Oost Tarai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost Tarai image

Oost Tarai

Oost Tarai
Nepal
Emiel-Myriam

Dag twee van de demonstraties

Hallo allemaal.

Even een update van de situatie in Chitwan.
Volgens onze locale begeleiders is de situatie als volgt. Je hebt in het laagland van Nepal, de Tarai dus, twee hoodgroepen mensen, namelijk de Mahdesi en de Taru.
De Taru wonen hier al eeuwen lang, zei zijn eigelijk de oorspronkelijke bewoners. Later zijn de Mahdesi's er bij gekomen vanuit India.

Nu hebben de Mahdesi's een redelijke vertegenwoordiging in het nieuwe parlement en je voelt hem al, de Taru dus niet. De Mahdesi's willen meer autonomie / zelfstandigheid en krijgen dat waarschijnlijk ook. Echter de Taru voelen zich Nepalezen in willen dus gewoon bij Nepal blijven. Er daarnaast ook meer erkenning / rechten als ik het allemaal goed begrepen heb.
We vragen wel wat rond maar het is moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen.

In het nieuwe Nepal, dus na de val van de koning in 2006, is demonstreren / protesteren toegestaan. Dus dat gebeurd hier in het laagland nu dus volop. Alleen niet altijd even vreedzaam.

Vandaag zijn er weer 'strikes', alle winkels zijn dicht, behalve de toeristen-tenten.

We zijn in Sauraha, een klein dorpje, en hier is het wel rustig. We lopen nog op ons gemak over straat. Maar om je een indruk te geven: ik zit nu in een half gesloten internetcafe te tiepen. De rolluiken zijn dicht op een kleine opening na met een gordijn ervoor waardoor je naar binnen glipt. Alle andere winkels zijn dicht.

Je kunt met langs geen enkele weg 'op wielen' het dorp uit, overal zijn lage barikades.

En dorp / klein stadje verderop, waar Harmen en ik gister vastzaten, is minder ontspannen. Daar zijn al gevechten geweest. Twee demonstranten zijn vermoord en inmiddels ook een politieagent. We spraken met de lokale dokter. Want er zijn nu twijfels of het dentalcamp morgen wel door kan gaan. Want ze laten niemand door. Volgens de dokter laten ze zelfs hun eigen mensen niet naar het ziekenhuis gaan... Een kwalijke zaak dus. Hij was behoorlijk ontstemt over dit alles.

Los van de locale politiek hebben we een fantastische dag gehad. Maar daar vertelt Myriam wel het een en ander over.

Ik houd jullie op de hoogte. Gr, Emiel