West Tarai reisblogs

ontdekkingsreis

A.Verleg was er (tot 14 jul 1992) Gepost op 14 jan 102 reacties

Onze, Nepal ontdekkingsreis.

In de wintereditie 2010, van het Columbus magazine, las ik het artikel over Nepal en zag ik het landkaartje. Meteen gingen mijn gedachtes teug naar het jaar dat ik een bezoek bracht aan mijn vrienden, die in Nepal werkten voor SNV in Salyan.
Het werd uiteindelijk een tweedaagse ontdekkingsreis, die vol zat met verrassingen, ontberingen, maar vooral mooie momenten.
In 1e instantie was het plan om vanuit Kathmandu met de bus naar Salyan te gaan, maar dat zou, zo vertelde men ons, toch zeker 3 dagen duren en dat was met de terugreis erbij iets te veel van het goede. Dus, een auto regelen dan maar en wel een 4x4 vanwege de slechte weg.
En ja hoor, we vonden er een, maar niet voor lang.
Vlak voor vertrek bleek de chauffeur met een kortere trip meer te verdienen, dus pech voor ons. Uiteindelijk konden we nog net een gewone auto regelen, terwijl we wisten dat we daarmee niet boven op de berg van Salyan konden komen, maar beter dat dan niets.
Spannend was het wel en dat begon al meteen met de afdaling uit de vallei van Kathmandu. De weg was prachtig hersteld, alleen de lawineweringen waren nog niet overal aangebracht. Halverwege was er een mega landslide, de 1e. Over een afstand van 100 meter lag de weg vol modder en rotsblokken.
Een agent stond op een grote rots ons toe te zwaaien dat we verder konden rijden, terwijl hij met rots en al de rivier in dreigde te storten. De chauffeur krapte eens achter zijn oren, gaf vol gas, de modder spatte in het rond, de bodem schuurde over de stenen, maar uiteindelijk kwamen we heel aan de overkant.
Via Hetauda en Butwall ging de ontdekkingsreis verder. Na Butwal moesten we richting Tulsipur en toen bleek dat de chauffeur geen idee had waar hij naar toe moest. Aan iedereen vroeg hij de weg, het duurde uren. Bij iedere rivier moest er gekeken worden of de auto er wel doorheen kon en niet van het betonnen talud zou worden gespoeld, tenenkrommend.
Tegen de avond kwamen we aan in Tulsipur, te laat om verder te rijden, hetgeen met deze auto toch al niet mogelijk zou zijn. Dus zoeken naar een bed. Toen we Nederlanders, die daar ook werkten zagen, was onze chauffeur meteen vertrokken. Daar stonden we. Uiteindelijk kwamen we in een goed guesthouse terecht. Opvallend was dat alle ramen met kippengaas waren dichtgetimmerd en dat het gras zo netjes kort was. Bij navraag was dat tegen de cobra's uit de buurt. Het tegengif stond in de koelkast. We hebben door de vermoeidheid toch nog redelijk geslapen.
Vroeg stonden we op het busstation, alhoewel het meer op een bus sloperij leek dan een busstatio. In India afgekeurde bussen, Tata's, reden hier gewoon de Himalaya in, dus wij ook. De bus was afgeladen vol. Nog maar 60 km. Iedereen gluurde naar die grote witneuzen.
Vlak na Tulsipur ging de weg stijl de bergen in, rechts de bergwand, links de diepte, spannend met zo'n bus. Na een half uur rijden, 2e landslide. Iedereen de bus uit, zowat iedereen ging in de berm zitten en de tanden poetsen. Helpen was er niet bij. Na een uur konden we verder. De geplande stop was 10 minuten verder, die stond vast dus allemaal de bus uit en thee drinken.
Tot aan de voet van de berg van Salyan hadden we nog twee landslides, brand onder onze zitting, water in de bus bij een rivier doorsteek en een lekke band. Er moest nog stevig onderhandeld worden met dragers en er moest natuurlijk nog gebeden worden, het duurde en duurde. In de laatste klim liep het vervangen wiel er bijna af, dus maar weer vervangen. Al met al een busrit van 60 km waar we 9 uur over hebben gedaan.
Maar ja Salyan was het einde van de major highway en dus uitstappen. En omdat we te laat waren stonden onze vrienden ons niet op te wachten. Dus nu nog het huis zoeken waar ze woonden.
Uiteindelijk stonden we vlak voor het donker, in een mooie zonsondergang in hun tuin.
Even een dag of 5 uitrusten en dan het avontuur weer terug.
Een heel bijzondere ervaring die, door een simpel kaartje, in zijn volle omvang weer bovenkomt.

A.Verleg Positie 145 (6707 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
bergen hooi verzetten
blogfoto nr. 2
dit is mijn dorp
blogfoto nr. 3
wachten bij de waterput
blogfoto nr. 4
de zusjes
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

petra0212

Door: petra0212 • Geplaatst op

Mooi verhaal. met echt prachige foto`s erbij.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi verhaal, goed beschreven hoe moeilijk het soms is in landen om een " klein " stukje te reizen. Maar het mooiste is: je bent er gekomen, ondanks alle tegenslagen. Reisdoel bereikt, en dan is het achteraf een mooie reiservaring.....

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.