Chitwan NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chitwan NP image
Chitwan NP image Chitwan NP image

Chitwan NP

Chitwan NP
Nepal
Afpmvannunen

Een junglewandeling door Chitwan National Park en een bezoek aan het olifantenfokcentrum

Rond 7.00 uur vertrekken we weer. Vandaag gaan we de grens over van India naar Nepal. Eerst nog een groepsfoto maken voor het mooie pand en dan de bus weer in. Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan de grens van India. Hier moeten we eerst onze stempel halen om India te verlaten. Dan is het ongeveer 100 meter lopen om bij de douane van Nepal te komen. Hier moeten we een aantal formulieren invullen + een pasfoto afgeven o het een en ander voor het visum van Nepal te regelen. Op zich gaat het vrij vlot. Inmiddels is onze bagage ook met de Riksja van India naar Nepal vervoerd. De bus staat al klaar dus we kunnen van start om Nepal te gaan verkennen. De busreis duurt dan nog ongeveer 4 uur voordat we aankomen in Sauraha. We krijgen net voor dat we ons hotel bereiken weer een ontzettend harde regenbui over ons heen. Het hotel ligt wel mooi landelijk gelegen aan de rand van Chitwan National park. Na onze bagage in onze kamer te hebben afgezet moeten we al weer naar beneden. We worden verwacht om al de formaliteiten voor China te regelen. Na dit gedaan te hebben eten we ook meteen maar in het hotel.

De volgende dag worden we om 7.00 uur opgehaald voor een junglewandeling door Chitwan National Park. Het reservaat waar vroeger door de koningen werd gejaagd, werd het eerste national park van Nepal in 1973. Het tropisch woud, de savanne en ander moerassige delen langs de Rapti -Reu en Narayanirivier beslaat 932 km². Het reservaat kent 68 diersoorten, 544 vogelsoorten en 55 verschillende soorten reptielen en amfibieën. Maar het park is vooral bekend vanwege het feit dat het een laatste Indische neushoornbevolking hier leeft (503 in totaal), Bengaalse tijgers (126), verschillende lipberen maar ook vindt je damherten apen en wilde olifanten. We lopen een stukje door het dorp heen totdat we aan de rivier komen. Daar worden we met een kano overgezet We lopen toch wel een uurtje of 3 door de jungle en het enige wat we zien zijn, herten, apen en een krokodil. Wel hadden 3 bloedzuigers mij weten te vinden. Na de wandeling gaan we weer met de kano over en gaan we terug naar het hotel waar we onze broekspijpen meteen in een sopje zetten omdat deze wel heel vies zijn geworden door de wandeling. Hierna zijn we maar eens geld om gaan wisselen van Indiase Roepies naar Nepalese Roepies en meteen maar wat bij gaan pinnen voor de rest van de dagen. Sauraha is een leuk klein plaatsje en we besluiten dan ook om even door het dorp te lopen. Hier vinden we een leuk restaurantje waar we gaan lunchen. Het is aan de straatkant maar wel op de tweede verdieping. Het is een genot om daar te zitten en een beetje het dagelijks leven te bekijken. Overal mensen met paraplu's lopend, fietsend, jong, oud al schijnt de zon en mensen, voornamelijk mannen/jongens, op olifanten. Om 15.30 uur gaan we nog naar het olifantenfokcentrum. Dit centrum heeft als doel de hoeveelheid olifanten in Nepal groter te maken. Dit neemt nogal wat tijd in beslag aangezien de draagtijd van de olifant 2 jaar beslaat.
We zijn maar met zijn vieren, Wim en Joke en Erik-Jan en ik. We worden met een jeep wederom richting rivier gebracht. Weer met de kano de rivier over en daar is het centrum. We maken eerst een rondje door het informatiecentrum waar het een en ander wordt uitgelegd. De olifanten die hier geboren worden, worden ook één maand intensief getraind om of naar de jungle te gaan om te helpen of voor toerisme. Op het moment dat wij er zijn, zijn er niet zo heel veel olifanten omdat deze nog in de jungle waren. Maar onder hoge lange luifels stonden toch een aantal olifanten en zelfs met kleine olifantjes erbij. We hadden geluk want het was voedertijd, een olifant eet wel 200 kilo groen per dag. Dit waren allemaal pakketjes zodat de olifant in één keer al het nodige binnenkrijgt aan vitaminen. Opeens komen er 7 everzwijnen uit het bos en proberen bij de olifanten pakketjes weg te halen wat ze ook nog eens lukt. Ook zien we weer hertjes en waterbuffels. Na een tijdje rondgelopen te hebben worden we weer met de kano overgezet en teruggebracht naar het hotel. 's Avonds gaan we eten bij de buren, KC's.

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Een junglewandeling door Chitwan National Park en een bezoek aan het olifantenfokcentrum"

  • profile image comment
    Door Afpmvannunen• geplaatst op 02 May 2015 | 11:32:25

    Oei, dank je voor het doorgeven heb de datum meteen aangepast.

    Bericht aangepast op 08:12:02