Kathmandu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kathmandu image

boven Europese hoogte

Kathmandu
Nepal
Ruudblok

boven Europese hoogte

Boven Europese hoogte

Bezoek Kathmandu en Bhaktapur

Al jaren bezoek ik de bergen met een groep van 5 à 6 man. Het is begonnen met gewoon van berghut naar berghut lopen, we noemden dit de week zonder asfalt.

Maar van het een komt het ander en het is uit gegroeid naar kletter stijgen en in 1999 hebben wij de moeilijkste gradaties voltooid. Al enkele jaren geleden riep iemand, in 2000 moeten wij op het dak van de aarde staan. Aanvankelijk zouden we hier een fonds voor oprichten om de aanslag op het huishoudbudget niet te zwaar te belasten maar dat is er nooit van gekomen. De reis naar Nepal is er wel gekomen. Eerst was het plan iets meer dan een week te gaan maar dit bleek echt niet mogelijk in verband met de reisduur en het acclimatiseren voor grote hoogteverschillen. Uiteindelijk zijn we met de vrouwen overeen gekomen om 3 weken te gaan. De low-budget reis ging over Parijs, Delhi, Kathmandu. Op de luchthaven van Delhi kun je het oosten al zien en ruiken, alles gaat hier al anders, met name minder efficiënt. In Kathmandu aan- gekomen kijk je natuurlijk even wat de locale tijd is maar er is geen klok te vinden. Je hebt mensen- en klokkentijd. Vanaf dat moment maken we dan alleen nog gebruik van mensentijd. Als de zon op is sta je op en als de zon ondergaat ga je naar bed. De taxirit van de luchthaven naar ons hotel in Thamel (toeristenwijk in Kathmandu) maakt al direct een waanzinnige indruk op mij. We zijn echt aangekomen in een van de allerarmste landen van de wereld waar het gemiddelde jaarinkomen ongeveer 300 US dollar is. Minder dan 1 doller per dag!! Nepal is het enige hindoe koninkrijk in de wereld en is ongeveer 4x zo groot als Nederland. Het ligt op dezelfde breedte graad als Florida, iets boven de evenaar. Kathmandu ligt op 1200 meter hoogte en het is bij aankomst op dat moment 27 graden. Na het kwartiermaken in het hotel dat voor onze begrippen min twee sterren is, met lakens die schoon zijn maar zeker niet gaten vrij. Ik besluit dan ook mijn slaapzak te gebruiken met capuchon zodat ik niet met mijn hoofd op het kussen hoef te liggen.

Buiten gekomen word je direct geconfronteerd met de straatverkopers. Kathmandu ziet eruit als Amsterdam na Koninginnedag, overal troep en geen verharde wegen. Het is een grote vrijmarkt en overal zitten of lopen mensen die wat willen verkopen. Je onopvallend opstellen heeft geen zin want je bent anders gekleed en anderhalf keer zo groot. Alle verkeer is toegestaan ook in de smalste straten en varieert van auto, tjoktjok, riksja tot fiets. Toeteren en bellen is volgen mij een soort communicatievorm want het doel ervan begrijp ik nog steeds niet. Na de reis komt alles op je over als een film waarin je loopt, het heeft niets met onze werkelijkheid te maken, je hebt eenvoudig weg geen referentiepunten. Eigenlijk komt de Efteling het dichtste bij, met mensen in oosterse gewaden en een man waar je langs loopt die de cobra uit zijn mandje fluit. Je valt van de ene verbazing in de andere verbazing. Als je de etenswaren en omstandigheden ziet weet je waarvoor de injecties waren. Voor een ambtenaar van de Nederlandse Keuringsdienst van Waren is dit een enge droom, die wordt badend in het zweet wakker. Maar het is hier allemaal echt. De regel waar we ons aan moeten houden is dat het eten gekookt moet zijn, dat je vruchten zelf pelt of schild en het vlees moet zo doorbakken zijn dat je het amper weg kunt krijgen. In Kathmandu is de meerderheid van de bevolking Hindoe. Dus de koeien zijn heilig en biefstuk kun je dus vergeten, ze eten op heel beperkte schaal kip, schaap en geit. Een Hindoe kan vegetarisch zijn maar mag wel vlees eten. Al snel kwamen wij er achter dat het gerecht in Nepal dalbad is en bestaat uit witte rijst met aardappel met een linze papje. In het gunstigste geval krijg je daar groente bij in een kerriesausje. Als je dit besteld ben je er zeker van dat je voldoende krijgt want ze scheppen op tot je voldaan bent. Het wordt overigens altijd lauw opgediend zodat je het met je rechterhand op kunt eten. Je linkerhand is onrein omdat je geacht wordt hier je kont mee te doen. Bordjes naar toilet zijn niet nodig je gaat gewoon je neus achterna. Je ziet hier de meest fraaie muurschilderingen van mensen die nog in hun bruine periode zitten. Een frans toilet in de meest erbarmelijke staat is luxe te noemen. Al deze negatieve uitingen wegen niet op tegen de vriendelijkheid en schoonheid van de mensen daar. In de meest erbarmelijke buurten zie je vrouwen die gekleed zijn alsof ze naar een gala-avond gaan.

Foto's

78f5d.jpg
78f5d.jpg
Ruudblok