toerist) te brengen. Ook de Madrasse van Ulug Beg, aan het Registan van Samarkand zit vol met winkeltjes.

'518700' door Bowral '518700' door Bowral

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Spelende kinderen in.

Bowral

Spelende kinderen op het plein voor de grote poort die toegang geeft tot de Kalyan (of Kalon) moskee in Buchara. De oorspronkelijke moskee stamt uit 1127. Het was Genghis Khan die tijdens een van zijn veldtochten in 1219 de moskee vernietigde. De huidige versie stamt uit 1514. In de moskee is plaats voor 10.000 gelovigen.

'483222' door jamievanommering '483222' door jamievanommering

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Bijzonder

jamievanommering

Bukhara staat vol met dit soort prachtige bouwwerken. Om deze foto te schieten keren we een aantal keren terug naar deze plek, want hoewel ik de compositie bepaald heb, lopen of zitten er steeds mensen in beeld, of het licht is weer net niet helemaal juist. Ik heb deze foto liggend op de grond gemaakt met een groothoeklens, waardoor ik twee medressa's in 1 vang: de Abdul Aziz Khan medressa en de Ulugbek medressa. Ik vind het wel een bijzonder resultaat!

'512215' door pkoelewijn '512215' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Tapijten

pkoelewijn

Mocht je een mooi en exclusief tapijt willen kopen, ga dan zeker langs bij Bukhara Silk Carpets . Je kunt er, achterin de zaak, jonge vrouwen bezig zien met het maken van tapijten en de eigenares, Sabina (25 en zwanger), laat je in alle talen exemplaren zien van alle mogelijke kwaliteiten, patronen, materialen , maten en prijzen. Afdingen mag.....

'514675' door pkoelewijn '514675' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Medresse

pkoelewijn

De Abd al Aziz Khan medresse stamt uit 1652. Hij valt op door zijn prachtig versierde voorportaal met stalactieten in fraaie pasteltinten. Binnenin is de medresse helaas danig vervallen. Als je de medresse zonder toeristen wilt vastleggen, kun je er het beste in de middag naartoe gaan.

'512101' door pkoelewijn '512101' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Handelskoepel

pkoelewijn

Buchara heeft nog 3 handelskoepels die uit de Middeleeuwen stammen. Er waren er oorspronkelijk 7 en die lagen op kruispunten van wegen. Je moest er dus wel doorheen als je de stad wou doortrekken. Hier zie je de Taki Zargaron, de Juwelierskoepel ( taki betekent koepel). je kunt er nu van allerlei souvenirs kopen. Op de achtergrond zie je het meest beroemde gebouw van Buchara : de 45 meter hoge Kalyon Minar, de grote minaret, gebouwd in 1127. En het gebouw met de twee blauwe koepels is de Mir-i Arab Medresse.

'515256' door pkoelewijn '515256' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kalyon moskee

pkoelewijn

We staan hier in de Kalyon moskee ( gebouwd in 1514) met uitzicht op de Kalyon minaret ( kalyon betekent : groot). Deze moskee staat op de resten van de eerdere moskee uit de 8ste eeuw., waarin Genghis Khan bevel gaf om de koran kapot te trappen onder de voeten van de paarden en dat heel Boechara verwoest moest worden. De moskee werd afgebrand, alleen de minaret ( uit 1127) staat er nog. In de Kalyon moskee is bidruimte voor 10.000 zielen, de hele mannelijke bevolking van Boechara ten tijde van de bouw.

'515493' door pkoelewijn '515493' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Verkleedpartij

pkoelewijn

In Boechara kun je je verkleden als een echte Khan en ega en je dan laten fotograferen. Er was die middag heel weinig business, dus deden de stalhouders voor hoe het moest. Op de achtergrond zie je de fraaie handelskoepel Taki Zargaron, de koepel van de juweliers.

'499293' door jeannette '499293' door jeannette

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Warm

jeannette

Wij zijn net terug van een reis door Centraal Azië. Het was geen hoogseizoen in Oezbekistan omdat het in de zomer bloedheet is. Wij deden het midden overdag heel rustig aan, zo ook deze oude dame met kater.

'461702' door Zandkorrel '461702' door Zandkorrel

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Stadsmuren

Zandkorrel

Steden met een stadsmuur zie je wel vaker, maar dit soort ronde stadsmuren heb ik tot nu toe alleen nog in Oezbekistan gezien. Khiva heeft ze, maar deze foto is gemaakt in Bukhara.

'512697' door pkoelewijn '512697' door pkoelewijn

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Heiliger dan Heilig

pkoelewijn

De heiligste plek van Buchara is een complex met graven, verhalen en bijgeloof en tevens de begraafplaats van een van de stichters van het Soefisme, Khazreti Mohammed Bakhauddin Nakhsbandi ( 1318 t0t 1389). De gelovige Oezbeken komen hier bidden bij zijn graf, raad vragen aan de Mullah en 7x wandelen rond een boom die ooit uit de staf van deze heilige is ontstaan. Op deze foto de prachtig versierde toegangspoort tot het complex dat ietsje buiten de stad ligt.

'510788' door pensionado '510788' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

De Ark van Buchara

pensionado

De Ark ligt aan het grote, nu vrijwel lege plein dat ooit met net zulke prachtige gebouwen gesierd was als het Registan van Samarkand. Tijdens de Sovjet periode werd bijna alles afgebroken, alleen de koninklijke moskee en dit paleisfort bleven gespaard. Op het plein voor de Ark werd vroeger de slavenmarkt gehouden en hier vonden ook de publieke executies plaats. De poort met twee torens vormt tussen de zware vestingmuren de entree van het paleisfort waarin de wrede heersers van het khanaat Buchara woonden. In de galerij boven de poort speelde bij bepaalde gelegenheden (o.a. openbare onthoofdingen) een orkest. Wanneer de khan naar de nog bestaande Bolo Hauz moskee aan de andere zijde van het plein ging, werd er een zijden tapijt voor hem uitgerold.

'399395' door Giraffe '399395' door Giraffe

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kalon moskee

Giraffe

Gebouwen fotograferen vind ik lastig en doe ik niet zo vaak. Buchara en Samarkand waren dan ook fotografisch gezien een uitdaging. Hier een galerij in de Kalon moskee in Buchara. Mijn aandacht werd getrokken door het ritme in de bogen en de dieptewerking. Dat er juist iemand in beeld staat geeft het tegendraadse in mij weer.

'511921' door pensionado '511921' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Naar de binnenhof van

pensionado

Vanuit het met keramiek versierde, hoge portaal van de Kalon Moskee voeren trappen omlaag naar het 15e eeuwse niveau van de grote binnenhof. Op dat moment heb je nog geen idee van de reusachtige omvang van het geheel.

'511464' door pensionado '511464' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Buchara Delights

pensionado

Het is verzengend heet als we het lege Registan plein oversteken en langs de indrukwekkende muren van de Ark van Buchara met onze lokale gids naar de volgende bezienswaardigheid lopen. Naarmate we naderen, stijgt de verbazing, want we zien niet alleen een prachtig versierde hoge minaret maar ook nog eens 3 glanzende turkooisblauwe koepels. Wat heeft Buchara toch veel moois te bieden!

'537850' door Bowral '537850' door Bowral

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Char Minor

Bowral

Een van de mooiste bouwwerken in Buchara is ongetwijfeld de ‘schattige’ Char Minor. Van oorsprong is het de toegangspoort tot een al lang niet meer bestaande madrassa (koranschool), maar het heeft ook dienst gedaan als moskee. De Char Minor bevindt zich buiten de bekende toeristische paden in Buchara. Het ligt ‘verstopt’ in een oude woonwijk met veel kruip-door-sluip-doorsteegjes. Alleen de zoektocht er naartoe is al een belevenis op zich … Oh ja, het torentje linksvoor is gewoon een van de vier minaretten; dus geen rokende schoorsteen … ;-)

'512019' door pensionado '512019' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Kok Gumbaz

pensionado

Nu staan we iets verder in het portaal dat naar de binnenhof en omringende arcades van de Kalon Moskee leidt. Er staat een enkele boom die wat schaduw biedt. De zon schijnt genadeloos fel. Recht voor ons rijst de prachtige iwan op waarin zich de mihrab bevindt, de op Mekka georiënteerde gebedsnis. Deze wordt bekroond door de schitterende Kok Gumbaz, de Blauwe Koepel. Nog steeds heb je vanaf deze plek geen echt idee over de reusachtige omvang van de binnenhof.

'511685' door pensionado '511685' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Mir-i-Arab Madrassa

pensionado

Zodra je de hoek omslaat en het Poi Kalon plein betreedt, valt je mond open van verbazing. Er staan daar zulke schitterende monumenten bij elkaar dat je in eerste instantie overweldigd wordt door zoveel moois. Aan de linkerzijde overzie je de lange façade van de Mir-i-Arab Madrassa. De theologische school werd in 1535 gebouwd door Shaybani Ubaydullah Khan en bekostigd uit de opbrengst van de verkoop van 3.000 Perzische slaven. Sinds de opening is de madrassa steeds - ook tijdens de Sovjet periode - als leerschool in gebruik geweest en zelfs nu nog wonen er 180 studenten die voor imam studeren. Het gebouw is voor toeristen niet toegankelijk. Onze gids liet dan ook alleen de buitenzijde zien die op zich al een schoonheid is met de twee blauwgroene koepels en de rijke keramische versieringen op de gevel en de hoge poort. Ik had het geluk dat toen ik een tweede keer alleen op pad was, de poort juist voor een groep Arabieren werd geopend, vrouwen zwaar gesluierd, mannen in de lange witte jurk. In deze madrassa, waarvan de naam "De Prins van de Arabieren" betekent, staat de tombe van Sheik Abdullah van Jemen en die wilden zij zien. Ik liep gewoon mee en zo kwam ik zelfs in de binnenhof waar de studenten in cellen wonen. Maar daarover later meer.

'499735' door jeannette '499735' door jeannette

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Madrassa

jeannette

Een van de vele madrassa's (koranschool) die deze stad rijk is. Ze zijn stuk voor stuk prachtig gerestaureerd (ik was hier ook in 1986). Vaak zijn er ook souvenier winkeltjes in gevestigd, iets wat ik jammer vind.

'457169' door jamievanommering '457169' door jamievanommering

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Bukhara's hoogste...m

jamievanommering

Bukhara in Oezbekistan heeft een prachtig historisch centrum. Hoewel er minder imposante gebouwen staan dan in Samarkand, is deze stad juist weer sfeervoller, authentieker. Op de voorgrond van deze foto de Kalon minaret (47 meter hoog, helaas niet te beklimmen), op de achtergrond de Mir-i-Arab Medressa.

'484356' door Zandkorrel '484356' door Zandkorrel

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Koningin van Buchara

Zandkorrel

In Oezbekistan lopen veel vrouwen nog in traditionele kleding, de een nog kleurrijker dan de ander. Deze vrouw in Buchara vond ik net een koningin, met haar sluier. Ze vond het prima dat ik een foto maakte.

'510367' door pensionado '510367' door pensionado

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Regionale...muziekins

pensionado

In het oude centrum van Buchara zijn drie middeleeuwse koepels bewaard gebleven waarin vroeger specifieke goederen werden verkocht. Daar zijn nog de Toki Sarrafon (de koepel van de geldwisselaars), de Toki Telpal Furushon (van de hoedenmakers) en de Toki Zargaron, de grootste van de drie waarin de juweliers waren gevestigd. Deze foto is in die laatste bazar gemaakt. Bij een stalletje worden de verschillende muziekinstrumenten van Oezbekistan verkocht. Ik heb daar een CD gekocht waarop de bijzondere klanken van de exotische muziekinstrumenten, o.a. de tanboor, de doyra en de gijak, te beluisten zijn. De verkoper bespeelt een gijak.

'255396' door sidonius '255396' door sidonius

OezbekistanBuchara

OezbekistanBuchara

Oezbekistan girl

sidonius

Dit meisje staat in een traditionele Oezbeekse jurk (die daar nog dagelijks gedragen wordt) voor de Ark-i-Oli (citadel) in Buchara. Veel steden in Oezbekistan hebben zo'n citadel. Een fort ter bescherming van de heerser van de stad (de emir). De Ark-i-Oli ligt op een kunstmatige heuvel van 20 meter hoog. In de citadel bevonden zich o.a. de gevangenis, moskee, troonzaal, schatkamer en de paardenstallen.