Sonauli

'490262' door JannavEek '490262' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Groepsfoto pelgrims

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden is één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen voor boeddhisten wereldwijd, gerelateerd aan het leven van Boeddha. De plaats staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De boeddhisten op de foto zijn opgesteld voor een groepsfoto, dat geeft een fascinerend schouwspel.

'385976' door JannavEek '385976' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Baby in de bus

JannavEek

Portret van een jonge vrouw in de bus in Nepal. Bijna verborgen onder haar kleding ligt een baby.

'480888' door JannavEek '480888' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Accomodatie in Sonaul

JannavEek

Sonauli is de grensplaats Nepal- India. Wij stoppen hier voor twee nachten omdat we Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha gaan bezoeken. We nemen daar een hele dag voor. Het is slechts 20 km. van Sonauli. Daarna reizen we verder, naar India. Er zijn veel hotels in Sonauli en ze zijn allemaal min of meer erbarmelijk, spartaans en niet schoon. Iets goeds vind je er niet (besloten we na rond gecheckt te hebben). Wij namen ons verblijf dan in [url="http://www.agoda.com/nl-nl/hotel-mamata/hotel/lumbini-np.html?type=1&site_id=1410012&url=http://www.agoda.com/nl-nl/hotel-mamata/hotel/lumbini-np.html&tag=B322F2BA-1E35-46C9-9A04-4C9E10BC8F25&adid=22357790717&network=g&adpos=1t1&expid=&rand=758678296311556126&device=c&gclid=CLWi4t3m5bcCFUyV3godbCoAyQ&cklg=1" target="_blank"]Hotel Mamata[/url]. Dit hotel is maar 200 m. van de grensovergang, dus goed gelegen om de zeer vroege bus (05:00 uur) aan Indiase zijde te kunnen nemen. De andere hotelgasten zijn Nepalezen en Indiërs. Hotel Mamata: onaangeklede hotelkamers, vlekkerige matrassen, lakens en handdoeken komen er pas -moeizaam- als je er om vraagt. Maar voor het doel van overnachten op je doorreis, ach, toch best te doen, en voor een prijs van onder €10 per nacht zie je wat door de vingers. Eten in het hotel is mogelijk, maar er zijn veel geschikte restaurants in de buurt. [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/nepal/sonauli/reisreporter/fotos/385542.html" target="_blank"] Sonauli[/url] is al met al een bijzondere (& stoffige) belevenis.

'490061' door JannavEek '490061' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Boeddhistische studie

JannavEek

Lumbini | in Sacred Garden is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama‚ de Boeddha. Het is een belangrijke plaats voor boeddhisten. Waar ze altijd al van overal samenkwamen om te gedenken met rituelen, gebeden, voor meditatie en studie. Voor de fotograaf zijn deze monniken erg fotogeniek en gelukkig vinden zij het niet erg om gefotografeerd te worden. Als ze maar niet in hun concentratie gestoord worden.

'403453' door JannavEek '403453' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Geen monnik maar wel.

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | Ik fotografeer de groep boeddhistische pelgrims nu van de andere kant. Ze beëindigen juist hun meditatie. Ik noem ze geen monniken omdat ik twijfel of deze mannen uit Laos, Vietnam of Birma, dat allemaal wel zijn. Er zijn ook toegewijde en serieus praktiserende boeddhisten buiten een klooster, die een gewone baan hebben. Dat zou de Ipads en de digitale cam's en camera's verklaren. (nb als iemand hier er meer en beter over weet, verneem ik dat graag !) Op de achtergrond staat een enorme Bodhiboom, met vlaggetjes. Er is daar van alles gaande, we lopen er straks naar toe.

'403994' door JannavEek '403994' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Onder de bodhiboom

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | Onder de bodhiboom (links de saddhu's) zit nog een groep pelgrims bij elkaar om te luisteren naar een voordracht (met microfoon). Er zijn behalve mannen in monnikenkleding ook een gelijk aantal vrouwen in 'burgerkleding' bij deze groep, wat me doet raden dat eersten leken en geen kloosterboeddhisten zijn.

'403248' door JannavEek '403248' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

bij de poort

JannavEek

Lumbini / poort Sacred Garden Dit is een plaats waar veel boeddhistische pelgrims komen. Ik had te laat door dat zij niet één van hen is maar een bedelares bij de poort en haar handgebaar zegt dat een foto niet is wat ze van mij wil. De zwaarte van het leven is van haar gelaat af te lezen.

'385484' door JannavEek '385484' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Lumbini bodhi-boom

JannavEek

Lumbini / Sacred Garden

'403764' door JannavEek '403764' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Meditatie, studie,...

JannavEek

Lumbini | Sacred garden Onder de bodhiboom zitten de volgelingen van de Boeddha te mediteren, studeren, bidden en te discussiëren. Monniken (en nonnen) dragen de kenmerkende kleding zoals die door de regels van de sangha worden voorgeschreven. Oorspronkelijk droegen ze kleding die was weggegooid, vaak ging het om lijkwaden of andere kledingstukken die achterbleven na een crematie. Deze kleding werd gekookt in saffraanwater of in water dat was vermengd met leem. Dit verklaart de typerende roodachtige of geelachtige kleur van de pijen. Heden kom je al deze opvallende tinten paars-rood-oranje-geel tegen.

'385542' door JannavEek '385542' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Schemerig grensplaats

JannavEek

Sonauli is een grensplaats (Nepal-India). Er is altijd een drukte op de hoofdstraat van het passeren en uitrusten van reizigers, bussen en vrachtwagens. Als de avond intreedt loop ik er liever niet op straat, de plaats krijgt dan toch iets duisters.

'403499' door JannavEek '403499' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Gewijde plaats

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | De mediterende boeddhisten zitten in groepen met elkaar op het grasveld in de Sacred Garden. Hier zijn ze juist klaar met hun meditatie. Fotograferen mag. Gelijk met mij liep er een tweemans BBC cameraploeg rond. Maar behoedzaam te werk te gaan is uiteraard gewenst op deze gewijde plaats.

'385491' door JannavEek '385491' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Lumbini bedevaart

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden Lumbini is één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen gerelateerd aan het leven van Boeddha. De plaats staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat het een belangrijke bedevaartsplaats is voor boeddhisten wereldwijd zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende landen te vinden. O.a. een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. NB. Op de achtergrond (foto) de archeologische overblijfselen van pagodes van 300 BC.

'403290' door JannavEek '403290' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Een belangrijke dag

JannavEek

Lumbini / Sacred Garden Lumbini is de geboorteplaats van Siddhartha Gautama‚ de oprichter van het boeddhisme. Een belangrijke plaats voor boeddhisten, en altijd kwamen zij van overal hier naar toe om de gebeurtenis te herdenken met rituelen, gebeden en meditatie. Voor de fotograaf zijn deze monniken zeer fotogeniek, dus ik heb dan ook heel wat lopen schieten. Wat zij overigens niet erg vinden.

'403677' door JannavEek '403677' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Saddhus

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | Onder een bodhiboom volgehangen met gebedsvlaggetjes (boeddhistisch), zie je een rij hindoeïstische saddhus zitten. Sommige van hen reciteren verzen (uit een schriftje) en anderen zitten er maar stil en wachten op een donatie in het bakje voor hen. Iedereen zoekt hoe dan ook Verlichting.

'403943' door JannavEek '403943' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Lumbini de eeuwige...

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden "This eternal flame symbolising peace was lit by the chairman of the Lumbini Development Trust, his rotal highness Prince Gyanendra Bir Bikram Shah on the occasion of the International Year of Peace 1986, on the 1th of november 1986."

'396497' door JannavEek '396497' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Heb mijn riksja...vol

JannavEek

Ik heb mijn riksja volgeladen met drie mannen en hun bagage die op weg zijn naar de grenspost met India, misschien 500 m. verderop. Gelukkig niet al te ver meer trappen dus (heuvel op) !

'403619' door JannavEek '403619' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Offeren

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | Boeddhisten gaan naar een tempel om te mediteren, te luisteren naar verhalen over Boeddha en gezangen uit de heilige boeken en om iets te offeren aan Boeddha. Offeren betekent iets van jezelf geven en gebeurt bijvoorbeeld door het branden van wierook, het aansteken van een kaarsje, of het neerleggen van bloemen of eten bij een Boeddhabeeld.

'403791' door JannavEek '403791' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Smullen!

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | De aap peuzelt een stuk fruit op dat hij zojuist van een monnik toegeworpen heeft gekregen. Smullen !

'403903' door JannavEek '403903' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Intense aandacht

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden Onder de bodhiboom zitten de volgelingen van de Boeddha te mediteren, studeren, bidden en te discussiëren. Het rijtje mannen in het oranje met dito mutsen valt me op door de intense uitdrukking en devote houding waarmee zij de teksten prevelen, en met elkaar uitwisselen. Ik weet niet wie ze zijn, waar ze vandaan komen. Mijn fotograferen haalt hen niet uit hun concentratie.

'385933' door JannavEek '385933' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Lumbini ingekeerd

JannavEek

Lumbini / Sacred Garden / onder de bodhiboom De muts springt me in het oog. Ik sta voor hem stil om een foto te maken, van de man die zit onder een bodhiboom met zijn blik naar binnen. Hij ziet me wel maar hij ziet me niet. De blik op mij is een reflex op de aandacht die op hem is gericht. Direct keert hij zijn blik weer af terug naar binnen, in zichzelf.

'403652' door JannavEek '403652' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Taxi

JannavEek

Sonauli | Lumbini | De jeep waarmee we van Sonauli naar Lumbini gaan.

'403853' door JannavEek '403853' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Wat is er te koop

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden. Wanneer ik een rondje om de grote bodhiboom loop langs de saddhus en monniken, kom ik uit bij deze man. Hij verkoopt boeddha spulletjes,boekjes, wierook, kaarsjes, rijst, bloemen etc.

'403529' door JannavEek '403529' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

De vredesklok

JannavEek

Lumbini | Sacred Garden | De tempel, monumenten en heilige tuin van Lumbini omvat 7 km² en bevat tevens rijkbegroeide velden, waterwegen en bossen waar zeldzame vogels zoals de kraanvogel hun toevlucht vinden. De Lumbini vredesklok (op foto) kwam in Nepal in een tijd van verandering en nieuwe richtingen. Nadat het Nepalese ministerie van Financiën de klok als een openbare monument had goedgekeurd, werd deze gedoneerd aan de Lumbini Development Trust, een groep in beheer van dit cultureel erfgoed (UNESCO). Natuurlijk wordt het onderhoud van de tuinen ook flink gesponsord door Korea en Japan.

'403356' door JannavEek '403356' door JannavEek

NepalSonauli

NepalSonauli

Eren en studeren

JannavEek

Lumbini / Sacred Garden Het witte gebouw is de Mayadevi tempel waarbinnen de markering van de geboorteplaats van Boeddha is. Ernaast de pilaar van Ashoka en de archeologische overblijfselen van pagodes uit 300 BC. Het is voor boeddhisten erg speciaal om hier te kunnen zijn. Ze komen vaak in groepen (uit alle landen) hier heen en hebben een eigen programma van lezingen, verzen reciteren uit de overlevering van Boeddha van ongeveer 2500 jaar geleden, meditatie. Zie de Ipad die een van hen omhoog houdt, en de monnik met de microfoon.