Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal hoogland image

Centraal hoogland

Centraal hoogland
Nepal
Reysigers

werkzaamheden

Namasté!!!! (vervolg)

Na een geweldige tijd in Tansen op naar Pokhara om vervolgens een dag later naar manlief in Serachour te vertrekken. Serachour is gelegen in een dal en heeft een adembenemend uitzicht over rijstvelden en een rivier die nagenoeg droog ligt op dit moment. Paradijselijk en rijk aan muggen, althans in deze omgeving. We slapen dan ook onder een muskietennet om de ongewenste gasten buiten te houden. Het is ook hier waar manlief samen met vijf andere vrijwilligers een ontmoetingsruimte en eventueel later een schooltje zal gaan bouwen. Een ontmoetingsruimte welke met zandzakken en bamboe gebouwd gaat worden. Een heel karwei ook al omdat ze het nog nooit eerder gedaan hebben en het veel doe en denkwerk werft.
De laatste dagen zijn de weergoden niet zo goed gezind geweest, met bakken hebben ze gestrooid en dat heeft grote schade aangericht zojuist voor de rijstoogst. Ook de bouwwerkzaamheden worden daardoor vertraagd, daarvoor in de plaats worden bouwmaterialen aangekocht. Bouwmarkten zijn er niet op iedere 10 km zoals bij ons, als ze er al zijn. Ook wordt er verkeerde materiaal aangeleverd, zand met te weinig grind voor de fundering. Een paar dagen pauzeren kan geen kwaad want er is weer een festival gaande, een Lichtjes en Tikafestival en er wordt weer vrolijk gedanst in de straten van Pokhara.
Ikzelf vier het festival deels in Pokhara, deels bij Ramesh thuis in Sauraha, nabij het Chitwan Nat. Park. Op dit moment verblijf ik in het ressort waar Ramesh werkt, heb daar mijn eigen huisje en zal hier langer blijven. Vrijwilligerswerk, welke eigenlijk de bedoeling was, gaat nu met een gebroken pols niet lukken. Ruk heeft me gebracht naar hier (bustocht van 6 hele uren) en samen vieren we met Ramesh , vrouw en hun ongeboren kindje het Tikafestival.
In het ressort verveel ik me tot nog toe niet. Ruk is weer terug naar Tansen. Ik ontmoet hier veel gasten. Ramesh neemt me overal mee naar toe als het enigszins mogelijk is. Zou zomaar ook gids kunnen zijn. Iedereen is hier zo gastvrij en aardig. Ramesh heeft de zorg overgenomen van Ruk (mijn gebroken pols).

Op dit moment zit ik buiten in mijn veranda, het is een stralende dag. Heb zojuist de olifanten een bad zien nemen en ga straks een wandeling maken en genieten van de zonsondergang.
Het eten is hier smaakvol en de koffie staat altijd klaar. Wat kan ik nog meer wensen?

We zijn inmiddels weer een paar dagen verder, het weer is aan het veranderen, beetje kouder (nog mooi)vooral in de ochtend lichte mist. De laatste dagen heb ik veel gewandeld met andere toeristen in de jungle (neushoorns gespot en andere dieren) en door dorpjes. Mijn camera raakt weer oververhit ( enkelpoot statief) en ik ben veel in de weer om sommige foto’s (met linkerhand) te bewerken, o.a. rechtzetten. Heb veel mensen beelden beloofd en dat wil ik ook nakomen. Met mijn pols gaat het goed zolang ik maar geen gekke bewegingen maak. Ook moet mijn cameralens in reparatie, ongelukje van Ramesh. Eerst nog krijgen we flinke buien te verwerken, iets wat niet hoort in deze tijd. Ook in manliefs Serachour plenst het weer en dat doet de rijstoogst en bouwwerkzaamheden geen goed.

Alweer een paar dagen later en het weer gedraagt zich nog steeds natjes. Het regent nu ook pijpenstelen in Chitwan. Het bezoek aan de bouwwerkzaamheden is voor Ramesh interessant om te zien, alhoewel de bouw nog steeds traag loopt door de weersomstandigheden. In Pokhara,het weer dat inmiddels omgeslagen , genieten we van de schitterende toppen onder een strakblauwe hemel, van het Annapurna gebied in Sarangkot.
Deze keer ben ik Ramesh gids, zijn de rollen omgedraaid. Nog nooit eerder heeft hij dit gebied kunnen aanschouwen terwijl het voor mij al de zoveelste tijd is.


Wordt vervolgd