Nepal foto's & tips

'148184' door gorke '148184' door gorke

NepalPokhara

NepalPokhara

Panorama

gorke

Pokhara is na Kathmandu wellicht de bekendste en meestbezochte stad in Nepal. De stad, eigenlijk een groot dorp, ligt in een gebied dat gezegend is met een bijzonder grote natuurlijke schoonheid. Pokhara ligt heel beschermd in het dal van de Seti rivier, op een hoogte van ongeveer 880 meter, waardoor de temperatuur er ook in de herfst en winter uiterst aangenaam is. Vlak achter het dorp rijzen de majestueuze toppen op van de Machhapuchhare (de "Fishtail" mountain, 6997 m) en het Annapurnamassief (hoogste top 8078 m). In de onmiddellijke omgeving liggen enkele mooie meren, waarvan Fewatal het bekendste is.

'180819' door gorke '180819' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Saddhu

gorke

Een van de vele kleurrijke saddhu`s van Kathmandu

'489106' door reysigers '489106' door reysigers

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Prachtige vergezichte

reysigers

Ik ben hier op trekking. Helanbu trek, een middelzware trek met prachtige uitzichten op de Himalaya, Tibetaanse sherpa cultuur, boeddhistische kloosters, weelderige valleien en groene bossen. Het is genieten hier.

'489058' door NNancyJanssen '489058' door NNancyJanssen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Heilige man

NNancyJanssen

Tijdens een bezoek aan Pashupatinath zul je ongetwijfeld sadhus tegenkomen. Deze heilige mannen hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen, plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven. Een sadhu is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding moksha door meditatie. (bron: Wikipedia) Onze gids vertelde ons dat de grijze kleur op de huid van de mannen komt door het feit dat ze zich soms insmeren met de as van overledenen. Deze sadhus willen maar al te graag met je op de foto...tegen een vergoeding uiteraard. Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal maar ook een van de belangrijkste Shiva Tempels van het hele continent. In Pashupatinath worden openbare crematies gehouden. Ik zag er in eerste instantie een beetje tegen op om die crematies bij te wonen. Toch ben ik blij dat ik het heb mogen meemaken. Het heeft heel veel indruk gemaakt en ik moest het even laten bezinken. Tegelijkertijd vond ik het ook wel 'mooi'. Het is gewoon een andere manier van met de dood om gaan.

'258347' door gorke '258347' door gorke

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Annapurna

gorke

Centraal Nepal wordt gedomineerd door het Annapurna gebergte en het dorp Pokhara. Er zijn 3 grote trekking routes in Centraal Nepal: naar Jomsom, naar Annapurna Sanctuary en een circuit van de Annapurna gebergte (Himal) zelf. Pokhara is ook een goede vertrekplaats voor korte treks van 1 tot 4 dagen, inclusief de "Royal" trekking. Mustang is geografisch ook een deel van de Annapurna regio. Ongeveer 2/3 van de trekkers in Nepal bezoekt de Annapurna regio. Het gebied is makkelijk bereikbaar, er zijn genoeg hotels in de heuvels en de trekkingen hier laten een goed beeld zien van zowel hoge bergen als laagland dorpjes.

'142523' door gorke '142523' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Oude baas

gorke

Deze oude baas zat in het bejaardenhuis van Kathmandu.

'462262' door jamievanommering '462262' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Everest Base Camp...t

jamievanommering

Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van onze reis van vijftien maanden was de tocht naar Everest Base Camp. In tien dagen liepen we van Lukla op 2800 meter naar Everest Base Camp op 5364 meter. Een zware, maar o zo mooie tocht door de hooggebergtes van Nepal. Op deze foto zie je het dorpje Dughla (4620 meter). We zijn hier nog maar twee wandeldagen verwijderd van Everest Base Camp. We hebben gelukkig geen last van hoogteziekte, maar inmiddels heb ik wel de Kumbu Cough te pakken (een bronchitis-achtige-verkoudheid). De hele nacht door heb ik flink gehoest en al m'n ribben doen pijn. Dit weerhoudt ons er niet van om door te lopen naar ons doel. De fenomenale uitzichten zoals deze maken alles goed :-).

'218578' door ejfovermaat '218578' door ejfovermaat

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Lonely tree

ejfovermaat

SCAN>>> deze boom viel op tussen al het groen van de landbouwveldjes.De foto is gemaakt in het Upper Mustang gebied in het noorden van Nepal. De lijjnen in deze foto vind ik zelf erg mooi.Zoals de veldjes en het opgestapelde hout op de daken van de vierkante huizen.Een fraai uitzicht voordat de afdaling naar dit dorpje begon.

'237817' door Jan-Petra '237817' door Jan-Petra

NepalPokhara

NepalPokhara

Phewa meer

Jan-Petra

Pokhara ligt op 850m hoogte en is een leuk toeristenstadje met winkels, hotels, restaurants en reisbureautjes. Bij helder weer heb je vanaf hier al mooi uitzicht de Himalaya reuzen. Dit is de zonsondergang bij het Phewa meer bij Pokhara. Een mooi meer met prachtige gekleurde bootjes

'173371' door marlies84 '173371' door marlies84

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Meisje in Ghandruk

marlies84

Dit meisje was verbaasd om alle aandacht, maar was nog te klein om het te begrijpen. Ze zat samen met haar familie voor het huis, in Ghandruk

'548954' door sgtravel '548954' door sgtravel

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Wandelen naar...Annap

sgtravel

Afgelopen kerst een mooie wandeltocht gemaakt naar het basiskamp van Annapurna I, met haar 8091 meter op plek 10 van hoogste bergen ter wereld. Tijdens deze tocht loop je vanaf Naya pool (1½ uur van Pokhara) in 4 dagen naar het basiskamp van deze berg op 4100 meter. De terugweg is grotendeel het zelfde maar je kunt aan het eind via Jhinu terug lopen en bij komen in de lokale warmwaterbron. Mocht je meerdere dagen de tijd hebben kun je het uitzichtpunt Poon Hill aan de wandeling toevoegen waardoor je totaal 10 dagen onderweg bent en kunt genieten van nog meer schitterende uitzichten. Vooral eind december/ begin januari is het op deze trektocht erg rustig( in verhouding tot oktober) en loop je grote gedeeltes alleen, overdag is het nog steeds 10 tot 20 graden en heb je grotendeels kristal helder weer. Deze foto is genomen nabij Machapuchare basecamp, met m'n mobieltje !!!

'487321' door Bowral '487321' door Bowral

NepalKathmandu

NepalKathmandu

De monnik en de stupa

Bowral

Deze, zo op het oog eenvoudige foto heeft me heel wat zweetdruppels gebracht. Alle ingrediënten voor mijn 'ideale foto' waren aanwezig: de prachtige witte stupa van Bouddhanath, een vriendelijke goedlachse monnik en ideale lichtomstandigheden (laat in de middag). De compositie en beeldopbouw had ik ook al in gedachten. Nu alleen nog maar even de foto maken … Pfffffff, het heeft me een half uur en enkele tientallen opnames 'gekost' om tot het gewenste resultaat te komen. Wat maakte deze foto tot een ware fotografische uitdaging? Laat ik beginnen met de compositie en beeldopbouw. Mijn doel was de monnik in het front van de stupa door het beeld te laten lopen. De monnik liep de kora (een soort 'rondje om de kerk' …) rond de stupa. Aangezien het vaak om vele, zo niet tientallen rondes gaat, hoefde ik alleen maar een strategisch plekje te zoeken, waarvandaan ik de ideale compositie en lichtval kon bepalen. Ik had al berekend dat één ronde ongeveer drie minuten zou duren. Probleem was wel, dat hij niet de enige bezoeker was die hier rondliep. Het is er over het algemeen vrij druk met toeristen, die dan, net op het moment dat de monnik weer langs kwam, pontificaal 'in beeld' liepen. Dat gebeurde een paar keer. Geen nood, want na drie minuten zou hij toch weer komen … Na een paar rondjes deed zich het volgende 'probleem' voor: de monnik had mij in de gaten gekregen en telkens als hij passeerde, begon hij joviaal en uitbundig naar me te zwaaien. Erg aardig natuurlijk, maar dat was eigenlijk niet de bedoeling ;-) Dan de fototechnische problemen. Zoals je kunt zien is de stupa helder wit en in combinatie met het felle zonlicht was het moeilijk de juiste belichting in te stellen. De pij van de monnik was donker rood. Kortom, ik heb heel wat opnames moeten maken, die of te onderbelicht of te overbelicht waren. Scherp stellen op de monnik was ook best lastig omdat de beste man de sokken er flink in had. 'Pannen' (meetrekken van de camera) was niet ideaal vanwege de kans op bewegingsonscherpte van de achtergrond. Na vele pogingen is het dan uiteindelijk gelukt de voor mij 'ideale foto' te maken. Tja, het leven van een reisfotograaf gaat niet altijd over rozen …

'503713' door reysigers '503713' door reysigers

NepalChitwan NP

NepalChitwan NP

Oversteken.

reysigers

Het Nationaal Park Chitwan is het oudste nationale park in Nepal. Het dateert uit 1973 en ligt in de Terai, het laagland in het zuiden van Nepal. Hier steken olifanten de rapti rivier over.

'508312' door reysigers '508312' door reysigers

NepalPokhara

NepalPokhara

Haar wasje

reysigers

De naam Pokhara is afgeleid van het Nepalese woord "pokhari" wat "meer" betekent. De stad Pokhara ligt dus in de vallei van de meren. Deze vallei is één van de meest pittoreske plaatsen in Nepal. Deze vrouw is wast haar kleding aan het Phewa meer. Deze bootjes kan je met meerdere mensen of alleen aan het meer huren. Het is een fascinerende ervaring.

'187690' door gorke '187690' door gorke

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Sfeertje

gorke

Centraal Nepal wordt gedomineerd door het Annapurna gebergte en het dorp Pokhara. Er zijn 3 grote trekking routes in Centraal Nepal: naar Jomsom, naar Annapurna Sanctuary en een circuit van de Annapurna gebergte (Himal) zelf. Pokhara is ook een goede vertrekplaats voor korte treks van 1 tot 4 dagen, inclusief de "Royal" trekking. Mustang is geografisch ook een deel van de Annapurna regio. Ongeveer 2/3 van de trekkers in Nepal bezoekt de Annapurna regio. Het gebied is makkelijk bereikbaar, er zijn genoeg hotels in de heuvels en de trekkingen hier laten een goed beeld zien van zowel hoge bergen als laagland dorpjes

'434384' door reysigers '434384' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Klein gehucht

reysigers

Ik ben hier in Kyanjin Gumba, een stop en rustplaats tijdens mijn Langtang trekking. Een klein gehucht met met stenen hutjes en aardappelvelden, een boeddhistisch kloostertjes een kaasfabriekje die met Zwitserse steun is gebouwd. Ook enkele teahouses, ( guesthouses, hotels) waarvan deze man de lakens te drogen hangt.

'552535' door AdriaanV '552535' door AdriaanV

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Levendig straatbeeld.

AdriaanV

Wat zijn onze straten dan verschrikkelijk saai als je dit ziet! Hier blijf je toch naar kijken ( en naar terug verlangen! ) Een levendig straatbeeld in het oude stadje Bakthapur-Nepal Tip: natuurlijk moet je het mooie plein in het centrum zien,maar dwaal ook eens door de achteraf straatjes! Bijna geen toerist te zien! Die mogen niet zover van de reisleider denk ik!

'180038' door gorke '180038' door gorke

NepalWest Hooglanden

NepalWest Hooglanden

Aan het werk

gorke

In oktober is heel Bakthapur een grote graanschuur. Overal zijn de mensen bezig om het graan en de rijst te drogen.

'58298' door rvoss '58298' door rvoss

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Schoolkids Nepal

rvoss

Schoolkids Nepal in an almost empty classroom..

'497804' door noliko '497804' door noliko

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Gokyo meren

noliko

Deze foto is genomen van op de top van de Gokyo-Ri ( 5360m.) Hier heb je tevens een prachtig zicht op de Mount Everest . Pittig detail . Ik meende met mijn 69 jaar als oudste deelnemer boven op die top te staan maar een half uurtje na mij kwam er nog een kranige oude dame van 71 jaar naar boven geklauterd .

'421664' door Rhodaxx '421664' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Schaterlach

Rhodaxx

Het is alweer een jaar geleden dat ik in Nepal was en ik koester nog steeds de mooie herinneringen aan dit land met zijn prachtige mensen. De leuke contacten met de vriendelijke mensen waren nooit van lange duur en ook niet diepgaand, maar toch hebben ze diepe indruk op me gemaakt. Op deze foto prijkt één van de allergrappigste mensen die ik daar ontmoet heb. Als dit geen natuurgeweld is!

'204157' door ejfovermaat '204157' door ejfovermaat

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Nepali kind

ejfovermaat

SCAN>>> Deze foto is gemaakt in het dorp Lo Mantang in het Upper Mustang gebied. Op de achtergrond zie je nog vaag de vormen van een chorten.Dit jongetje staat er bij als een volleerd fotomodel en kijkt me fraai in de lens. Fotograferen in dit gebied is absoluut geen probleem. Iedereen wil graag op de foto. Is nog uit het analoge tijdperk, maar met een digitale camera zal het helemaal feest zijn als ze zichzelf terug kunnen zien op het LCD-schermpje.

'261638' door Jan-Petra '261638' door Jan-Petra

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Wapperende...gebedsvl

Jan-Petra

Gebedsvlaggen wapperen in de wind met het Annapurna gebergte op de achtergrond. Dit was een van de vele prachtige uitzichten tijdens onze 5-daagse trekking nabij het Annapurna gebergte.

'485631' door robp '485631' door robp

NepalAnnapurna

NepalAnnapurna

Boekweit oogsten

robp

Boekweit is een heel belangrijk gewas in Mustang. Er zijn 2 kwaliteiten, een voor de mens en een voor de dieren. Voor de mens moet de boekweit na de oogst worden schoongemaakt. Dat wil zeggen zand stof en kiezeltjes moeten worden verwijderd. Het fijne spul kan tijdens het wannen door de wind worden weggeblazen, de steentjes moeten er met de hand worden uitgehaald. En dat is nog een heel werk. De meeste mensen vinden het goed dat je ze op de foto zet met hun werk.