Himalaya

'434384' door reysigers '434384' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Klein gehucht

reysigers

Ik ben hier in Kyanjin Gumba, een stop en rustplaats tijdens mijn Langtang trekking. Een klein gehucht met met stenen hutjes en aardappelvelden, een boeddhistisch kloostertjes een kaasfabriekje die met Zwitserse steun is gebouwd. Ook enkele teahouses, ( guesthouses, hotels) waarvan deze man de lakens te drogen hangt.

'550197' door Haribobanaan '550197' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Woonplaats in de...sn

Haribobanaan

De Himalaya speelt een belangrijke rol in de Indiase en Tibetaanse mythologie, religie en literatuur. De naam Himalaya is een samenvoeging van de woorden hima (sneeuw) en layas (woonplaats): letterlijk: "woonplaats in de sneeuw". Het trekkingsseizoen in Nepal loopt van oktober tot mei. Ik liep deze trekking in oktober, normaal gesproken valt er dan weinig sneeuw, maar met bergen weet je het nooit zeker....

'552818' door Haribobanaan '552818' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

De boomgrens passeren

Haribobanaan

De eerste paar dagen van de trek (Everest Base Camp) liepen we door een groene bosachtige omgeving langs de melkrivier (Dudh Kosi). Bij ongeveer 3.000 meter houden de bomen op en is er alleen nog een kale vlakte (wat overigens ook wel spectaculair is omdat het dan net lijkt of je op de maan loopt).

'553346' door Haribobanaan '553346' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Jaks passeren

Haribobanaan

De vallei werd ruiger en weider. Onderweg zagen we regelmatig kharkas, weides waar vaak yaks grazen. Veel ruimte om de jaks te passeren was er niet op de smalle paden.

'256507' door ruudblok '256507' door ruudblok

NepalHimalaya

NepalHimalaya

In de wolken

ruudblok

Al jaren bezoek ik de bergen met een groep van 6 man. Het is begonnen met gewoon van berghut naar berghut lopen, we noemden dit de week zonder asfalt. Maar van het een komt het ander en het is uit gegroeid naar kletter stijgen en uiteindelijk hebben wij de moeilijkste gradaties voltooid. Toen riep iemand, de volgende keer moeten wij op het dak van de aarde staan. Aanvankelijk zouden we hier een fonds voor oprichten om de aanslag op het huishoudbudget niet te zwaar te belasten maar dat is er nooit van gekomen. De reis naar Nepal is er wel gekomen. De low-budget reis ging over Parijs, Delhi, Kathmandu. Op de luchthaven van Delhi kun je het oosten al zien en ruiken, alles gaat hier al anders, met name minder efficiënt. In Kathmandu aangekomen kijk je natuurlijk even wat de locale tijd is maar er is geen klok te vinden. Je hebt mensen- en klokkentijd. Vanaf dat moment maken we dan alleen nog gebruik van mensentijd. Als de zon op is sta je op en als de zon ondergaat ga je naar bed

'554235' door travelbag '554235' door travelbag

NepalHimalaya

NepalHimalaya

De Himalaya vanuit ee

travelbag

We vliegen van Kathmandu naar Lhasa. Zitten bij het raampje en aan de goede kant van het vliegtuig. Het zou moeten lukken om vanuit het vliegtuig de Himalaya te kunnen zien. De voortekenen zijn goed. Wat nog mee speelt is het weer. Zouden wij het vanuit de lucht te zien krijgen? Wanneer we er boven vliegen krijgen wij een seintje vanuit de cockpit en zie daar, Zo helder als het maar kan. Een schitterende view vanuit onze luie vliegtuigstoel, beter had het niet gekund.

'553168' door Haribobanaan '553168' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Yak in de sneeuw

Haribobanaan

Enkele dagen hiervoor had het behoorlijk gesneeuwd. De sherpa's gebruikten de Jaks als een soort sneeuwschuiver, zodat de paden weer enigszins begaanbaar waren. Jaks kunnen beter klimmen dan mensen en kunnen met gemak boven de 3000 meter hoogte leven. Een lange vacht, die tot op de bodem reikt, beschermt jaks tegen de kou.

'329321' door Reiswandaris '329321' door Reiswandaris

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Gebedsvlaggetjes

Reiswandaris

Gebedsvlaggetjes in Nepal, gefotografeerd precies vanuit de onderzijde en in het verloop van de slinger. In de verte is het berglandschap te zien. De 5 kleuren van de vlaggetjes geven de 5 elementen weer (hemel, wind, vuur, water en aarde). De kleurtjes hebben een vrolijke uitstraling in het imposante berglandschap!

'489042' door sgtravel '489042' door sgtravel

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Schitterende...vergez

sgtravel

Het Himalaya panorama in Nepal is naar mijn mening, de mooiste gratis bezienswaardigheid in de wereld. Op vele plekken in dit land kun je ongestoord genieten van schitterende vergezichten, op het hoogste bergmassief op deze planeet. Dit uitzicht heb in het Langtang gebied nabij Laurebina, op weg naar het Gosainkund meer !!

'549729' door Haribobanaan '549729' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Gokyo meren

Haribobanaan

Onze 17 daagse trektocht ging, naast het Everest Base Camp, tevens naar de Gokyo meren. Deze grote vallei loopt parallel aan het dal waarin de Everest ligt. Het bijzondere is dat dit dal veel minder wordt bezocht. Het Gokyo-dal ligt ten noorden van Namche Bazaar. De top, Gokyo-Ri (5,357 meter) genaamd, heeft ongekende uitzichten.

'444373' door reysigers '444373' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Yaks en paarden graze

reysigers

Ik ben hier in Kyanjin Gompa een klein gehuchtje, welke is in bezit van een klein Boeddhistisch kloostertje en een kaasfabriekje dat met Zwitserse steun is gebouwd. Het piepklein dorpje heeft een groepje stenen hutten. Tijdens mijn Langtang trekking kom ik hier terecht, geniet van de bergen en de tientallen yaks en paarden die ik tegenkom.

'449275' door reysigers '449275' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Lastdieren.

reysigers

Ik ben hier op trekking, de Langtang trek. Onderweg is dit mijn eerste stop en ik overnacht in deze teahouse. Terwijl in op een klein terrasje zit om wat te eten en drinken komen deze lastdieren en begeleider voorbij.

'492077' door reysigers '492077' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Weg wezen jij

reysigers

"Dat vervelend broertje van me me zit me steeds te plagen, weg wezen jij". Deze foto gemaakt tijdens mijn Helambu trekking. Hoop in de toekomst dat deze trekking weer mogelijk is.

'503167' door reysigers '503167' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Eigen stekje

reysigers

Voor oudere mensen valt het vaak niet mee in Nepal, vooral als je er alleen voor staat en geen familie of vrienden hebt die voor je zorgen. Deze oude man heeft zijn eigen stekje gevonden waar hij zijn potje eten klaar maakt.

'492963' door reysigers '492963' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Hoop het beste voor..

reysigers

Ik zou zo graag eens een kijkje willen nemen hier en hopen dat ze het allemaal overleeft hebben. Ik weet dat het hier flink gebeefd heeft en dat er moeilijk te komen is, alleen te voet. Ook voor deze dame hoop ik het beste.

'489807' door reysigers '489807' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Grote gezinnen.

reysigers

Tijdens onze Helambu trekking logeren we in een teehouse. We wandelen wat rond door dit klein gehuchtje. Veel kinderen hier, grotere gezinnen dan elders.

'489642' door Rhodaxx '489642' door Rhodaxx

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Besneeuwde bergen in.

Rhodaxx

Als je de drukke stad Kathmandu verlaat kom je in prachtige dorpjes en als het weer een beetje meezit heb je heldere lucht en zie je in de verte de besneeuwde bergtoppen van het Himalaya gebergte liggen. Dit vergezicht zie ik vanuit het dorp Bandipur, een puur dorp in de vallei van Kathmandu.

'349408' door Reiswandaris '349408' door Reiswandaris

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Smeltende sneeuw

Reiswandaris

De sneeuw smelt al weer weg. Het water komt met kracht uit de hoger gelegen bergen en breekt stukken ijs af en sleept het mee. Het is een fascinerend schouwspel.

'516358' door travelbag '516358' door travelbag

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Over de Himalaya

travelbag

Op weg van Kathmandu in Nepal, naar Lhasa in Tibet. Mooi helder weer en een schitterend uitzicht vanuit het vliegtuig op de Himalaya. Wat een toppen. Vaak kun je het treffen dat het heel bewolkt weer is, maar wij hadden geluk. Wat een uitzicht, en wat was dit genieten. Graag even openen.

'491748' door reysigers '491748' door reysigers

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Vriendelijk en...gast

reysigers

Ik ben hier op Helambu trekking. Prachtige uitzichten op de Himalaya, Tibetaanse sherpa cultuur, boeddhistische kloosters, weelderige valleien en groene bossen. De Helambu vallei ligt op een steenworp afstand van Kathmandu, maar wordt relatief toch maar weinig bezocht. Tijdens de trekking heeft u spectaculaire uitzichten op de Langtang (7245m),Ganesh Himal (7405m), Dorje Lhakpa (6990m) en tal van andere bergen van de Langtang Himalaya range. U komt tijdens de trekking door tal van kleine dorpjes en maakt kennis met de cultuur en tradities van diverse etnische groeperingen, zoals de Tamang en de Sherpa's, die zeer vriendelijke en gastvrij zijn! Ik hoop zo voor deze mensen dat ze de aardbeving overleefd hebben en het huis er nog staat.

'340254' door Reiswandaris '340254' door Reiswandaris

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Everest Ramp 1996

Reiswandaris

Tijdens hun toppoging van de Everest op 10-11 mei 1996 kwamen 8 mensen om het leven. Gids Andy Harris heeft nog geprobeerd extra zuurstof en water te brengen naar 2 achtergebleven klimmers, maar heeft uiteindelijk zelf ook het leven moeten laten. In de omgeving van de Kala Patthar, een top van waaruit je de Everest kan zien, is een herdenkingsmonument voor hem opgericht. De foto laat dit monument zien. Over de beklimming van de Kala Patthar heb ik een blog geplaatst.

'550280' door Haribobanaan '550280' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

De hangbruggen van...

Haribobanaan

Tijdens de trekking in het Himalaya gebergte moet je geregeld een diepe kloof oversteken. Hiervoor zijn op grote hoogte hangbruggen voor gemaakt. Je moet geen last van hoogtevrees hebben, het waait vaak hard op de bruggen en je voelt de brug continue deinen.

'492279' door Fietser '492279' door Fietser

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Langste afdaling

Fietser

De afdaling van de hoogvlakte van Tibet naar Nepal is de langste ter wereld(denk ik). Het is in ieder geval een cultuur shock, De vorige dag stond ik 's middags nog in Tibet op 5050 m hoogte te genieten van een van de mooiste uitzichten ter wereld en de volgende dag sta je in de tropen in Nepal op 440 m hoogte. Een enorme overgang. Van temperatuur en cultuur. Weken lang gefietst op het dak van de wereld en je bent zo maar ineens in iets totaal anders.

'554063' door Haribobanaan '554063' door Haribobanaan

NepalHimalaya

NepalHimalaya

Ngozumpa Gletsjer

Haribobanaan

Bij de Gokyo meren op 5.000 meter hadden we een prachtig zicht op de gigantische Ngozumpa Gletsjer. De Ngozumpa gletsjer is de langste gletsjer van de Himalaya en ligt net beneden de zesde hoogste berg ter wereld, de Cho Oyu.