Mount Everest

'462262' door jamievanommering '462262' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Everest Base Camp...t

jamievanommering

Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van onze reis van vijftien maanden was de tocht naar Everest Base Camp. In tien dagen liepen we van Lukla op 2800 meter naar Everest Base Camp op 5364 meter. Een zware, maar o zo mooie tocht door de hooggebergtes van Nepal. Op deze foto zie je het dorpje Dughla (4620 meter). We zijn hier nog maar twee wandeldagen verwijderd van Everest Base Camp. We hebben gelukkig geen last van hoogteziekte, maar inmiddels heb ik wel de Kumbu Cough te pakken (een bronchitis-achtige-verkoudheid). De hele nacht door heb ik flink gehoest en al m'n ribben doen pijn. Dit weerhoudt ons er niet van om door te lopen naar ons doel. De fenomenale uitzichten zoals deze maken alles goed :-).

'497804' door noliko '497804' door noliko

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Gokyo meren

noliko

Deze foto is genomen van op de top van de Gokyo-Ri ( 5360m.) Hier heb je tevens een prachtig zicht op de Mount Everest . Pittig detail . Ik meende met mijn 69 jaar als oudste deelnemer boven op die top te staan maar een half uurtje na mij kwam er nog een kranige oude dame van 71 jaar naar boven geklauterd .

'553529' door sgtravel '553529' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Net over Cho La pass

sgtravel

Als je via de Gokyo meren naar het Mt Everest base camp gaat, moet je de Cho la pass over (5330m). Net over de top heb je dit geweldige uitzicht over de Khumbu Vallei, wat de toegangspoort is tot het basiskamp van Mt Everest. De totale trekking duurt dan 17 dagen en voegt twee extra uitzichtpunten, plus enkele schitterende meren toe aan de tocht. De Cho La pass is wel één van de zwaardere passen om over te gaan een goede conditie is dan ook een must, zeker als er sneeuw ligt!!

'501302' door carolienduistermaat '501302' door carolienduistermaat

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Rondvlucht Himalaya

carolienduistermaat

Vanuit Kathmandu hebben we een geweldige rondvlucht boven/langs de Himalaya gemaakt met "buddha-air". De Himalaya, is een gebergte in het zuiden van Azië. In ruime zin worden aangrenzende gebergtes als de Karakoram, Hindoekoesj, Pamir en Kunlun tot de "Grotere Himalaya" gerekend. Als alleen de eigenlijke Himalaya wordt genomen, is de totale lengte rond de 2.500 km. De breedte varieert tussen de 200 en 400 km. De Himalaya bevat meer dan 40 bergtoppen boven de 7.000 m hoogte en 9 toppen boven de 8.000 m. Daaronder is de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8.850 m hoog). De Himalaya speelt een belangrijke rol in de Indiase en Tibetaanse mythologie, religie en literatuur. De naam Himalaya stamt uit het Sanskriet en is een samenvoeging van de woorden hima (sneeuw) en layas (woonplaats) letterlijk: "woonplaats in de sneeuw". Het gebergte wordt door zowel hindoes als Tibetaanse boeddhisten beschouwd als de woonplaats van de belangrijkste goden.

'553132' door sgtravel '553132' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Gokyo lake

sgtravel

Als je wat langer de tijd hebt kun je de trektocht naar het basiskamp van Mount Everest, uitbreiden met de Gokyo meren en het schitterende uitzichtpunt aldaar. Op de foto een kijk op de accommodatie langs het meer met op de achtergrond de berg Cho Oyu(8201) Als je de heuvel links in beeld op klimt, heb je vanaf 5360 meter hoogte een schitterend uitzicht over de Himalaya. Inclusief Mount Everest, die hier een stuk beter te zien is dan op het basiskamp zelf!!!

'500085' door jamievanommering '500085' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Verse sneeuw

jamievanommering

De negende dag van onze hike naar Everest Base Camp worden we wakker met dit uitzicht. Het heeft gesneeuwd en de vallei is sprookjesachtig wit gekleurd. We gaan vroeg op pad om optimaal te kunnen genieten van de verse sneeuw. De pret is van korte duur; de zonnestralen zijn op deze hoogte erg krachtig en doen de sneeuw snel smelten.

'552909' door sgtravel '552909' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Khumbu gletsjer

sgtravel

Voor dat je aankomt bij het basiskamp van Mount Everest loop je een stuk over de Khumbu gletsjer, deze ontstaat aan de voet van Everest. De eerste hindernis voor bergklimmers naar de top, is de Khumbu Icefall waar de gletsjer begint. In eerste instantie heb je niet het gevoel dat je over een bewegende ijs rivier loopt, vrijwel het gehele oppervlak is bedekt met gruis en grote rotsen. In het midden van de foto zie je een bruine lijn lopen, hier steekt het ijs een stuk boven de rotsen uit!!

'380257' door sgtravel '380257' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Uitrusten !!!

sgtravel

Een aantal jaks staan uit te rusten van hun tocht naar Gorakshep op 5100m hoogte. De bruine heuvel op de achtergrond is de Kala Pattar (5550m) als je deze s'ochtends vroeg beklimt naar de top dan word je beloond met een geweldig uitzicht op Mt Everest !!!

'270183' door himalaya '270183' door himalaya

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Jak op de trekking...

himalaya

Ze blijven mooi ,die Jaks.....zo sterk en stoer zoals ze die bergen op denderen met hun grote lichamen. Indrukwekkend ,dat zulke jaks gewoon gebruikt worden als draag middel bij trail naar everest!

'462561' door jamievanommering '462561' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Een berg in rouw

jamievanommering

Op 17 april 2014 begonnen wij vol enthousiasme aan de Everest Base Camp trekking. Op 18 april brak een enorme brok ijs van de Mount Everest. Er ontstond een lawine van sneeuw en ijs die zich een weg baande over de Khumbu Icefall, waar op dat moment een groot aantal Sherpa's aan het werk waren. Zij waren bezig met het aanleggen van de route tussen het Base Camp en Camp I. Het is een zwarte dag in de geschiedenis van dan de hoogste berg op aarde, want 16 Sherpa's komen om het leven. De expedities naar de top van Mount Everest worden gecanceld. Hoewel wij slechts tot het Everest Base Camp lopen, voelen wij elke dag wat er voorbij het Base Camp gebeurt is. We horen de helikopters, zien de Sherpa's de spullen van de afgeblazen expedities naar beneden tillen. Deze monnik is onderweg naar het grootste Boeddhistische klooster in de regio, waar extra ceremonies worden gehouden voor de overleden Sherpa's. Onze Everest Base Camp trekking heeft een rauw randje gekregen...

'327008' door Reiswandaris '327008' door Reiswandaris

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Mount Everest

Reiswandaris

De kale berg is de Mount Everest, gelegen op de grens van Nepal en Tibet, 8848m. De foto is gemaakt vanaf de Kala Pattar (5554m), het meest populaire uitzichtpunt op de Everest.

'455192' door mschutgens '455192' door mschutgens

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Ama Dablam

mschutgens

Trekken in Nepal is iets waar ik van droomde toen ik heel jong was. Nu ben ik al twee keer geweest, twee keer aan de voet van Everest gestaan en nog veel meer plekken. De bergen zijn zo speciaal. Ik voel me er altijd thuis. De vrijheid is verslavend. De stilte bijzonder en het avontuur altijd om de volgende berg. Dit is Ama Dablam, een van de mooiste bergen van de hele Himalaya. Althans dat zeggen ze. Ik ga er graag mee eens. Mooi maar dodelijk. het is een hele technische berg om te beklimmen. Tenminste iets om naar uit te kijken!

'499839' door jamievanommering '499839' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Chukung

jamievanommering

In de hoge bergen van Nepal, een paar dagen wandelen voor Everest Base Camp, ligt op 4730 meter het dorpje Chukung. Het dorpje ligt in een ruig, maan-achtig landschap en is omgeven door pieken van zo'n 6000 meter hoogte. De kachel rookt, omdat het op deze hoogte erg koud is (ondanks dat het zomer is). Wij zijn warm aangekleed en hebben gelukkig geen last van de kou.

'457926' door HHeijmans '457926' door HHeijmans

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Everest regio met Mt.

HHeijmans

Asahi Pentax ME. Foto uit 1986 nog een eind te lopen! op weg naar het Everest Basis Kamp. Wat een geweldige ervaring. Van Kathmandu met de bus naar Jiri. Vanaf Jiri 7 weken gewandeld

'455443' door jamievanommering '455443' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Zware lasten

jamievanommering

Als ik aan de Himalaya denk, denk ik aan kou, besneeuwde bergen, Tibetaanse cultuur en aan die logge, harige beesten die je overal in de Himalaya ziet rondlopen: yaks. De yak wordt ingezet om zware lasten van dorp naar dorp te brengen, daar waar geen auto's kunnen komen. De melk wordt gebruikt voor de bereiding van boter (voor in de niet te drinken yak-butter-tea) en kaas (goddelijk!), de haren en wol om heerlijke zachte kleedjes van te maken en de mest om de kachel mee te stoken. Als de yak geen dienst meer kan doen, belandt hij bij de slager. Een nuttig beest dus! Met de yak wordt eigenlijk alleen het mannetje van de pure bloedsoort bedoeld. Het vrouwtje heet een nak en daarnaast zie je veel kruisingen tussen de yak en de koe, dzopkyo (mannetje) of dzum (vrouwtje) genaamd in het Nepalees. Mij maakt het niet uit, ik vind ze allemaal prachtig! Deze foto is geschoten tijdens onze Everest Base Camp trekking in Nepal, als we van Dingboche (4410 meter) naar Dughla (4620 meter) wandelen.

'462360' door jamievanommering '462360' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Memorials

jamievanommering

Het beklimmen van Mount Everest - 's werelds hoogste berg - brengt risico's met zich mee; niet alleen voor de klimmers die de top willen bereiden, maar ook voor de Sherpa's die de klim voorbereiden en begeleiden. Een uur klimmen voorbij Dughla (en nog ruim voordat we Everest Base Camp bereiken) komen we bij een plek waar de Sherpa's herdacht worden die omgekomen zijn tijdens de beklimming. Overal zie je Tibetaanse vlaggetjes en opgestapelde stenen.

'332219' door sgtravel '332219' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

The long way down

sgtravel

Een foto gemaakt in Gorak Shep op 5160 met hoogte met op de achtergrond de heuvel van Kala pattar en de berg Pumori De Yaks stonden te wachten voor ze de aan lange weg naar Lukla konden beginnen, waarschijnlijk zaten hun eigenaren nog even een kopje thee te drinken.

'230954' door danielaniderost '230954' door danielaniderost

NepalMount Everest

NepalMount Everest

View from Gokyo Ri

danielaniderost

Vanuit Gokyo kun je in een paar uur naar het uitzichtpunt 'Goyko Ri' (5500 mtr) klimmen. Het uitzicht is letterlijk en figuurlijk adembenemend. Aan je voeten de meren van Gokyo en heel, heel klein je lodge, de Ngozumpa gletsjer (de grootste van Nepal) en daarachter de witte Himalayatoppen met o.a. de Mt. Everest.

'462472' door jamievanommering '462472' door jamievanommering

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Lobuche Base Camp

jamievanommering

De Mount Everest is zeker niet de enige berg die beklommen wordt in de Kumbu regio. Onderweg naar Everest Base Camp komen we langs Lobuche Base Camp (op 4910 meter). De dappere dodo's die hier hun tentenkamp hebben opgezet, gaan een top beklimmen van maar liefst 6119 meter. Ze hebben nog een flink stuk te gaan en als ik hier naar adem snakkend langs loop, heb ik niets dan respect. De top die hier boven Lobuche Base Camp uit torent is de Pumo Ri, niet Lobuche.

'313165' door Reiswandaris '313165' door Reiswandaris

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Sherpa's op pad

Reiswandaris

In Sagarmatha NP, de omgeving van de indrukwekkende Mount Everest, zijn smalle bergpaden waarvan veel gebruik wordt gemaakt. De paden worden vooral belopen door toeristen, maar ook voor toeristen, zoals op deze foto. Dragers/sherpa's brengen dekens en andere zaken naar hun bestemming.

'445303' door annevg '445303' door annevg

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Mt Everest

annevg

De Mt Everest. De hoogste berg op aarde, en nog steeds groeit hij elk jaar een paar centimeter. Hij is nu 8848 meter. Als je de top wilt halen kan dat alleen in het klimseizoen, dat begint in Maart en loopt tot Mei. Het is een relatief makkelijke berg om op te klimmen, tegenwoordig zijn er veel mensen die de berg op gaan die niet de nodige ervaring hebben. Er hangt echter wel een prijskaartje aan, ongeveer 50.000 euro! De foto is genomen vanaf Kalar Pattar. Deze berg is 5550 meter en geeft het beste uitzicht op de Mt Everest.

'564572' door Haribobanaan '564572' door Haribobanaan

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Op zoek naar de Yeti

Haribobanaan

Dag 5 van de Everest Base Camp trek liepen we van Dole (4.200 meter) naar Machherma (4.470 meter). Het was slechts een korte wandeling naar Maccherma, maar gezien de hoogte was het van belang om rustig te stijgen. Onderweg zagen we regelmatig karkas, weides waar vaak Yaks grazen. In dit gebied kun je ook op zoek gaan naar de beruchte Yeti, Het verhaal gaat namelijk dat in Maccherma een Yeti drie Yaks heeft gedood en een Sherpa meisje heeft aangevallen.

'302374' door hboluijt '302374' door hboluijt

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Mount Everest bij...z

hboluijt

Een heldere zonsondergang over de Everest vallei is een van de meest betoverende zonsondergangen die ik ooit meegemaakt heb. Tijdens een acclimatisatie tocht via Gokyo heb ik deze foto vanaf Gokyo Ri genomen. Wanneer de zon onder gaat worden de dalen snel donker en topje voor topje verdwijnt vervolgens in de duisternis. Wanneer de zon laag genoeg staat zijn alleen de hoogste bergen nog maar verlicht met een schitterende gele kleur tot alleen het topje van Mount Everest nog verlicht is. Wanneer je naar het gebied gaat is het meer dan de moeite waard een poging te wagen dit fenomeen te zien. Zowel Gokyo Ri als Kala Patthar zijn geschikt.

'554359' door sgtravel '554359' door sgtravel

NepalMount Everest

NepalMount Everest

Trekken door de sneeu

sgtravel

Als je via de Gokyo meren naar het Mt Everest base camp gaat, moet je de Cho la pass over (5330m). De avond er voor was er veel sneeuw gevallen,waardoor we voor en na de pas door diepte sneeuw moesten lopen net als de wandelaars op de foto. Pas een uur na de klim en een flinke afdaling was de sneeuw verdwenen, vlak voor we de Khumbu vallei in liepen. De totale trekking inclusief Gokyo duurt 17 dagen, i.p.v 12 voor de standaard route. Hierbij voeg je twee extra uitzichtpunten, plus een aantal schitterende meren toe aan de tocht. De Cho La pass is wel één van de zwaardere passen om over te gaan, een goede conditie is dan ook een must. Zeker als er sneeuw ligt, maar het is alle moeite meer dan waard!!