West Tarai reisblogs

de buuf

A.Verleg was er (tot 20 jul 1982) Gepost op 23 mrt 103 reacties

'slands wijs 'slands eer.

Het heeft mijn vrienden heel wat struif gekost om achter de gebruiken, gewoontes en de gedachtes te komen van de bewoners van het ver afgelegen dorp waarin zij 3 jaar gingen wonen en in dit geval de buurvrouw van hen in Sallyan.
Mijn vrienden huurden het huis van de buurvrouw, een naar die begrippen en in die omgeving rijke dame en een dame uit een hogere kaste, naar later bleek. Maar ook een dame met een uitgebreide gebruiksaanwijzing of in ieder geval een die in eerste instantie niet op zijn Nederlands te lezen viel.
Ze wilde er, bij de bouw van het huis voor mijn vrienden, niet aan, dat de deuren op Europese hoogte kwamen. Aangezien Wim 1.9m is, zou hij het risico lopen de volgende 3 jaar, bij iedere deur zijn hoofd te stoten. Maar met heel veel overredingskracht lukte het dan toch.
Aangezien er geen stromend water was, bedacht Wim dat een waterton op het terras, met een gat in de vloer voor water in de keuken en de douche zou kunnen zorgen. Even buiten de waard, de buuf, gerekend. Door dat kleine gat zou het huis veel minder sterk worden, zei ze. Ongeveer het hele dorp kwam er aan te pas, iedereen zei, in navolging van de buurvrouw, "nee dat kan niet" Maar ja de buuf was rijk en had macht, dus iedereen praatte haar na. Uiteindelijk was er een "geleerde" die haar er van overtuigde dat een gat niets uitmaakte, dus Wim kreeg zijn douche en stromend water in de keuken.
Maar, buuf, was heer en meester. Op een morgen staat buuf, met een groep vriendinnen op de slaapkamer de inhoud van de kledingkast te doorzoeken. Volledig verbaasd, dat dat toch wel erg vreemd was. Toch even afspraken maken dat dat bij ons niet helemaal de bedoeling is, als buren.
Op een dag zien we buuf, met een veger achter haar man aan rennen en hem een flink pak slaag geven. Blijkt buuf dus echt de baas te zijn, ze zit namelijk in een hogere kaste dan hij, dus is ze de baas en moet hij doen wat zij zegt.

Ik heb genietend op het terras, heel veel van de gewoontes van dit wondermooie dorp en zijn bewoners geleerd.
Uiteindelijk was buuf toch erg leuk, wel een beetje vreemd voor ons, maar toch, we werden als hoge gasten te eten gevraagd en kregen bij het afscheid leuke spulletjes mee.

A.Verleg Positie 145 (6707 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
de buuf
blogfoto nr. 2
de kids
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

Alieke

Door: Alieke • Geplaatst op

En van de zomer gaan we terug naar Sayan om te kijken hoe het met onze 'buuf' is. Bij de voorbereidingen op onze reis naar onze oude woonplaats Salyan - we willen onze kinderen nu echt eens het mooiste einde van de wereld laten zien - kwam ik op eens de foto van onze buurvrouw tegen. Ja, de verhalen, ook van de andere blog over de reis naar ons toe, herken ik meteen. Wat ontzettend leuk. En zo zie je maar: al die 'sterke verhalen' van blogs kloppen vaak wel.
Albert: zullen we haar de groeten van je doen als we haar nog tegen komen? Er is vast veel veranderd daar: er is een brug gekomen, de bus rijdt tegenwoordig door totaan het volgende district en het bisbouwkantoor waar Wim werkte heeft een eigen email adres. Maar wij hebben het allen nog gezien: dat dorp op de berg zonder stroom, nauwelijks water maar wel bijzondere mensen en dat prachtige uitzicht

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Je zal inderdaad 3 jaar zo'n buurvrouw hebben, jemig! al lijkt het me zeer vermakelijk te observeren voor een kortere tijd. Er zullen vast nog wel meer aparte anecdotes zijn.

leonvanmaenen

Door: leonvanmaenen • Geplaatst op

Leuk verhaal om te lezen. Altijd interessant om te erachter te komen hoe anders de normen en waarden in andere culteren worden nageleefd.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.