Oezbekistan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Oezbekistan image

Zijderoute 4

Oezbekistan
Azië
Renie

Zijderoute 4

Na de indrukwekkende taferelen steken we de grens over naar Oezbekistan en rijden naar Khiva. Hier arriveren we echter na talloze stempels, het invullen van formulieren, het zeulen met de koffers door de verzengende hitte over een afstand van 250 meter en het krijgen van nog meer stempels.

Khiva
Het oude ommuurde deel van Khiva, de Itsjon-Kala is een verzameling mausolea, medressa’s (Koranscholen) en moskeeën uit de 18e en 19e eeuw. De meeste zijn schitterend versierd met voornamelijk blauw gekleurd tegelwerk. Ze bevinden zich allemaal op een loopafstand van gemiddeld 1 minuut van ons hotel, een voorbeeld van een oud familiehuis, zoals er nog veel blijken te zijn. Onze kamer bevindt zich aan een binnenplaats, waar we ook ’s avonds kunnen eten. Het nationale gerecht is plov (gebakken rijst met wortel, uien en schapenvlees). Het smaakt niet onaardig.
Khiva is net alsof je een sprookje binnenstapt van 1001 nachten. Alleen de harem ontbreekt, maar die kun je er gemakkelijk bij bedenken. Alles is even mooi en overweldigend.
Ik koop een mooi schilderijtje en als ik in een verlaten straatje een houtbewerker aan het werk zie vraag ik of hij een lijstje kan maken. ’s Avonds komt hij het hoogstpersoonlijk bezorgen!
Vanaf enkele minaretten heb je een goed uitzicht over de oase en de woestijn en de zonsondergang is betoverend.

Een folkloreshow hoort natuurlijk bij je vakantie en het is vooral genieten van de kneuterigheid!

Foto's

5e0f0.jpg
5e0f0.jpg
Renie
55ed6.jpg
55ed6.jpg
Renie