Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kathmandu image

Een rondreis door het hoogste land ter wereld

Kathmandu
Nepal
Janhermens

Een rondreis door het hoogste land ter wereld

Verscholen achter de Himalaya ligt een land dat op velen een mystieke aantrekkingskracht heeft. Eeuwenlang was het van de buitenwereld afgesloten. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot vóór het begin van de Christelijke jaartelling. Het is het geboorteland van Boeddha: NEPAL.
In 2001 werd het koninklijk huis bijna uitgeroeid door kroonprins Dipendra. Hij was boos op zijn ouders omdat die zijn keuze voor een echtgenote niet accepteerden. Daarom schoot hij zijn vader en zijn moeder neer en vermoordde ook nog een aantal andere koninklijke familieleden, waaronder zijn broer en zuster, twee ooms en twee tantes.
Tussen 1996 en 2006 was Nepal verwikkeld in een burgeroorlog en in 2006 werd tussen de democratische regering en de maoïstische rebellen een vredesovereenkomst gesloten. In 2007 stemde een overgrote meerderheid in het Nepalees parlement voor afschaffing van de monarchie. De Nepalees Grondwetgevende Vergadering besloot in 2008 deze wet officieel in werking te stellen, waarmee het Koninkrijk Nepal overging in de Democratische Federale Republiek Nepal.
Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest.
We zullen niet proberen om er ook maar eentje van te beklimmen! We willen ons laten verrassen, niet alleen door de overweldigende natuur, de enorme bergen en de mythische culturen, maar vooral door de vriendelijke mensen.
Het accent tijdens onze reis ligt dan ook vooral op die ontmoeting met de lokale bevolking. De reis is dan wel helemaal gepland en verzorgd (hotels, vervoer) met dank aan Riksja.nl, maar veel vullen we ter plekke zelf in.
We vertrekken 4 oktober en de eerste week verblijven we in en rond Kathmandu (Hotel Vajra), waarbij we de stad zelf, Dakshinkali, Chovar, Patan, Bhaktapur, Nagarkot en Dhulikhel zullen gaan bezoeken.
Vervolgens gaan we met een auto en eigen chauffeur naar Chitwan, een nationaal park, waar we op de rug van een olifant de Aziatische, bijna uitgestorven, neushoorn hopen te zien. We blijven hier 4 nachten in Sapana, waarvan één in een hut hoog boven in de jungle, een soort boomhut?
Hierna rijden we naar en door oude Newari dorpen. We overnachten tweemaal in Bandipur (The Old Inn). Hier maken we een dagwandeling met een picknick onderweg naar Ramkot, een dorpje waar de tijd heeft stil gestaan.
Aansluitend 4 nachten in Pokhara, waar we de omgeving vooral per fiets en te voet zullen verkennen. We willen hier op zaterdag een kerkdienst bijwonen, de zondag is in Nepal een gewone werkdag! We overnachten in het Trek-O-Tel. Hier zullen we ook het weeshuis (Shreejana Children Home) en het gastgezin bezoeken waar onze nicht Puck 3 maanden lang vrijwilligerswerk heeft gedaan. Onze koffers zitten vol met spullen die we hebben mee gekregen (bedankt Puck, Bart en Mariet).
Vervolgens blijven we 2 nachten in Dulegaunda in een Tibetaanse homestay, bij mensen thuis. In Nepal wonen vele Tibetaanse vluchtelingen. We zullen dan ook een vluchtelingenkamp (Jampling) gaan bezoeken.
Tot slot zijn we dan nog 3 nachten in Kathmandu in hetzelfde hotel als waar we begonnen. Intussen heeft Christien via internet al meerdere contacten gelegd met kerken en weeshuizen en Nederlanders die hier wonen en werken. We hopen hen te kunnen bezoeken en te mogen ontmoeten, maar waarschijnlijk heeft al eerder 'een bijzondere ontmoeting' plaats gevonden!

Foto's

0e4de.jpg
0e4de.jpg
Janhermens
fd1d0.jpg
fd1d0.jpg
Janhermens
72573.jpg
72573.jpg
Janhermens