Nepal reisblogs

Tamang Heritage Trail

Emiel-Myriam was er (tot 24 mrt 2009) Gepost op 24 mrt 091 reacties

Tashi Dele! (= tibetaans voor hallo)

Tsja, hoe ga ik nu even in een paar woorden uitleggen wat wij de afgelopen week allemaal hebben meegemaakt...

De Tamang Heritage Trail is een relatief nieuwe trekking in het Langtang gebied. Dit ligt ten noorden van Kathmandu tot aan de grens met Tibet en de bevolking is dan ook van oorsprong Tibetaans. Sinds 2 jaar is deze trekking nu open voor toeristen en vooral bedoeld om de arme bevolking in dit gebied ook wat te kunnnen laten 'profiteren' als je het zo mag noemen van het toerisme. We hebben by the way geen enkele toerist gezien de afgelopen week.

Het was een lange reis naar het vertrekpunt in Syabrubesi en na een dik 3 uren rijden hield de slechte black road dan ook op en begon de nog slechtere zandweg. Dit duurde nog dik 3 uur uur met flink wat bochten en langs afgronden, maar mam oh man wat een ge-wel-dige uitzichten hadden we!!

De dag erna flink aan de wandel en hebben we overnacht in het dorpje Gatlang. Gelegen tegen een bergkam en omgeven door terrassen. Allemaal huizen die volledig van hout zijn gemaakt, met onder een ruimte voor al het vee en met een steile trap kom je dan boven in het slaap en leefgedeelte. Prachtige houtbewerking langs de ramen en overal weer nieuwsgierige kinderen toen we het dorp binnenkwamen.
Dezelfde avond kregen we een warm ontvangst van het dorp en kregen we rakshi (rijstwijn) en een khata om. Dit is een witte sjaal die reizigers krijgen voor 'good luck om the way'! Er werd voor ons gezongen en gedanst door alle vrouwen en mannen uit het dorp. Wat een enorm bijzondere avond was dat!

Daarna prachtig gewandeld langs chortens en rijstvelden. Chortens zijn een soort mini-stoepa's met beschilderde en bewerkte stenen, waar je volgens de traditie altijd met de klok mee omheen moet lopen. Onderweg veel zwaaiende mensen en kinderen en luidkeelse Namaste's uit alle hoeken. Vaak is het even zoeken op de berg waar het geluid vandaan komt en daarma een uitbundige zwaai en Namaste van ons terug. Het volgende dorp was Tatopani, waar we heerlijk van een natuurlijk warm waterbad hebben kunnen genieten met de lokale bevolking.

Een flink klim omhoog daarna naar dik 3100 meter bracht ons naar Nagthali van waaruit je het mooiste uitzicht van de hele omgeving zou kunnen hebben....zou kunnen inderdaad, maar toen we net op de top stonden begon er een enorm heftige onweersbui los te barsten met sneeuw en hagel!!! Dat hadden we nou net niet verwacht. Na een kop thee zijn we dan ook in sneltreinvaart naar beneden gesjeest en veranderde de sneeuw halverwege in regen. Na een uur waren we in het volgende dorp Thuman, waar we lekker konden schuilen voor de regen. Onze gastvrouw had een kleedje gelegd voor het open vuur in haar huis en met een kopje tibetaanse thee werden we weer warm.

Die nacht hebben we allebei geen oog dicht gedaan van de kou. Met muts op en ingesnoerd in mijn mummieslaapzak heb ik bibberend naar de regen geluisterd, maar bijna niet geslapen. Een heel erg groot voordeel van regen in Nepal is wel dat je dan de volgende ochtend helder weer hebt en dus magnifiek mooi uitzicht hebt op de witte bergtoppen. De Himalaya van dichtbij is echt het mooiste dat er is...

Na nog een nacht in Timure te hebben overnacht, hadden we besloten de trekking 1 dag in te korten. Emiel kreeg last van zijn knie en ik ben toch maar aan de AB gegaan omdat de tibetaanse thee er de hele nacht aan 2 kanten uitkwam.
Eenmaal terug in Syabrubesi hebben we allebei enorm genoten van de koude douche ( na een week niet te hebben gedoucht) en van een heerlijk bed met matras in plaats van een plank. Wat een luxe gevoel.

Ter ondersteuning van het gevoel wat je krijgt als je hier bent even een stukje uit het boek dat ik net gelezen heb:

' Ik heb het gevoel dat tijdens deze reis al het overbodige van me afvalt. Die balast die ik thuis meezeul...
Niemand maakt zich hier druk over een vlek op zijn trui, ongekamd haar, een laag stof op de vloer of een vuile drinkbeker. Onze dagelijkse beslommeringen zijn hier teruggebracht tot elementaire dingen; het zoeken naar een dak boven ons hoofd, het vinden van eten en warmte, drinkwater...
Kijk naar deze machtige bergen, die stilte, de zuivere lucht en de lachende gezichten. Wat een tijdloze wereld..'

Emiel-Myriam Positie 18167 (0 p.) Lid sinds 03-01-2009 Foto's en tips: 39 Blogs: 18 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Terug naar huis...
0 1
Gepost op 25 maart
Nepal Kathmandu
Wauw!
0 4
Gepost op 16 maart
Nepal Kathmandu
Wees flexibel in Nepal
0 2
Gepost op 15 maart
Nepal Annapurna

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hoi Myriam en Emiel,

Geweldig, wat jullie beleefd en gezien hebben, prachtige foto's van mensen ,die bijna nog geen toerist gezien hebben.We hopen voor jullie, dat je weer wat bijkomt van alles en wensen jullie een goede terugreis.
Daan en Aagje.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.