Nepal

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Nepal image

Langtang trekking

Nepal
Azië
Reysigers

Langtang trekking


Het gaat een zware dag worden, bergopwaarts, 800 meter voor de boeg waar we 8 uurtjes voor nodig zullen hebben voor ons doel “Hotel Lama” ( een klein dorpje) te bereiken. Ik draag mijn bagage zelf, heb het minimale meegenomen. Ik heb bewondering voor de dragers die soms 50 kilo of meer naar boven sjouwen en dat dan vaak op teenslippers. We lopen langs de ijskoude Langtang rivier, bezaait met stevige rotspartijen en watervallen, aan de andere kant van het rotsachtige pad, bijzondere flora en fauna.

Hier en daar hoor ik geritsel in de bomen en Langur aapjes springen van top naar top. Ze zijn heel klein en kijken je onderzoekend aan met hun fijn getekende gelaatstrekken. Omdat het nogal vroeg in het jaar is en nog te koud, blijven veel vogels nog even weg op een enkele na en verblijven in lagere gelegen gebieden.

Het Nationaal Park Langtang is een bergketen ten zuiden van de Tibetaanse grens.

Na een onderbreking in een theehuis stoppen we een uurtje eerder dan gepland. Ik ben moe, mijn benen vinden het genoeg geweest voor vandaag. Een zware dag met een sterke hellende klim en net zulke steile afdalingen. We brengen de nacht door in het theehuis, oftewel guesthouse in Rimchi We zijn de enige gasten en laten ons verwennen met rum en snacks, heerlijk buiten in het zonnetje. Als het wat kouder wordt, kruipen we bij een vuurtje waar later voor ons gekookt zal worden. Het is een heerlijke plek om te zijn met vriendelijke en warme mensen. Na wat opgewarmd te zijn, kruip ik in mijn bedje wat doet lijken op een houten kist. Een dun matrasje en de té zware dekens houden me warm en op zijn plaats.

Ik ontwaak op nieuwjaarsdag, Losar. Het Tibetaanse Nieuwjaar is de belangrijkste feestdag in Tibet en voor de daar van oorsprong Tibetaanse bevolking. Oude gebedvlaggetjes worden vervangen door nieuwe en er wordt gebeden. Na een nachtje rust en nog wat stijfjes trekken we verder. Het is wennen, maar Ruk ( mijn gids) verzekerd me dat het snel beter zal gaan. Verder trekkend langs de rivier, de traktatie op een schitterend uitzicht met onder andere op de bergtoppen Ganesh Himal en Langtang Lirung, doet mijn vermoeidheid snel vergeten
.
Als mijn voeten weer beginnen te protesteren zijn we bijna in Langtang (ons volgende rustplaats) op 3450m hoogte. We hebben nog enkele uurtjes vrij voordat de duisternis invalt en wandelen door het oude gedeelte van Langtang met prachtige authentieke huisjes. Het is koud en het kwik is gedaald onder nul. Het is een gezellige boel met andere toeristen in het theehuis rond de kachel waar we overnachten . Onze volgende bestemming ligt op 3860m hoogte. De trail is goed te bewandelen, grote vlaktes, de wandeling duurt 3,5 uren. Toch ook vermoeiend vanwege de hoogte. Kyanjin Gompa is een klein gehuchtje welke ik niet gauw zal vergeten, een fijn plaatsje om een dag langer uit te rusten, tijd genoeg over om alles eens goed te bekijken en prachtige wandelingen te maken. De besneeuwde bergtoppen zijn soms bijna niet te onderscheiden van de laag hangende witte wolken. We brengen een bezoek aan een kaasfabriekje, geen yakkaas op dit moment maar ik heb de kaas geproefd in ons guesthouse en het smaakte me goed.

Kyanjin Gompa is niet alleen een klein gehuchtje, ook de omgeving is adembenemend mooi. De bergen, de vlaktes waar yaks rustig rond grazen. Achter de bergen ligt Tibet. We zijn dichtbij. Ook hier koud en in de avond verblijven we gezellig in de keuken van de Tamangs , de lokale bevolking. (De grootste etnische groep in Nepal waar 20% van de Nepalezen toe behoort. Ze komen oorspronkelijk uit Tibet) Door de kou is de douche bevroren en staan er flessen water om het toilet door te spoelen.

Verder trekken is niet mogelijk, we lopen 1300m terug omlaag. Het heeft gesneeuwd en alles is bedekt met een dun laagje sneeuw wat er onbeschrijfelijk mooi uitziet. We zetten onze voeten op het nog niet bewandeld pad en laten zo onze eerste voetstappen in de verse sneeuw na, in de vroege ochtend. We hopen nog steeds de rode panda te zien die hier woont. Met ietwat pijnlijke voeten komen we terug in Hotel Lama.(dorpje)

We wijzigen onze route, de geplande route is moeilijk te begaan door hevige sneeuwval. Geen Gosainkunda zuidwaarts maar noordwaarts naar Khangjin, Briddhim, Lingling, Timure, Rasuwagadhi en dan naar de Tibetaanse/Chinese grens. Een wandeling met onderweg, een gebied met hellingen, dichtbegroeid met rododendrons, berken en pijnbomen.

Een fantastische trekking die niemand me meer af kan nemen.

We hebben nog een lange reis voor de boeg voor we weer in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal zullen zijn.


Foto's

04113.jpg
04113.jpg
Reysigers
910b1.jpg
910b1.jpg
Reysigers
910b1.jpg
910b1.jpg
Reysigers
fd137.jpg
fd137.jpg
Reysigers
fd137.jpg
fd137.jpg
Reysigers
269f2.jpg
269f2.jpg
Reysigers
269f2.jpg
269f2.jpg
Reysigers