Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kathmandu image

boven Europese hoogte 2

Kathmandu
Nepal
Ruudblok

boven Europese hoogte 2

vervolg deel 1

Al deze negatieve uitingen wegen niet op tegen de vriendelijkheid en schoonheid van de mensen daar. In de meest erbarmelijke buurten zie je vrouwen die gekleed zijn alsof ze naar een gala-avond gaan.

Hoe ze zichzelf en hun kleren schoonhouden is mij een raadsel. Vaak zie je in achterstandswijken in Europa tieners die een uitgebluste blik in de ogen hebben. Dat heb ik hier nooit gezien. De mensen lijken hier tevreden te zijn met een bijna kinderlijke openheid. Je mag ze gewoon fotograferen en ze staan er bijna altijd ongedwongen op. In het begin heb ik de mensen altijd wat geld gegeven als ik een foto mocht nemen. De verstrekte bedragen bleken later veel te hoog te zijn maar iedereen wil wel eens een opsteker in zijn leven. Ik verantwoordde dit voor mijzelf omdat wij net Fosterparents hadden opgezegd.

De volgende dag moeten we inkopen doen voor Gerrit, zijn bagage is niet aangekomen, wel een koffer met driedelig pak met zijn bagage label. Aangezien je niet met een driedelig pak de Himalaya in kunt moet hij alles hier kopen. Er zijn veel winkels waar je een volledige berguitrusting kunt kopen tegen prijzen die zo laag zijn dat je het niet kunt geloven. Dit bracht mij ook in de verleiding wat extra spullen te kopen aangezien we ook wat achter mochten laten in het hotel. Ook in de winkel doen ze aan de nationale sport: afdingen. Dit moet, maar soms loop je weg op een prijsverschil van een paar dubbeltjes, te krankzinnig voor woorden. Na de aankopen gaan we de stad door van Stoep naar Stoep en van de ene naar de andere religieuze plaats. Onderweg kopen we een tros bananen zonder af te dingen voor 60 cent, aan de vitamientjes moet tenslotte ook gedacht worden. Iets ten westen van Kathmandu ligt een belangrijke Stoep (Swayambhunath) op een berg die bevolkt wordt door monniken en apen. Het staat er vol met beelden, gebedsmolens, Buddha's en andere religieuze zaken waar de apen alle offers opvreten. Alles is versierd met gebedsvlaggen waarvan de kleuren een betekenis hebben. Onder de vlaggen door kijkt Buddha met zijn alziende ogen de vallei over. Langs de rivier kwamen we nog wat dieroffers tegen, de ingewanden zijn dan neergelegd voor de roofvogels. Dit zijn dan geen lullige valkjes maar vogels met een spanwijdte van meer dan een meter. In de rivier wassen de mensen en zwemmen de kinderen, de aanraking met dit water zou voor ons de directe dood ten gevolge hebben. Ergens hebben we nog een flesje Coca Cola gedronken voor 21 cent, met het eerste uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya. Maar het is nog even wachten voor we daar naar toe gaan. De volgende dag gaan we op de gehuurde fietsen naar Bhaktapur dit is ongeveer 16 km fietsen. Eerst moeten we door het Kathmandu verkeer het rijdt allemaal links, maar als je wat Amsterdamse fietservaring hebt lukt het wel. Ondanks de chaos en drukte zie je veel bijna ongelukken maar geen ongelukken. Buiten de stad zagen we de eerste Tibetaanse vluchtelingenkampen of gewoon een tenten dorp? Na wat moeilijkheden met de ketting kwamen we in Bhaktapur, een koningsstad uit het verleden.

Foto's

47238.jpg
47238.jpg
Ruudblok
bd16e.jpg
bd16e.jpg
Ruudblok