Mount Everest Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Everest acht ton afval lichter

Gepubliceerd: 10 jun 2011 0
Bij een grote schoonmaakactie van de Mount Everest is 8100 kilo afval verzameld. Ambtenaren, locale bevolking en bergbeklimmers hebben zes weken samengewerkt aan een project om de grootste berg ter wereld voor juni 2012 van een hoop vuil te verlossen.

De campagne 'Red Mount Everest' is een initiatief van de Nepal Toeristenbond, de Everest Summiteers Association (ESA) en Eco Himal. Al sinds de eerste pogingen om de hoogste berg ter wereld van 8.848 meter te beklimmen vanaf 1922, trekt de Everest hordes toeristen aan vanuit de hele wereld. Sinds decennia ligt er dus al afval op de berg. Vooral toen de Nepalese bevolking besloot om aan de toeristen te gaan verdienen en winkels, eettenten en kraampjes op de berg plaatsten, werd de afvalhoop steeds groter. Bovendien heeft Nepal nog geen goed afvalverwerkingssysteem.

 Beter afvalverwerkingssyteem in NepalHet doel van de campagne is dan ook om vijftien afvalverwerkingsfabrieken in de buurt van de berg te plaatsen en honderd mensen te trainen om het verwerkingssysteem in de locale instituties te beheren en te controleren. Maar om dit te laten werken, moet de Everest eerst ontdaan worden van de tonnen afval waarmee het bezaaid is. Daarom heeft een team van 29 sherpa's - ervaren bergbeklimmers - de laatste weken zeven uur per dag zakken vol achtergelaten materiaal van de heilige berg verzameld en naar een basiskamp gesleept. Daarna werd het vuil met behulp van 75 yaks en 65 dragers naar het lager gelegen dorpje Namche Basar vervoerd.

 Nog een lange weg te gaanHet afval bestaat vooral uit oude tenten, stukken karton, papieren en lege zuurstofflessen, die waren achtergelaten door expedities. De Nepalezen zullen de tenten en papieren verbranden. De zuurstofflessen en ander metaalafval worden omgesmolten tot souvenirs. Het schoonmaakteam zal nog een lange weg te gaan hebben, want volgens experts ligt er nog zo'n twintig ton afval op de hoge berg. Het doel is om de berg vóór juni 2012 schoon te hebben.

Hoofdbeeld door: hans_v_d.reisreporter.nl 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Mount Everest artikelen

Bizar: man beklimt Mount Everest in één dag!

De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra zuurstof. Alsof het niks is ... Bekijk hier de video van zijn epische avontuur.

De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra...

De 366 festivals van Nepal

Het jaar telt 365 dagen, maar wij hebben 366 festivals, zeggen de Nepalezen ook wel trots. Zo feest je met ze mee.

Het jaar telt 365 dagen, maar wij hebben 366 festivals, zeggen de Nepalezen ook wel trots. Zo feest je met ze mee.

VIDEO: Beklim moeiteloos Mt Everest

De Mount Everest beklimmen was voorheen alleen maar weggelegd voor ervaren klimmers en mensen met lef, maar nu kan iedereen de 8.848 meter hoge berg trotseren. Dat het gewoon vanachter je computer gebeurt nemen we maar even voor lief.

De Mount Everest beklimmen was voorheen alleen maar weggelegd voor ervaren klimmers en mensen met lef, maar nu kan iedereen de 8.848 meter hoge berg t...