Chitwan NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Veilig varen

Chitwan NP,
Nepal


In het nationaal park van Chitwan kun je met primitieve kano's de rivier over. Ze worden voortgestuwd door een bootsman met een lange stok en terwijl je langzaam over de rivier glijd, ontdek je van alles langs de oevers, van prachtige vogels tot heuse krokodillen.

We worden gewaarschuwd om de armen binnenboord te houden vanwege die krokodillen. Het is doodstil op het water en de randen van het oerwoud zijn dichtbegroeid. Vogels vliegen op wanneer we langskomen en onder overkappingen van hout en takken zien we af en toe de kop van een krokodil die in het water ligt. De bootsman van een tegemoetkomende kano die leeg tegen de stroming in terugkomt roept dat er een stukje stroomafwaarts een kano met toeristen is aangevallen door een grote krokodil. Het ritje wordt wat spannender ineens.

We bekijken blauwe ijsvogels en maraboes, prachtige vogels die hier in het oerwoud voorkomen. Ineens schreeuwt de bootsman en zien we onder de kano de silhouet van een reusachtige krokodil. Het is niet zo'n klein beest als langs de oevers maar echt een groot monster. De bootsman had hem aanvankelijk niet gezien terwijl hij op de bodem lag en heeft hem per ongeluk met de stok op de kop geraakt. De krokodil kronkelt en het water spat dreigend op. Maar we varen door en er gebeurt gelukkig niets.

Je begrijpt het al: in Chitwan moet je echt een kanotocht maken!