Namche

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Namche image

Namche

Namche
Nepal
Anneliese

Lukla 2.860 m - Phakding 2.660 m.

18 september 2007

De Mount Everest, met 8.848 meter de hoogste berg op aarde, ligt in het Khumbudal, zo’n 150 kilometer ten noordoosten van Kathmandu op de grens tussen Nepal en Tibet. In de omgeving liggen nog vier bergen uit de top tien. Edmund Hillary en sherpa Tenzeng Norgay beklommen in 1953 als eersten de Mount Everest, met een Engelse expeditie onder leiding van John Hunt.

De Everest Trek is een wandeling die dezelfde route volgt, tot de plek waar de expedities hun basiskamp opslaan om aan de klim te beginnen. De originele route startte in Kathmandu, maar tegenwoordig kun je met het vliegtuig naar Lukla vliegen.

En dat doen ik:
Dinsdagochtend om 09:00 uur vloog ik in op Lukla, in het Everest-gebied. De toppen van de Langtang, Jugal en Rolwaling trekken aan het oog voorbij en na ongeveer 45 minuten land ik op de spannende airstrip van Lukla. Het pad naar het ‘Dak van de Wereld’ begint met een afdaling naar de Dudh Kosi (Melkrivier). Onderweg passeren wij gebedsmolens, gebedsmuren en rotsblokken die kleurig versierd zijn met spreuken en gebedsvlaggen.

Ik slaap in Phakding op 2.650 mtr., met zijn eerste lange hangbrug over de rivier. Het is schoon maar donker. De douche heeft geen licht en warm water. Dus sta ik te stuntelen onder een klein straaltje water met een zaklantaarn in mijn mond. 's Nachts slaap ik niet geheel rustig wanneer ik de voetstappen een verdieping hoger hoor van rattten.