Nepal

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nepal image

Ilam: het kleine broertje van de theeplantages in Darjeeling

Nepal
Azië
LanaDonse

Ilam: het kleine broertje van de theeplantages in Darjeeling

Toen ik in 2014 voor het eerst in Nepal was, heb ik een bijzonder en vrij onbekend plaatsje bezocht: Ilam. Dit wordt ook wel 'het kleine broertje van Darjeeling' genoemd - het ligt vlakbij de grens met India en bestaat voornamelijk uit theeplantages. Toch wordt het nauwelijks bezocht, waardoor het helemaal niet toeristisch is. Een verademing!

Ilam is een schattig, klein plaatsje met kleurrijke huisjes en weelderige bloementuinen. Alleen al dit tafereel is het bezoeken waard. Ik heb er de hele dag rondgewandeld, vergezeld door prachtige, grote vlinders en werd beloond met een mooi uitzicht op de groene plantages, waar ik bijna helemaal alleen van kon genieten.

Bijna alleen, want er waren wel een paar locals met wie ik interessante gesprekken heb gehad. Dit is echt heel anders dan in de grotere toeristische trekpleisters, waar de Nepalese mensen zeker ook open staan voor een goed gesprek, maar vaak weten dat je als Westerse reiziger wel wat te besteden hebt. Er waren nauwelijks theewinkeltjes - in tegenstelling tot in Darjeeling, waar het ervan wemelt - maar bij één van de zeldzame speciaalzaakjes heeft de vrouw achter de balie me geduldig uitgelegd hoe witte, groene en zwarte thee gemaakt worden. Ze liet me zien hoe de blaadjes met de hand geselecteerd en gerold worden. Wat een werk! Met dat idee ga je je kopje thee ineens een stuk meer waarderen.

Het leukste aan Ilam vond ik denk ik de vredige en geborgen sfeer. Ik kon zien dat de mensen voor elkaar zorgen, en trouw zijn aan elkaar en aan de plaats waarin ze wonen. In een van de lokale eethuisjes werd mij verteld dat het normaal is dat iedereen meehelpt aan het onderhoud van de gebouwen en de plantages. Daar kunnen we in het westen nog iets van leren!

In Ilam zelf is er dus niet veel bijzonders te doen, maar als je een beetje je best doet om in contact te komen met de mensen die er wonen, dan leer je toch een hoop! Om eerlijk te zijn vind ik dit veel leuker dan het bezoeken van de highlights in bekende plaatsen. Darjeeling heb ik namelijk ook bezocht, waar het echt voelde alsof ik toeristje moest spelen: je kunt er opgehaald worden door een jeep om 4 uur 's morgens naar Tiger Hill te gaan voor de zonsopkomst, rondleidingen in de theeplantages krijgen en musea bezoeken. Gelukkig kwam ik een paar andere reizigers tegen die wel samen een wandeling wilden gaan maken, en samen met hen ben ik bij een Boeddhistisch klooster terecht gekomen waar we een glimp opvingen van de ceremonie die de monniken aan het uitvoeren waren.

Zulke onverwachte momenten, ontmoetingen met gelijkgezinden en het leren over de cultuur van het land blijven voor mij de mooiste dingen aan het reizen.

Als je naar Nepal gaat, kan ik zeker aanraden om naar Ilam te gaan. Het is een flinke reis vanaf de meeste locaties - zelf kwam ik vanuit Lumbini met een nachtbus - maar weer eens wat anders dan het bekende. Een tip voor iedereen die liever buiten de gebaande paden gaat!

Foto's

Uitzicht over de theeplantages
Uitzicht over de theeplantages
LanaDonse
Prachtige grote vlinder in een bloementuin in Ilam
Prachtige grote vlinder in een bloementuin in Ilam
LanaDonse