Nepal, here we come! image
Lkoedam

Nepal, here we come!

Een vliegende start maken in Nepal? Columbus zet alle hoogtepunten voor je op een rijtje. Van een halsbrekende vliegtrip met een gestoorde Rus dwars door het dak van de wereld tot de geheime zijwegen van het Annapurnacircuit.



Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have



Hoog boven de Himalaya

'I am Max, a crazy Russian and your pilot.’ Zo stelt de Russische ultralightpiloot van Avia Club Nepal zich aan me voor. ‘Ik ben vandaag honderd procent sober.’ Geruststellende woorden, maar toch betreed ik zijn lichtgewichtvliegtuigje met de nodige bedenkingen. Wat als het motortje het begeeft? Of de wind te sterk is? Of het kinderlijk eenvoudige besturingssysteem ermee ophoudt? Is er eigenlijk wel een parachute aan boord? Had ik niet beter, net als iedereen, voor € 100 een reguliere Himalayavlucht moeten maken vanaf Kathmandu? Maar als we binnen tien seconden zijn opgestegen en de Himalaya in vliegen, verdwijnen op slag al mijn zorgen. De kale, achtduizend meter hoge pieken van de Annapurna schitteren in de zon. We scheren langs majestueuze gletsjers en watervallen terwijl trekkers van het Annapurnacircuit, de befaamde wandelroute rond het gebergte, vanuit hun tentenkampjes naar ons zwaaien.



Even verderop vliegt Louise in een ultralight waarvan voor ons vertrek een van de deuren is afgeschroefd – gevaarlijk balancerend over de rand van het vliegtuigje neemt ze op een hoogte van vierduizend meter foto's van de besneeuwde bergtoppen. Zo vroeg in de ochtend, om een uurtje of half acht, is het zicht ideaal – de valleien hangen nog vol mist maar we hebben geen last van schaduwpartijen (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 21



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.