Pyongyang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lippenstiftdiplomatie

Pyongyang,
Noord Korea


Je hebt ze misschien zien zitten. De 230 Noord-Koreaanse cheerleaders die het gemengde Koreaanse vrouwen-ijshockeyteam enthousiast aanmoedigde bij de Olympische Spelen. Gedisciplineerd en volledig synchroon zwaaiden en zongen ze de ploeg met een grote glimlach toe.

Maar zoals bij alles in Noord-Korea gaat achter deze façade een bizarre werkelijkheid schuil. Vandaag was op NRC.nl te lezen dat deze 'vreugdebrigade' louter bestaat uit knappe, jonge meisjes tussen de 1.60 en 1.65m. Ze worden geselecteerd door artsen die heel Noord-Korea afstruinen op zoek naar meisjes van rond de veertien jaar die voldoen aan het schoonheidsideaal. Weigeren is geen optie. De ouders worden financieel ondersteund, maar feitelijk ben je wel je dochter kwijt. Niet zelden eindigen de meisjes als partner van één van de hoge partijfunctionarissen. De vrouw van Kim Jong Un schijnt zelf ook uit deze brigade te komen. Het op deze manier inzetten van de mooie vrouwen bij bv. de Olympische Spelen wordt door de auteur Suki Kim ook wel de 'lippenstiftdiplomatie' genoemd.

Op de foto een scene uit de Mass Games, die tot voor kort jaarlijks in Pyongyang plaatsvonden en waaraan ruim 100.000 mensen meewerken. Ook hier weer de typisch Noord-Koreaanse perfectie die tot in detail is uitgevoerd. Als westerling kun je getuige zijn van dit absoluut bizarste spektakel op aarde voor het 'luttele' bedrag van € 150,-. Dan zit je wel naast de Noord-Koreaanse elite, die je overigens geen blik waardig gunt en omgerekend € 1,50 entreegeld heeft betaald!