Oost Tarai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost Tarai image

Oost Tarai

Oost Tarai
Nepal
Emiel-Myriam

Dental Camp

Namaste iedereen,

Hier een eerste berichtje van Myr uit het verre en op dit moment onrustige en warme Nepal!
Emiel zit nu naast mij te typen om een update te geven van de situatie hier in Chitwan op dit moment, dus kan ik ondertussen mooi iets vertellen over het Dental Camp wat we de afgelopen 4 dagen hebben gehad.

Afgelopen maandag zijn we met alle instrumenten in een jeep vertrokken naar een dorpje dat 15 km verderop ligt. Wel dik een uur in de open jeep omdat de wegen hier redelijk slecht zijn. Maar wat een fantastische tocht alleen al. Een erg stoffige weg met aan beide zijden rijstvelden waar je mensen op het land ziet om de rijst in te zaaien of met ossen het ziet omploegen. Onderweg komen we door kleine dorpjes met lemen hutjes en overal langs de weg zie je kleine kinderen zwaaien naar ons. Ze roepen heel hard Bye Bye, Namaste en rennen op blote voetjes achter de jeep aan. Zo leuk!

Het Camp was redelijk snel opgezet en alleen in deze 4 dagen hebben we al een kleine 1000 mensen behandeld. De tandtechniekers hebben ook nog meer dan 30 partiele protheses kunnen plaatsen en wat geeft dat een boel voldoening zeg! Inmiddels spreek ik toch al een heel bescheiden woordje Nepalees en ik merk dat dat erg gewaardeerd wordt.
Veel vrouwen in de stoel gehad met hun mooiste kleren (vaak rode jurken) en mooie tika's op het voorhoofd en soms zelfs sieraden die op het voorhoofd zijn geplakt. Wat een mooie mensen! En wat een vreugde bij de poetsinstructies en het uitdelen van de tandpasta en de borstels! Vaak hebben ze niets, dus deze borstels zullen waarschijnlijk vaak ook door het hele gezin gebruikt gaan worden. We zagen zelfs vrouwen die een mooie knot achterop het hoofd hadden gedraaid en met 2 tandenborstels hadden vastgezet. Dat is nog eens functioneel gebruik! Gister hadden we alweer de laaste dag die traditiegetrouw wordt afgesloten met een heel uitgebreide ceremonie. Veel gebrabbel in Nepalees, een soort certificaat en mooie lokale dans van dik 2uur. Erg leuk natuurlijk, maar ik was vooral ook erg blij toen we 6 uur weer terug gingen, want ik wist dat Emiel er zou zijn!!!

Vandaag dus eindelijk samen weer op pad en samen genieten van alles hier. Vanochtend ontbeten met uitzicht op de olifanten achter het resort en daarna vertrokken voor een prachtige kanotocht. Wat een serene rust op het water zeg!
Onderweg hebben we krokodillen gezien, een hert, aapjes, verschillende soorten ijsvogels en mooie natuur. Prachtig!
Daarna het Elephant Breeding Center bezocht waar vandaag werd gevierd dat de olifantentweeling die daar is geboren in november, nu 3 maaden is geworden. We konden er allebei niet genoeg van krijgen om ze te voeren met koekjes (dat mag hoor) en ze een aai over de stugge haren op hun bol te geven. Heel erg leuk allemaal.
En of het nog niet genoeg was, zijn we daarna met zijn 2-en samen op een olifant de rivier in gegaan!!! De olifant probeerde op alle mogelijke manieren om ons van zich af te schudden.... en dat lukte natuurlijk. Daarna weer snel op de rug klimmen en weer opnieuw. Zo enorm leuk! We proberen morgen om foto's te plaatsen, is nog niet gelukt want de computers zijn hier enorm traag.

Ben benieuwd of we morgen weer gaan werken vanwege de blokkades, we zullen zien....

groetjes Myriam