Noord Korea foto's & tips

'209661' door estherab '209661' door estherab

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Arirang Mass Games

estherab

Sinds 2000 mogen buitenlanders de Arirang Mass Games bijwonen. Een spektakel waaraan 100.000 Noord-Koreanen meedoen. Arirang vertelt in dans, gymnastiek, martial arts, accrobatiek het verhaal van Noord-Korea. Van de overheersing door de Japanners tot de beoogde vereniging van Noord met Zuid-Korea. Oorspronkelijk is Arirang een liefdesverhaal. Doordat de spelen sinds 2000 een aantal jaren niet zijn doorgegaan door overstromingen en hongersnood was dit pas de vijfde vertoning voor buitenlanders.

'405813' door BenRTravellers '405813' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Mist(erieus)

BenRTravellers

Bij het lezen van het nieuwe maandthema, denk ik meteen aan deze foto. Dit beeld belichaamt voor mij zowel letterlijk als figuurlijk het begrip ‘mysterieus’. Letterlijk, behoeft geen verdere uitleg. Een welhaast onheilspellend plaatje van Pyongyang, ontwakend op een nazomerse septembermorgen in een dichte ochtendmist, spreekt voor zich. Dan figuurlijk. Je ziet een complete stad, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zie je alleen de toppen. Van de bergen, van de huizen. Tijdens een verblijf in Noord-Korea zie je ook alleen de top van het land; de megalomane bezienswaardigheden en de bevoorrechte elite die in Pyongyang mag wonen en werken. Maar wat je niet ziet op de foto is de basis. Dat belangrijke fundament waar een land of stad op is gebouwd. Die basis zijn in dit geval miljoenen Noord-Koreanen. Ver weg uit het zicht van Pyongyang. Keihard werkend voor de Staat en vaak in angst en onder erbarmelijke omstandigheden. Die basis blijft, net als op de foto, tijdens een reis door dit land volledig onbelicht. Onzichtbaar en in nevelen gehuld, alsof ze niet bestaat. En zo blijft de ware aard van Noord-Korea, ook al heb ik een week intens het land beleefd, toch één groot mysterie.

'427897' door herman m '427897' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Alles in orde?

herman m

Deze Noord-Koreanen maken zich op om voor de standbeelden van de Grote Leider, Kim il Sung, en zijn zoon, de Geliefde Leider Kim Jung Il, op de Mansu Heuvel in Pyongyang een bloemenhulde te brengen. Het moet allemaal volgens militaire precisie gebeuren. Hangen de linten goed, zijn de bloemen goed gerangschikt? De dame aan de linkerkant van de foto lijkt te denken: “Het staat me allemaal nog niet aan, ik draai me pas weer om wanneer er sprake is van een ordening in het boeket, zoals dat in mijn land hoort”. De mensen op de achtergrond kijken minder bedenkelijk en hebben er het volste vertrouwen in dat het allemaal wel weer goed zal komen. Dat laatste was uiteindelijk ook het geval.

'412454' door BenRTravellers '412454' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Geen reclame

BenRTravellers

Ongetwijfeld denken er veel bij het zien van deze foto aan die legendarische Even Apeldoorn bellen-reclame van een aantal jaar geleden, waarbij een trouwe onderdaan zich verslaapt en door zijn toedoen de leider van een fictief land zonder voortand wordt geportretteerd. Ik vermoed echter dat niemand van de duizenden schoolkinderen, die hier op de tribune de portretten van hun leiders vormen, het ook maar in zijn hoofd durft te halen te laat te komen. Ik schat in dat de gevolgen daarvan voor het kind en zijn familie niet zijn te overzien. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ‘Vlucht uit Kamp 14’ van Blaine Harden. Dit boek geeft een huiveringwekkend beeld van het lot dat veel Noord-Koreanen ten deel valt als ze uit de gratie vallen bij het regime en naar een ‘heropvoedingskamp’ worden gestuurd.

'395639' door BenRTravellers '395639' door BenRTravellers

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Spitsuur

BenRTravellers

18.00 uur. De werkdag in Kaesong, één van de grotere steden van Noord-Korea, zit erop. De arbeiders spoeden zich naar huis op de klanken van patriottische liederen die door de hele stad uit de luidsprekers schallen. Veel verkeer is er niet; slechts een enkeling heeft namelijk het voorrecht auto te mogen rijden. Toch is elk kruispunt de trotse bezitter van een verkeersregelaar, die er in een hagelwit uniform voor zorgt dat de stad gevrijwaard blijft van kettingbotsingen of platgereden voetgangers. Het is overigens onmogelijk om je als Westerling op straat te begeven. De verplichte gidsen verliezen je geen moment uit het oog en bij elke bezienswaardigheid wordt je voor de deur in- en uitgeladen, ook al liggen ze op nog 200 meter van elkaar. Elk mogelijk contact met de lokale bevolking wordt daarmee tot een minimum beperkt.

'391790' door BenRTravellers '391790' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Pyongyang komt tot...

BenRTravellers

Toen ik na een eerste onwennige nacht in Noord-Korea het gordijn van mijn hotelkamer op de 41e verdieping openschoof, was dit de eerste aanblik van Pyongyang. Adembenemend mooi zoals de laaghangende mist tussen de gebouwen hing en langzaam werd opgelost door opkomende zon.

'394163' door BenRTravellers '394163' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Zwart haar

BenRTravellers

Wat een diversiteit aan haardracht en -kleuren hebben wij eigenlijk in het Westen. In Noord-Korea is het allemaal zwart én schrijft de staat bovendien ook nog eens voor hoe je je haar dient te dragen. Hippe Westerse kapsels zijn uit den boze. Voor vrouwen zijn er 18 verschillende kapsels mogelijk. Mannen kunnen hun haar in slechts 10 coupes laten knippen, waarbij de stelregel is dat het haar niet langer mag zijn dan 5 centimeter. Op deze manier draagt het volk een steentje bij aan de grootsheid van Korea. De foto is gemaakt tijdens de Arirang Mass Games in 2012. Honderden jonge vrouwen beelden gezamenlijk het zo vurig gewenste verenigd Korea uit.

'445848' door herman m '445848' door herman m

Noord KoreaZuid Pyongan

Noord KoreaZuid Pyongan

Nampho Dam

herman m

De Nampho Dam ofwel West Sea Barrage is een waterstaatkundig kunstwerk ??op 15 km ten westen van de stad Nampho. Het is een 8 kilometer lang systeem van dammen en 36 sluizen, die schepen tot 50.000 ton doorgang biedt. De dam sluit de Taedong rivier af van de Gele Zee. Daarachter is een klein stuwmeer ontstaan. De dam werd gebouwd tussen 1981 en 1986. Het doel van de dam is verhoging van het waterpeil in de druk bevaren Taedong rivier en het voorkomen dat zeewater het zoete water van de rivier deels verdringt. Daarmee wordt tevens bereikt dat dit water duurzaam kan worden ingezet voor landbouwkundige doeleinden. De dam wordt beschouwd als een belangrijke prestatie van Noord-Korea en het bouwwerk is een vaak gezien decor in Noord-Koreaanse tv-uitzendingen. De geschatte bouwkosten van de dam bedroegen 4 miljard dollar.

'210853' door estherab '210853' door estherab

Noord KoreaKaesong

Noord KoreaKaesong

Grensbewaking

estherab

Bij het plaatsje Kaesong bevindt zich op de 38e breedtegraad de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Nadat een soldaat heeft gecheckt of het veilig is (lees: of er toeristen zijn aan de andere kant van de grens) mag je de grens naderen. Niet meer dan een betonnen strip van 20 cm breed en 10 cm hoog. Oversteken is echter echt geen optie. Dit is echt het zwaarst bewaakte stukje tussen Noord en Zuid. Soldaten uit Noord en West staan op slecht een meter afstand van elkaar. Deze soldaten bewaken hun kant van de grens.

'358808' door herman m '358808' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Moeder- en...kindhosp

herman m

In een moeder- en kindziekenhuis in Pyongyang kregen we, voorzien van witte kleding en slippers, een uitgebreide rondleiding door een arts en kwamen langs diverse afdelingen. Ook kregen we couveuses en bedjes met recentelijk geboren baby’s te zien. Het was een heel bijzondere kennismaking met dit facet van de Noord-Koreaanse samenleving . Het bijzondere was met name gelegen in de omstandigheid, dat dit geen standaard onderdeel is van een toeristisch bezoek aan dit meest gesloten land van de wereld. Verder is bijzonder, dat vaders hun kinderen pas vijf dagen na de geboorte mogen bezoeken in verband met infectiegevaar.

'240197' door estherab '240197' door estherab

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Even Apeldoorn bellen

estherab

Zo'n 20.000 schoolkinderen zijn tijdens de Arirang Mass Games verantwoordelijjk voor het omslaan van de pagina's van een platenboek waardoor tijdens de anderhalf uur durende voorstelling verschillende beeltenissen ontstaan. Arirang vertelt de geschiedenis van Noord-Korea en daar mag het gezicht van de grote leider natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig zonder foutje zoals in de Even Apeldoorn bellen-reclame van een aantal jaren geleden!

'402639' door BenRTravellers '402639' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Koppies tellen

BenRTravellers

Kim, Lee of Park. Het is dat je als toerist niet de mogelijkheid krijgt om een Noord-Koreaanse burger aan te spreken, maar áls het kon en je zou vragen naar zijn achternaam, dan is de kans groot dat het één van deze drie is. De achternaam wordt altijd als eerste genoemd en daarna pas de voornaam. Daarom dus ook Kim Il Sung, Kim Jong Il en Kim Jong Un. Kim betekent in het Koreaans overigens ‘goud’. Op de foto zie je een detail van de Mass Games. Duizenden scholieren draaien hier boeken om, waardoor de meest mooie mozaïeken tevoorschijn komen. Ze dienen als decor tijdens deze spectaculaire voorstelling. Als je de foto groot opent zie je alle koppies boven de boeken uitsteken. Hoeveel Kims zullen er tussen zitten?

'428595' door herman m '428595' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Opperste concentratie

herman m

Tijdens een diner in een restaurant in Pyongyang verraste een serveerster ons met het zingen van een Noord-Koreaans volksliedje. Het was aan het eind van een mooie reis langs diverse hoogtepunten van dit meest gesloten land van de wereld.

'405714' door herman m '405714' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Hotelmysterie

herman m

Een eyecatcher in Pyongyang is het Ryugyonghotel, een onvoltooid gebouw in Pyongyang. De naam van het hotel is herleid van een oude benaming van de stad Pyongyang: Ryogyong, of "hoofdstad van de wilgen". Het gebouw heeft een hoogte van 330 meter en telt 105 verdiepingen, met een vloeroppervlakte van 360.000 m². Het is het grootste gebouw van Noord-Korea en een opvallende verschijning. Lange tijd had het de potentie om ooit het hoogste hotel ter wereld te zijn, maar in 2009 werd de nog hogere Rose Tower in Dubai voltooid. De bouw van het piramidevormige hotel begon in 1987 en is gestopt in 1992. De ruwbouw is afgewerkt, maar werd nooit veilig verklaard. Er zijn daardoor (nog) geen ramen, deuren of inrichting aangebracht. De constructie uit gewapend beton bestaat uit drie vleugels die samenkomen in een gemeenschappelijke punt. Op de top is er een 40 meter brede cirkelvormige constructie bestaande uit acht roterende verdiepingen, met daarboven nog eens zes vaste verdiepingen. Overigens blijft het tot de dag van vandaag mysterieus en dus onduidelijk of het prestigieuze hotel ooit wordt afgebouwd. Volgens deskundigen is het beton van onvoldoende kwaliteit.

'404507' door BenRTravellers '404507' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Taekwondo

BenRTravellers

Zoals judo en karate onlosmakelijk zijn verbonden met Japan, zo is taekwondo dat met Korea. Letterlijk betekent het ‘de weg van de vuist en de voet’ en het heeft als doelen jezelf verdedigen en het verbeteren van je persoonlijkheid. Het is dan ook geen vechtsport, maar een zelfverdedigingsport waarbij veel aandacht uitgaat naar zelfbeheersing en respect. De foto is een detail van een scene van de Arirang Mass Games in september 2012, waarin duizenden Noord-Koreanen hun eer betonen aan deze nationale sport (vergroot komt de foto het best tot zijn recht).

'359895' door herman m '359895' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

In de boot nemen?

herman m

Diverse Noord-Koreanen vermaken zich uitstekend op een pretpark net buiten Pyongyang. Het is immers maar één keer per jaar 1 mei, de Dag van de Arbeid, een nationale feestdag. Volgens mij vinden de Koreanen op de foto, die met een bootje op een rustig traject van een wildwaterbaan varen, het een beetje eng. Of zou het zo zijn dat het meisje, dat in het midden van de foto nog net zichtbaar is en guitig kijkt, denkt: die heb ik lekker in de boot genomen?

'231642' door estherab '231642' door estherab

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Ode aan het vaderland

estherab

De Arirang Mass Games in Noord-Korea. En dat 'mass' is nog zacht uitgedrukt. Een indrukwekkend optreden van 80.000 mensen met vooral ook veel ruimte voor een ode aan de geliefde leider en aan het vaderland.

'409517' door herman m '409517' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Veelkleurigheid

herman m

Vanaf de 170 m hoge Juchetoren heb je een fraai uitzicht over de hoofdstad van Noord-Korea, Pyongyang. Wat opvalt is de veelkleurigheid van de gebouwen. Na de verwoestingen van de Koreaanse Oorlog werd er een vrijwel compleet nieuwe stad gebouwd, die symbool moest zijn van het nieuwe socialistisch Noord-Korea. De stad bestaat voor een deel uit gebouwen in "stalinistische" stijl. Ook vind je er gebouwen in traditioneel Koreaanse stijl. Pyongyang is een veilige en kraakheldere stad.

'237206' door estherab '237206' door estherab

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

K(l)eurig!

estherab

Terwijl het eigenlijk al bedtijd was, traden deze kinderen nog vol verve op tijdens de Arirang Mass Games. Met hun kleurrijke pakjes en een bal in de hand was dit de slotscene van hun uitvoering.

'419151' door BenRTravellers '419151' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

De laatste ...

BenRTravellers

De afgelopen maanden heb ik heel veel uren doorgebracht op Reisreporter. Soms zelfs zoveel dat ik me bijna opnieuw moest voorstellen aan mijn eigen gezin ;-)) Het wordt nu tijd voor andere dingen en hierbij post ik mijn voorlopig laatste foto. Ik wil iedereen heel hartelijk danken voor de prettige contacten, het delen van jullie reiservaringen in woord en beeld én de ontelbare mooie en enthousiaste reacties op mijn foto's, tips en blogs. Die heb ik altijd enorm gewaardeerd. De dames op de foto wuiven jullie gedag en wellicht tot later!

'376602' door herman m '376602' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Snelle metro

herman m

Pyongyang heeft een metronetwerk dat een belangrijke schakel is in het openbaar vervoer in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Dagelijks maken er zo'n 700.000 mensen gebruik van. De metro is hier net als elders een snel en effectief transportmiddel. De bouw van de metro begon in 1968. De metro kent twee lijnen, Ch?llima (genoemd naar een paard uit de Koreaanse mythologie) en Hy?ksin. De stations zijn naar Sovjet-Russisch voorbeeld rijkelijk gedecoreerd met propagandistische kunst en afbeeldingen van de Grote en Geliefde Leider. Net als in Moskou heeft de metro van Pyongyang stations tot op een diepte van meer dan 100 m, zijn er grote afstanden tussen de haltes en zijn er middenperrons. De stations kunnen ook dienst doen als schuilkelder en zijn daarom voorzien van dikke stalen deuren. Volgens sommige bronnen herbergt de metro militaire installaties en/of lijnen speciaal voor de overheid, maar zoals bij meer zaken in Noord-Korea bestaat daar onduidelijkheid over.

'366192' door herman m '366192' door herman m

Noord KoreaZuid Pyongan

Noord KoreaZuid Pyongan

Hanbok

herman m

Hanbok is de naam voor de traditionele Koreaanse kleding. De Noord-Koreaanse benaming is Joseon Ot. De hanbok voor vrouwen kenmerkt zich door felle kleuren, simpele lijnen en het ontbreken van zakken. Het bovenstuk is een kort jasje (JeoGoRi). Tegenwoordig wordt de hanbok vaak alleen gedragen op feestdagen en bij officiële gelegenheden. Dit type kleding deed zijn intrede tijdens de Koreaanse Drie Koninkrijken-periode, die van 57 v. Chr. tot 668 na Chr. duurde. Vanaf dat moment heeft deze kledij zich meeontwikkeld met de heersende eisen en modetrends die voorbij kwamen. Ook zijn er veel invloeden uitgewisseld met de buurlanden, zo was China bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Deze foto is genomen bij het monument ter ere van de grote dam (West Sea Barrage) bij de stad Nampho.

'359750' door herman m '359750' door herman m

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

Sterren van de hemel.

herman m

Het Mangyongdae Schoolchildren’s Palace is een vorm van buitenschoolse opvang voor kinderen in en uit de omgeving van Pyongyang. Zij krijgen daar intensieve trainingen in muziek, zang, acrobatiek, kalligrafie en diverse andere activiteiten. We hebben ze in uiteenlopende groepen aan het werk gezien. Na afloop van onze rondleiding door het complex werden we getrakteerd op een spectaculaire show. In de act op de foto zingen een jongen en een meisje de sterren van de hemel. De totale show kwam helaas na ruim een uur tot een eind. Ook de gouverneur van Hongkong, die met een select gezelschap een officieel bezoek aflegde aan Noord-Korea, genoot met volle teugen van de show. We zaten toevallig precies achter hem.

'407388' door BenRTravellers '407388' door BenRTravellers

Noord KoreaPyongyang

Noord KoreaPyongyang

#100

BenRTravellers

In het tempo waarmee ik foto's plaats duurt 't even, maar vandaag is het dan toch eindelijk zover: foto nummer 100! Ik heb daarom gekozen voor één van mijn favoriete foto's van de Arirang Mass Games, die ik vorig jaar in Noord-Korea heb mogen bijwonen (even groot openen voor een scherpere weergave). Omdat er snel geteld zo'n 1000 dansers op de vloer met een vlag staan te zwaaien, lijkt me dit een mooie stimulans om nu als volgende doel voor de 1000 foto's te gaan!