Nepal

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Trekken in Nepal; gids of drager?

Nepal


Iedereen die wil gaan trekken in Nepal komt voor de keuze te staan: ga ik alleen trekken, neem ik een gids, een drager of wellicht allebei? Voor sommige trekkings is het verplicht om een gids mee te nemen (bijv. de Upper Mustang trekking), maar voor de meeste populaire trekkings zoals de Everest Base Camp trekking, de Annapurna Sanctuary/Circuit trekking, de Poon Hill trekking en de Lantang/Goisainkund/Helambu trekking ben je vrij in je keuze.

[u]Zonder drager of gids[/u]
Als je topfit bent en zelf je backpack kan dragen, is trekken zonder drager en gids zeker te overwegen. De weg is vrij makkelijk te vinden, de tas is echter zwaar, vooral als je hoge bergpassen over moet. Deze optie is voor echte bikkels.

[u]Alleen een drager[/u]
Omdat wij liever niet zelf onze zware backpacks wilden tillen, was het inhuren van een drager voor ons een logische keuze. We besloten om met z’n tweeën 1 drager te huren, want deze kan een backpack van zo’n 15 kilo dragen. Dat is voldoende voor warme/droge kleding voor twee personen, twee slaapzakken en tussendoortjes. (Zelf droegen we allebei een klein dagrugzakje met water, een vest, jas, cameraspullen en snacks.)

[u]Wel of geen gids?[/u]
De keuze van wel of niet een gids meenemen vonden we moeilijker. Vinden we zelf de weg? We besloten om enkel met drager te gaan trekken en dit bleek een goede keuze. Dragers in Nepal lopen de trekking namelijk net zo vaak als gidsen en ze kennen de weg net zo goed. Een drager loopt niet vooruit, maar loopt net als een gids de hele dag met je mee. Hij zal je zeker behoeden voor het nemen van een foute afslag en weet welke guesthouses prima zijn om te slapen. Alleen als je graag begeleid wordt door iemand die vloeiend Engels spreekt, biedt een gids meerwaarde.

[b]Kies niet voor de optie om alleen met een gids te gaan![/b]
Je moet dan namelijk zelf je tas tillen, de gids vertelt je de weg, maar dat kan een drager ook (en die tilt ook nog eens je zware tas).

[b]Hoe vind je een ervaren drager?[/b]
Wij regelden onze drager via ons fijne [url="http://www.hotelhappyhomenepal.com" target="_blank"]Happy Home Hotel[/url] in Kathmandu en het hieraan gekoppelde goed georganiseerde reisbureau [url="http://www.mountfujiadventure.com" target="_blank"]Mount Fuji[/url]. Als je vraagt naar een ‘porter-guide’ krijg je een drager mee die de weg goed kent en ook een beetje Engels spreekt.

Een gids kost 25USD per dag.
Een drager kost 15USD per dag. (prijzen voorjaar 2014)