Swayambhunath

'488512' door channeke '488512' door channeke

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Vlaggetje!

channeke

In 2013 bezocht ik Nepal. Een land waar ik nog steeds van onder de indruk ben. De mensen maar vooral de traditionele gebruiken hebben mij erg geraakt. Op deze afbeelding zie het puntje van de Swayambhunath gehuld in de gebedsvlaggetjes waar ik sinds mijn reis in Nepal een beetje verliefd op ben geworden. Ik vind ze prachtig! Deze tempel, ook wel de Monkey Tempel genoemd door de vele apen die er wonen, ligt op een heuvel en geeft een prachtig uitzicht over Kathmandu. Voor de Indiase/Nepalese boeddhisten is dit de meest heilige plek, De stupa staat op een gigantisch terrein waar ook nog kleinere tempels te vinden zijn en een Tibetaans klooster. Een bijzondere plek om te bezoeken en op je gemakje te kijken hoe mensen hun geloof en tradities uitoefenen. De tekst op de vlaggetjes zijn dezelfde mantra's die worden gebruikt op de rollen in de gebedsrollen. De kleuren van de vlaggetjes hebben ook een betekenis. Blauw staat voor ruimte, groen voor lucht en wind, rood voor vuur, wit voor water, en geel voor aarde.

'510300' door reysigers '510300' door reysigers

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Lekker dicht bij...el

reysigers

Svayambhunath stoepa, ook veel Apentempel genoemd. Na een flinke trap wandeling ( 365 treden) en boven aangekomen, sta je van aangezicht tot aangezicht met Boeddha, wiens ogen op alle vierkanten van de stoepatoren zijn geschilderd. Rondom de stoepa bevinden zich onderkomen van pelgrims,woonhuizen, souvenierswinkels en Tibetaanse kloosters. Heel plots kwam daar een grote groep apen aangestormd. Overal op en onder. Dit gezinnetje blijft lekker dicht bij elkaar.

'522259' door JannavEek '522259' door JannavEek

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Heiligdommen

JannavEek

De Swayambhunath stoepa is de meest beeldbepalende stoepa van Nepal, hij staat daar omringd door een ongelofelijke verzameling heiligdommen en objecten waarvan de meeste in de afgelopen eeuwen zijn geschonken door koningen en edelen die erkenning zochten. Je raakt niet uitgekeken op de vele details. De apen maakt het allemaal niet uit, zij zorgen voor een degelijke relativering van de heiligdommen.

'520284' door JannavEek '520284' door JannavEek

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

De legende van...Manj

JannavEek

Volgens de Boeddhistische legende was Manjushree, de Bodhisattva van Wijsheid, betrokken bij het begin van de Grote Stupa. Toen de Kathmandu-vallei 2000 jaar geleden nog een meer was, zag de god er een wonderschone lotus. Hij raakte hem aan in verering en de lotus veranderde in een Stupa. De plaats van verering kwam dan vanzelf tot stand. Swayambhunath betekent ook letterlijk: self-created. Op een meer aardse dag bij de tempel knipte Manjushree er zijn haar. De haarstrengen veranderden in bomen en de luizen in zijn haar veranderden in apen. En zo kwamen de apen bij de tempel. Zij worden ook als heilig beschouwd. Ik vind ze heel leuk en kan naar ze blijven kijken.

'542606' door JannavEek '542606' door JannavEek

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Bloemen en rijst

JannavEek

Het boeddhistisch heiligdom wordt druk bezocht door monniken, pelgrims, maar ook door de lokale bevolking. Er worden kaarsen aangestoken, gebedsmolens in beweging gebracht, en anderen zijn in de weer met bloemen en rijst, want op het plein staan ook hindoe heiligdommen.

'458699' door MSneijers '458699' door MSneijers

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Temple of the Apes

MSneijers

Swayambhunath, beter bekend als de apentempel, doet zijn naam eer aan. Het oudste boeddhistische tempelcomplex van de Kathmanduvallei is omgeven door apen. En deze apen laten weten dat ze er zijn. Door de (eetbare) offers die mensen achterlaten, hebben de apen voldoende te eten. Maar ben voorzichtig met de spullen die je meeneemt, want deze brutale beestjes grissen het zomaar uit je handen. Zo ook een grote zak met sinaasappels van een man die hier ontzettend van schrikt. Deze aap heeft al vaker gevochten, te zien aan het litteken op zijn hoofd. Swayambhunath; De Apentempel.

'516922' door lonaatje '516922' door lonaatje

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Een momentje

lonaatje

Als je in Nepal bent is de kans groot dat je een festival mee kan maken. Je moet dan zeker een tempel of andere heilige plaats bezoeken voor een viering of ceremonie. Ik was er tijdens het festival Dashain, het grootse festival van het land dat na de oogst word gevierd. Tijdens een bezoek aan de Monkey tempel zag ik deze vrouw tussen de menigte door. Ze was aan het bidden en ik vond het prachtig om te zien dat ze in de drukte toch tot zichzelf kon komen.

'1113467' door herman m '1113467' door herman m

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Uitzicht op Kathmandu

herman m

De Swayambhunath is een op een heuvel gelegen religieus complex uit de 5e eeuw, iets ten westen van Kathmandu. Dit complex staat ook wel bekend als de 'Apentempel', omdat er een groot aantal (heilige) apen rondhangt. Voor Indiase en Nepalese Boeddhisten is dit de meest heilige plek, voor de Tibetanen is Boudhanath de meest heilige plek. De Swayambhunath is een van de populairste bezienswaardigheden in Kathmandu. Het tempelcomplex is erg indrukwekkend en vanaf het complex heb je een prachtig uitzicht over Kathmandu.

'1092134' door neretslok '1092134' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Dorst

neretslok

Bij de tempel Swayambhunath is nog veel meer te zien dan de tempel alleen. De tempel ligt in een parkachtige omgeving waar ook de ' beruchte' makaken rondzwerven. Deze moeder had de watermuur ontdekt: zachtjes druppelt het water in vele stroompjes naar beneden. Moeder probeert daar uit te drinken, wat nog niet meevalt met zo'n kleine op je rug.

'1063941' door neretslok '1063941' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Devoot

neretslok

Samen met haar zoon kwam ze het plein van de Swayambhunath op wandelen, in de Tibetaanse wijk van Kathmandu. Veel oudere Tibetanen zijn nog heel devoot en dat was deze vrouw ook. Zij deed nauwkeurig en plichtmatig haar rondje langs de gebedsmolens. Toch kijkt ze wat triest. Het vermoeden is dat zij het oude Tibet van voor de Chinese inleving nog heeft meegemaakt en wellicht is de gedwongen vlucht destijds de reden voor haar droefheid?

'1107188' door neretslok '1107188' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Ja, en?

neretslok

Het heiligdom Swayambunath ligt iets ten westen van de stad Kathmandu op een heuvel. Het is er prettig rondwandelen en er is veel moois te zien, Wie het ook prettig vinden daar, zijn de vele apen. Ze springen sierlijk en lenig heen en weer. Deze moeder met jong op haar rug kon het niet nalaten om nog even achterom te kijken naar die rare man!!

'1090269' door neretslok '1090269' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Swayambhunath

neretslok

Het boeddhisme is een religie die het uiterlijke vertoon niet schuwt, althans in onze ogen. Vlaggetjes, klokken, bellen en veel afbeeldingen en felle kleuren. Het heeft allemaal een betekenis. Maar voor ons ziet het er allemaal erg fleurig uit! Deze foto is gemaakt in Swayambhunath, gelegen op een heuvel in het westen van Kathmandu.

'1071830' door neretslok '1071830' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Swayambhunath

neretslok

De machtige stupa van Swayanbhunath ligt op een groene heuvel in het westen van Kathmandu. De ogen van Boeddha die op alle vier de kanten van de stupa staan afgebeeld kijken al eeuwen over de vallei uit. Pelgrims nemen een steil pad vanaf de toegangsweg naar boven (driehonderd treden), maar wij rijden nog iets verder (en hoger) en parkeren daar. De stupa ligt in een bebost gebied en we wandelen naar boven langs de vele stalletjes. Het is hier sereen, zoals al dit soort plaatsen, maar hier en daar wel druk door de vele mensen: pelgrims vooral, plaatselijke bezoekers en een handvol toeristen. We hebben hier ook een prachtig uitzicht over een deel van Kathmandu en goed te zien is hoe de stad alsmaar uitdijt. Er zitten hier heel veel apen.

'1077791' door neretslok '1077791' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Swayambhunath

neretslok

De machtige stupa van Swayanbunath ligt op een groene heuvel in het westen van Kathmandu. De ogen van Boeddha die op alle vier de kanten van de stupa staan afgebeeld kijken al eeuwen over de vallei uit. Pelgrims nemen een steil pad vanaf de toegangsweg naar boven (driehonderd treden), maar wij rijden nog iets verder (en hoger) en parkeren daar. De stupa ligt in een bebost gebied en we wandelen naar boven langs de vele stalletjes. Het kan hier ontzettend druk zijn, maar vandaag is het hier sereen en rustig. We hebben hier ook een prachtig uitzicht over een deel van Kathmandu en goed te zien is hoe de stad alsmaar uitdijt. Er zitten hier heel veel apen maar zelfs die houden zich redelijk rustig.....

'1105835' door neretslok '1105835' door neretslok

NepalSwayambhunath

NepalSwayambhunath

Swayambhunath

neretslok

De machtige stupa van Swayanbunath ligt op een groene heuvel in het westen van Kathmandu. De ogen van Boeddha die op alle vier de kanten van de stupa staan afgebeeld kijken al eeuwen over de vallei uit. Een beeld dat al vaker hier voorbij gekomen zal zijn, maar dat is onvermijdelijk met meer dan 1 miljoen foto's en het geldt voor veel plekken. Ik vind het desondanks altijd mooi om naar te kijken.