Mount Everest

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mount Everest image

Mount Everest

Mount Everest
Nepal
RiaG

6 weken Nepal. Trektochten Langtang en Gokyo Ri met een Nepalese vriend

Sagarmatha National Park

26-9. We besluiten nog een dag langer in Namche te blijven. Al heel vroeg klimmen we naar het hoogst gelegen vliegveld. Het is eigenlijk niet meer dan een hobbelig wegdekje. Hier landen de vliegtuigjes en helikopters om goederen af te geven voor Namche. Vanaf dit punt heb je ook een schitterend uitzicht op de bergen mn. de Amadablan (moedersschoot). In ons hotel zijn ondertussen meer toeristen aangekomen o.a. een Noorse vrouw van 68 jaar die al voor de 4e keer Nepal bezoekt. Zij probeert naar Everest Base Camp te wandelen. Ik hoop dat ik dat ook nog kan op die leeftijd!!
Dan heb je Markus, een Duitser. Hij is komen lopen van Jiri naar Lukla en is inderdaad de Maoïsten tegengekomen, hij heeft 5000 Nepalese Rupie moeten betalen.

27-9. Als we s-morgens de eetruimte binnenkomen zit het stampvol met Nepalezen en politie. Wat blijkt, de dag ervoor was er in Namche een conferentie waarbij de minister van toerisme (een sherpavrouw) aanwezig was. Die avond was het te slecht weer voor de helikopter om op te stijgen dus is de minister met heel haar gevolg blijven slapen. Er was extra lekker
brood gebakken waar wij ook van mochten eten.
We wandelen vandaag naar Portse Thanga(3675m) een mooie tocht met een rustige klim. Hier kom je oog in oog met de mt Everest en de Amadablam. We komen tot 3900m en dalen dan tot 3675m. Onze lodge ligt aan de rivier.

28-9. Dole (4200m) In 2 uur lopen we naar Dole, maar omdat je boven de 4000m zit gaat het maar heel traag. Gelukkig hebben we de hele middag de tijd om te relaxen op een matras in de zon met het uitzicht op de berg Cho Oyu.
In de meeste lodges in Solo Khumbu hebben we een wc (meestal hurk wc) in de lodge zelf gehad. Hier in Dole staat de wc buiten. Het is een houten hok met een houten vloer waarin een gat zit. (niet in het gat kijken) In het gat doe je je behoefte, daarop gooi gedroogd gras of versnipperd hout. Pasang vertelt mij dat, wanneer zo'n hoop te hoog wordt, de boel opgeschept wordt door de armste mensen (de onaanraakbaren).

29.9 Om 8.00 uur begint onze tocht naar Machhermo (4410). In Machhermo is de laatste Yeti gebeurtenis geweest. Hier schijnt een vrouw te zijn aangevallen door een Yeti, ze woont nog steeds in Macchermo. Onderweg hier naartoe kom je veel met keien afgezette "tuinen" tegen. Hier worden de Jaks s-nachts verzameld. Dit is handig voor de boer, want zo
kan hij de Jakvlaaien verzamelen. De Jakvlaaien worden overal tegenaan geplakt, muren ed. om te drogen. In de hoger gelegen gebieden waar hout schaars is wordt dit als brandstof gebruikt.