Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kathmandu image

Kathmandu

Kathmandu
Nepal
Janhermens

Kathmandu

We hadden gekozen om met ArkeFly te vliegen, omdat zij als een van de weinige rechtstreeks naar Kathmandu zouden vliegen. Jammer genoeg kwamen we bedrogen uit, hoewel we tóch op de geplande tijd in Kathmandu aankwamen, iets eerder zelfs. Het vliegtuig, een Boeing 737, is eigenlijk niet geschikt voor deze lange afstanden, dus zou er een tankstop zijn in Dubai. We hadden echter vanaf Amsterdam al tegenwind en het vliegtuig was zwaar beladen, waardoor het óók in Burgas, Bulgarije, zou moeten landen om bij te tanken. Lig je net te slapen, moet alles weer klaar gemaakt worden voor de landing, en datzelfde kort voor Dubai nog een keer!
Wat we al helemaal niet gewend waren, was het feit dat alles, behalve één warme maaltijd en één drankje, betaald moest worden. Bij maatschappijen die voor minder naar Azië vliegen (ArkeFly retour € 1208), krijg je twee maaltijden en alle drankjes gratis!
De koffers kwamen snel door alle controles, mijn koffer waar de T-shirts van mijn nicht Puck in zaten, kreeg het label ‘heavy’ opgeplakt. Arme mensen, die deze koffer moesten tillen, hij woog 29,3 kg.! Hier in hotel Vajra (Kathmandu) moest de hotelboy eerst twee trappen af en vervolgens nog vier omhoog! De jongen die ons op het vliegveld stond op te wachten, keek ook al niet vrolijk, maar toen had hij de koffer nog niet aangeraakt! Toen hij ons bij de auto had gebracht, vroeg hij meteen om euro’s, die hij natuurlijk niet kreeg!
Onze eerste bijzondere ontmoeting vond al direct in het vliegtuig plaats. Jos (Eppo), je moet de groeten hebben van Magda. Ik schrijf nog niet welke Magda, maar je zou er maar één moeten kennen! Een tip kan natuurlijk wel: De jaren van de olifant! Margo, jou kom je hier ook overal tegen, ze hebben een pils naar je vernoemd: Gorkha Beer! Het smaakt heerlijk, er zit alleen zovéél in een fles.
Bij aankomst in hotel Vajra kwam er meteen iemand van Royal Mountain Travel, de lokale reisorganisatie van Riksja Travel naar ons toe, Amir. Hij nam onze plannen voor de komende weken met ons door, zodat we nu ook weten hoe laat onze dag steeds begint en eindigt. Vorig jaar in Maleisië werden we door de lokale organisatie verrast met een gigantische voorraad thee, Amir noemde dat dit onze zevende reis met Riksja was. We waren al helemaal verbaasd toen hij daar een diner voor ons tweetjes aan vast koppelde. Komende dinsdag worden we om 19.00 uur met een taxi opgehaald voor deze verrassing! Riksja, Royal Mountain Travel, geweldig! Toch nog een cadeautje op de dag van mijn verjaardag!
Intussen is het al zondag geworden, in Nepal een gewone werkdag. De zondagsdiensten in de Christelijke kerken zijn hier op zaterdag. Alleen Engelse diensten worden wél op zondag gehouden. We zijn om 8.00 uur met een taxi naar een Bakery Café bij Jawalakhel gereden. Daar hadden we afgesproken met Nabin die met ons naar de Patan Church zou lopen, een Baptisten Gemeente van 3000 Christenen. We mochten ons met de microfoon in de hand aan de Gemeente voorstellen! Het was bijzonder om deze dienst mee te mogen maken, we waren de enige toeristen. De liederen kwamen ons bekend voor en we konden de meeste zelfs meezingen. Er waren ook gasten uit Amerika, Finland en Korea, die hier in de zending werken. Een Koreaan nam de vrijmoedigheid om op zijn mondharmonica te spelen.
Op de terugweg naar huis moest onze taxichauffeur onderweg even stoppen maar kreeg bij terugkomst zijn taxi niet meer gestart. Een flinke moersleutel en herhaaldelijk meppen op de startmotor bleek na tien minuten dé oplossing te zijn.
Nu gaan we even lunchen en om 15.30 uur hebben we afgesproken met Rianne in hetzelfde Bakery Café. Rianne werkt hier ook in de zending, maar ze is vooral gericht op veranderingen in het onderwijs. Het onderwijs hier is erg statisch en sober. We zijn dan ook erg benieuwd naar haar verhaal, zéker als we beseffen dat de klassengrootte in Nepal bij zeventig ligt!

Foto's

de4c1.jpg
de4c1.jpg
Janhermens
51b76.jpg
51b76.jpg
Janhermens
67637.jpg
67637.jpg
Janhermens