Kathmandu foto's & tips

Offers aan de bloeddorstige godin Kali

In een diepe vallei, 22 km ten zuidwesten van Kathmandu, ligt het belangrijkste heiligdom van de godin Kali. Met name op dinsdag- en zaterdagochtenden is dit bizarre tempelcomplex bij het plaatsje Dakshinkali, “the place to be”!! Op deze dagen komen vanuit het hele land honderden pelgrims naar de tempel om de bloeddorstige godin Kali te aanbidden. Je moet wel behept zijn met een sterke maag, want er worden vooral veel dierenoffers gebracht!
Het rituele offeren en slachten van dieren in Dakshinkali stamt uit de 14e eeuw, toen er een cholera-epidemie heerste in het gebied en velen de dood vonden. De lokale heiligen besloten de Godin van de Dood en Vernietiging, Kali, gunstig te stemmen door een tempel voor haar te bouwen en grote aantallen waterbuffels te offeren. De epidemie verdween; de tempel is voor eeuwig heilig en is de plek in Nepal waar de onverzadigbare Kali gunstig gestemd wordt. Honderden Hindoes staan in een lange rij geduldig te wachten tot het hun beurt is om blootsvoets in grote plassen bloed deel te nemen aan de religieuze ceremonie en iets te offeren: bloemen, rijst, kokosnoten, hanen, eenden, geiten, schapen, varkens en soms zelfs een buffel. De geofferde dieren zullen in hun volgende leven reïncarneren als mens, wat als een grote vooruitgang beschouwd wordt in het karma. Het vlees wordt of ter plekke gegeten tijdens een picknick of meegenomen naar huis voor een feestelijk maal. Klinkt misschien bloederig, maar bedenk dat de dieren hetzelfde lot ondergaan als bij de slager, alleen dan in een veel mooiere omgeving.
Het is weinig tot niet toeristisch gebeuren, maar de gelovigen zijn hartelijk en gastvrij en vertellen je graag over hun rituelen. Neem vanuit Kathmandu de locale bus of vraag een taxi (heen en terug voor 8 euro) je naar deze tempel te brengen om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen.

Info over deze foto met tip

  • Reisreporter movos
  • Aantal keer bekeken 231
  • Geplaatst op 22 mei 2009
  • Land Nepal
  • Stad/Regio Kathmandu
  • Categorie Bijzondere locatie
deel dit artikel met je vrienden:
camera land banner
Meer Kathmandu inspiratie

Een van de vele kleurrijke saddhu`s van Kathmandu

>>

Ik ben hier op trekking. Helanbu trek, een middelzware trek met prachtige uitzichten op de Himalaya, Tibetaanse sherpa cultuur, boeddhistische kloosters, wee...

>>

Tijdens een bezoek aan Pashupatinath zul je ongetwijfeld sadhus tegenkomen. Deze heilige mannen hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen, plezier, ...

>>

5 reacties bij foto met tip "Offers aan de bloeddorstige godin Kali"

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Wat een unieke tip! het rituele slachten blijf ik naar vinden om te zien, wel hoort het bij het geheel en maakt het gebeuren wel een hele belevenis.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Kijk dit zijn nou de echte reistips!

vlinder

Door: vlinder • Geplaatst op

goeie tip! lijkt me bijzonder om te zien!

trudyvermeij

Door: trudyvermeij • Geplaatst op

Wat een geweldige tip!

antwan

Door: antwan • Geplaatst op

goede tip

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.