Namche

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Namche image

Namche

Namche
Nepal
Anneliese

Rustdag in Namche Bazaar op 3.450 m

20 september 2007

Vandaag (donderdag) hebben ik de eerste rustdag in Namche Bazaar. Toch staan wij om zes uur op. Om ervoor te zorgen dat wij voor zeven uur bij het viewpoint zijn om de Mount Everest in vol ornaat te kunnen zien. Ongelooflijk! Zo mooi om te zien! Het is denk ik niet mogelijk om hier niet stil van te worden…

De zon is net op en het rivierwater is smeltwater van een gletscher, dus vreselijk koud. De watervoorziening in Namche is dezelfde rivier waar men zijn kleren in wast. De rivier komt midden in het dorp via drie pijpjes uit een muur en daar haalt iedereen zijn water vandaan. Vijf meter verderop staat iedereen zijn was in diezelfde rivier te doen en weer een paar honderd meter verderop wordt er weer drinkwater uit de rivier gehaald. Het is dan ook geen wonder dat bijna iedereen hier wel een keer ziek wordt.

Het dorp zelf is in een soort kom gebouwd rond een stupa. Op het middenterrein onderin de kom van het dorp staan allemaal tentjes van groepsreizen. Als een soort slang met tentakels loopt een winkelstraat door het dorp waar je de meest uiteenlopende artikelen kunt kopen en huren. Het is hier ongelooflijk druk. De dorpjes die vanaf nu zullen passeren zijn maar klein en de lodges zullen dat ook zijn. De temperatuur is hier zo laag dat de groepsreizen met de tenten ook vaak in de lodges slapen, ze sturen de dragers dan overdag vooruit om slaapplaatsen in de lodges te bemachtigen. Ik doe dit ook. Dan heb je tenminste kans op een redelijk bed.

De tocht van de afgelopen twee dagen heeft verrassend weinig sporen nagelaten. Ik ben alleen wat kortademig, logisch op bijna 3.500 mtr.