Oost Tarai reisblogs

Dag twee van de demonstraties

Emiel-Myriam was er(tot 06 mrt 2009) Gepost op 06 mrt 091 reacties

Hallo allemaal.

Even een update van de situatie in Chitwan.
Volgens onze locale begeleiders is de situatie als volgt. Je hebt in het laagland van Nepal, de Tarai dus, twee hoodgroepen mensen, namelijk de Mahdesi en de Taru.
De Taru wonen hier al eeuwen lang, zei zijn eigelijk de oorspronkelijke bewoners. Later zijn de Mahdesi's er bij gekomen vanuit India.

Nu hebben de Mahdesi's een redelijke vertegenwoordiging in het nieuwe parlement en je voelt hem al, de Taru dus niet. De Mahdesi's willen meer autonomie / zelfstandigheid en krijgen dat waarschijnlijk ook. Echter de Taru voelen zich Nepalezen in willen dus gewoon bij Nepal blijven. Er daarnaast ook meer erkenning / rechten als ik het allemaal goed begrepen heb.
We vragen wel wat rond maar het is moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen.

In het nieuwe Nepal, dus na de val van de koning in 2006, is demonstreren / protesteren toegestaan. Dus dat gebeurd hier in het laagland nu dus volop. Alleen niet altijd even vreedzaam.

Vandaag zijn er weer 'strikes', alle winkels zijn dicht, behalve de toeristen-tenten.

We zijn in Sauraha, een klein dorpje, en hier is het wel rustig. We lopen nog op ons gemak over straat. Maar om je een indruk te geven: ik zit nu in een half gesloten internetcafe te tiepen. De rolluiken zijn dicht op een kleine opening na met een gordijn ervoor waardoor je naar binnen glipt. Alle andere winkels zijn dicht.

Je kunt met langs geen enkele weg 'op wielen' het dorp uit, overal zijn lage barikades.

En dorp / klein stadje verderop, waar Harmen en ik gister vastzaten, is minder ontspannen. Daar zijn al gevechten geweest. Twee demonstranten zijn vermoord en inmiddels ook een politieagent. We spraken met de lokale dokter. Want er zijn nu twijfels of het dentalcamp morgen wel door kan gaan. Want ze laten niemand door. Volgens de dokter laten ze zelfs hun eigen mensen niet naar het ziekenhuis gaan... Een kwalijke zaak dus. Hij was behoorlijk ontstemt over dit alles.

Los van de locale politiek hebben we een fantastische dag gehad. Maar daar vertelt Myriam wel het een en ander over.

Ik houd jullie op de hoogte. Gr, Emiel

Emiel-Myriam Positie 18501 (0 p.) Lid sinds 03-01-2009 Foto's en tips: 39 Blogs: 18 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Terug naar huis...
0 1
Gepost op 25 maart
Nepal Kathmandu
Tamang Heritage Trail
0 1
Gepost op 24 maart
Nepal
Wauw!
0 4
Gepost op 16 maart
Nepal Kathmandu

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Passen jullie wel op. Klinkt toch wel spannend. En ik dacht even als afwisseling op nakijkwerk weer een van je fantastische ervaringen te lezen. Hopelijk treft het jullie groep niet zelf. En komen de mensen er daar verder zo vreedzaam mogelijk samen uit. Er is al oorlog genoeg. En hopelijk voor jullie kunnen jullie zelf toch nog veel genieten van dit bijzondere land. Groetjes Ineke

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.