Kathmandu

'180819' door gorke '180819' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Saddhu

gorke

Een van de vele kleurrijke saddhu`s van Kathmandu

'489106' door reysigers '489106' door reysigers

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Prachtige vergezichte

reysigers

Ik ben hier op trekking. Helanbu trek, een middelzware trek met prachtige uitzichten op de Himalaya, Tibetaanse sherpa cultuur, boeddhistische kloosters, weelderige valleien en groene bossen. Het is genieten hier.

'489058' door NNancyJanssen '489058' door NNancyJanssen

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Heilige man

NNancyJanssen

Tijdens een bezoek aan Pashupatinath zul je ongetwijfeld sadhus tegenkomen. Deze heilige mannen hebben de eerste drie hindoeïstische levensdoelen, plezier, rijkdom en juist handelen opgegeven. Een sadhu is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding moksha door meditatie. (bron: Wikipedia) Onze gids vertelde ons dat de grijze kleur op de huid van de mannen komt door het feit dat ze zich soms insmeren met de as van overledenen. Deze sadhus willen maar al te graag met je op de foto...tegen een vergoeding uiteraard. Pashupatinath is de belangrijkste hindoetempel in Nepal maar ook een van de belangrijkste Shiva Tempels van het hele continent. In Pashupatinath worden openbare crematies gehouden. Ik zag er in eerste instantie een beetje tegen op om die crematies bij te wonen. Toch ben ik blij dat ik het heb mogen meemaken. Het heeft heel veel indruk gemaakt en ik moest het even laten bezinken. Tegelijkertijd vond ik het ook wel 'mooi'. Het is gewoon een andere manier van met de dood om gaan.

'142523' door gorke '142523' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Oude baas

gorke

Deze oude baas zat in het bejaardenhuis van Kathmandu.

'487321' door Bowral '487321' door Bowral

NepalKathmandu

NepalKathmandu

De monnik en de stupa

Bowral

Deze, zo op het oog eenvoudige foto heeft me heel wat zweetdruppels gebracht. Alle ingrediënten voor mijn 'ideale foto' waren aanwezig: de prachtige witte stupa van Bouddhanath, een vriendelijke goedlachse monnik en ideale lichtomstandigheden (laat in de middag). De compositie en beeldopbouw had ik ook al in gedachten. Nu alleen nog maar even de foto maken … Pfffffff, het heeft me een half uur en enkele tientallen opnames 'gekost' om tot het gewenste resultaat te komen. Wat maakte deze foto tot een ware fotografische uitdaging? Laat ik beginnen met de compositie en beeldopbouw. Mijn doel was de monnik in het front van de stupa door het beeld te laten lopen. De monnik liep de kora (een soort 'rondje om de kerk' …) rond de stupa. Aangezien het vaak om vele, zo niet tientallen rondes gaat, hoefde ik alleen maar een strategisch plekje te zoeken, waarvandaan ik de ideale compositie en lichtval kon bepalen. Ik had al berekend dat één ronde ongeveer drie minuten zou duren. Probleem was wel, dat hij niet de enige bezoeker was die hier rondliep. Het is er over het algemeen vrij druk met toeristen, die dan, net op het moment dat de monnik weer langs kwam, pontificaal 'in beeld' liepen. Dat gebeurde een paar keer. Geen nood, want na drie minuten zou hij toch weer komen … Na een paar rondjes deed zich het volgende 'probleem' voor: de monnik had mij in de gaten gekregen en telkens als hij passeerde, begon hij joviaal en uitbundig naar me te zwaaien. Erg aardig natuurlijk, maar dat was eigenlijk niet de bedoeling ;-) Dan de fototechnische problemen. Zoals je kunt zien is de stupa helder wit en in combinatie met het felle zonlicht was het moeilijk de juiste belichting in te stellen. De pij van de monnik was donker rood. Kortom, ik heb heel wat opnames moeten maken, die of te onderbelicht of te overbelicht waren. Scherp stellen op de monnik was ook best lastig omdat de beste man de sokken er flink in had. 'Pannen' (meetrekken van de camera) was niet ideaal vanwege de kans op bewegingsonscherpte van de achtergrond. Na vele pogingen is het dan uiteindelijk gelukt de voor mij 'ideale foto' te maken. Tja, het leven van een reisfotograaf gaat niet altijd over rozen …

'58298' door rvoss '58298' door rvoss

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Schoolkids Nepal

rvoss

Schoolkids Nepal in an almost empty classroom..

'421664' door Rhodaxx '421664' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Schaterlach

Rhodaxx

Het is alweer een jaar geleden dat ik in Nepal was en ik koester nog steeds de mooie herinneringen aan dit land met zijn prachtige mensen. De leuke contacten met de vriendelijke mensen waren nooit van lange duur en ook niet diepgaand, maar toch hebben ze diepe indruk op me gemaakt. Op deze foto prijkt één van de allergrappigste mensen die ik daar ontmoet heb. Als dit geen natuurgeweld is!

'144136' door gorke '144136' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Eten

gorke

Deze oude dame zat lekker te genieten van haar eten, gezien in Kathmandu.

'489975' door Bowral '489975' door Bowral

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Nepalees bruidje

Bowral

Tijdens een bezichtiging van het koninklijk paleis (Hanuman Dhoka) in Kathmandu liep ik op de binnenplaats een pasgetrouwd Nepalees echtpaar tegen het lijf. Het paar was daar voor een bruidsreportage. De bruid zag er betoverend uit in haar rode bruidskleding en met haar prachtige juwelen. Haar handen en armen waren rijkelijk versierd met hennatekeningen. Ik vond het opvallend dat de bruidegom daarentegen in een strak westers maatpak inclusief stropdas en pochet was gestoken ...

'198995' door movos '198995' door movos

NepalKathmandu

NepalKathmandu

OP LEEFTIJD...

movos

Het bejaardentehuis naast het tempelcomplex Pashupatinath is een bijzondere plek. Hier wonen oudere mensen zonder familie of die door bijvoorbeeld ziekte verstoten zijn. Donaties zorgen ervoor dat deze mensen onderdak, eten, kleding en verzorging krijgen.

'490468' door passiefoto '490468' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Verwoestende...aardbe

passiefoto

Hoe zou het nu zijn met al deze mensen en gebouwen..... de aardbeving heeft al meer dan 900 doden veroorzaakt en dat wordt helaas nog veel meer. Op dit moment zelfs een negatief reisadvies, maar het land heeft toeristen hard nodig en heeft ook zo veel te bieden.. Verschrikkelijk. Ook het Durbar square, hier op de foto, schijnt getroffen te zijn.

'246879' door Graaf '246879' door Graaf

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Apentempel

Graaf

De Swayambhunath, gelegen hoog op een rots heeft prachtige uitzichten over de stad Kathmandu. Deze tempel wordt ook wel de "apentempel" genoemd, je ziet direct waarom als je besluit de lange trap omhoog te klimmen.

'417814' door janhermens '417814' door janhermens

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Slenteren door...Kath

janhermens

Kathmandu is een van de meest vervuilde steden ter wereld. Door de stad stroomt de rivier Vishnumati, de meest vervuilde rivier ter wereld. De stad kent vele niet verharde en/of geasfalteerde straten, waardoor stof misschien wel het grootste probleem van de stad is, naast de overbevolking en het vaak ontbreken van elektriciteit en stromend water. Maar ondanks alles is Kathmandu, is Nepal een belevenis!

'232229' door movos '232229' door movos

NepalKathmandu

NepalKathmandu

LEVEN & DOOD

movos

Pal naast het grootste hindoeheiligdom van Nepal, Pashupatinath, vind je een bijzonder tehuis voor oudere mensen. Ze wonen letterlijk in de rook van de crematieplatforms. De bizarre plek en de constante geur van brandend mensenvlees, lijken echter geen invloed te hebben op het humeur van deze bejaarden. Er heerst een ontspannen sfeer in het tehuis en de mensen zijn vrolijk en hartelijk. Leven en dood, dicht bij elkaar.

'487519' door Rhodaxx '487519' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Limoen en kokos...ver

Rhodaxx

Als je naar Kathmandu in Nepal gaat zal je ongetwijfeld op het Durbar plein terecht komen. Dat is mooi en het is er leuk, maar vergeet vooral niet de straatjes eromheen te bezoeken. Daar zie je leuke marktkraampjes met kleurrijke mensen en nisjes waar mensen in zitten met hun koopwaar zoals deze vrouw met limoenen en stukjes kokos.

'552410' door RichardReuser '552410' door RichardReuser

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Nagarkot Nepal

RichardReuser

Tijdens ons verblijf in Nepal hebben we besloten een om nachtje tijdens mijn verjaardag in hotel club Himalaya, Nagarkot te verblijven. Het weer was niet al te helder geweest voorafgaand aan ons verblijf dus hoopte we op een heldere hemel die ons een geweldig uitzicht zou geven over de bergketen. Het hotel is voor Nepalese begrippen zeer luxe, voor een kamer met bergzicht betaal je ongeveer het zelfde als een budgethotel in Nederland. Na ruim 2 uur rijden vanuit Kathmandu (28 km) waren we dan eindelijk aangekomen in ons hotel. De kamer boodt idd een fantastisch uitzicht over de bergen en de zonsondergang en zonsopkomst waren dan ook werkelijk fantastisch! Een echte aanrader.

'501824' door Bowral '501824' door Bowral

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Shiva

Bowral

Naast Brahma en Vishnu is Shiva een van de belangrijkste goden in het dagelijkse leven uit het Hindoeïsme. Shiva (de man van Parvati en de vader van Ganesh) is de god die staat voor de schepping en tegelijkertijd ook voor de vernietiging. O hoe toepasselijk is dat nu in Nepal. Ik heb deze foto enkele weken voor de verwoestende aardbeving afgelopen april in een straatje in Kathmandu gemaakt. Het land lag in puin en nu wordt er met vereende krachten weer een 'nieuw' Nepal gebouwd. Shiva ...

'190677' door movos '190677' door movos

NepalKathmandu

NepalKathmandu

DAKSHINKALI

movos

Dakshinkali is DE plek in Nepal waar de onverzadigbare en bloeddorstige godin Kali gunstig gestemd wordt. Honderden Hindoes staan in een lange rij geduldig te wachten tot het hun beurt is om blootsvoets in grote plassen bloed deel te nemen aan de religieuze ceremonie en iets te offeren: bloemen, rijst, kokosnoten, hanen, eenden, geiten, schapen, varkens en soms zelfs een buffel. (zie tip over dit bijzondere tempelcomplex)

'151104' door gorke '151104' door gorke

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Oudje

gorke

Portret van een oudje uit het bejaardenhuis in Kathmandu.

'244549' door Jan-Petra '244549' door Jan-Petra

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Pinda verkoopster in.

Jan-Petra

Het is net 07.00 uur geweest als wij over het wereldberoemde Durbar Square in hartje Kathmandu wandelen en het is al opvallend druk. Niet met toeristen (we zijn de enige op dit tijdstip) maar wel met Nepalezen. Ze zijn bezig met hun puja, de dagelijkse offering van rijst, verfpoeder en bloemblaadjes. Heilige koeien lopen tussen de tempels door en overal fladderen duiven in de rondte. Op dit plein ontmoeten we ook deze vrouw, ze wandelt tussen de menigte door en probeert haar pinda's te verkopen.

'458540' door Rhodaxx '458540' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Vrouw op bezoek in he

Rhodaxx

Gewoon weer een lieve vrouw uit Nepal, een van de velen. Ik kom haar tegen in Kathmandu, de stad waar je zoveel mooie mensen tegenkomt. Ze was net als ik op bezoek in het Briddhashram, het enige bejaardenhuis dat Kathmandu telt.

'416103' door Rhodaxx '416103' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Apart geval

Rhodaxx

Rondom Pashupatinath, de belangrijkste hindoetempel aan de heilige Bagmati rivier bij de crematieplaatsen in Kathmandu, houden zich verschillende mensen op die zich voordoen als Sadhu of iets dat er voor doorgaat. Ze zijn vaak kleurrijk en bijzonder gekleed en ze zitten te zitten. Dat gold ook voor deze man of vrouw.

'484778' door Rhodaxx '484778' door Rhodaxx

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Man in oranje

Rhodaxx

De man in oranje gaat op in de kleuren van zijn omgeving en in zijn bezigheden. Hij zit op de stoep in de buurt van het Briddhashram bejaardenhuis in Kathmandu en rommelt wat met steentjes en potjes. Vraag me niet naar de bedoeling hiervan.

'254248' door Saya '254248' door Saya

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Thirst

Saya

Speciaal voor het maandthema kinderen vond ik dat ik deze foto moest uploaden. Deze foto is een van mijn favorieten en hangt al jaren tussen mijn reisfoto's op de gang. Dit is een gescande foto, dus wellicht niet helemaal krasvrij. Dit meisje zat helemaal in haar uppie in een binnenhofje van een huisje in Katmandu te spelen en had daarbij de grootste lol. Hier geen nintendo, playstation of ander duur speelgoed. Deze doos was alles was ze nodig had!