Homo's trouwen in Nepal image
Sabrina

Homo's trouwen in Nepal

Vanaf mei mogen homoseksuelen in Nepal met elkaar trouwen. Nepal hoopt hiermee zijn positie als homovriendelijke vakantiebestemming te versterken. Een opmerkelijke ontwikkeling, aangezien homo's er pas ruim twee jaar dezelfde rechten hebben als hetero's.

De Nepalese overheid beweert dat de acceptatie van homo's een kwestie van mensenrechten is, maar economische belangen lijken ook een rol te spelen. De reisbranche verwacht dat Nepal een nieuwe hotspot zal worden voor homotoeristen. Dit in tegenstelling tot omliggende landen, die nog lang niet zo ver zijn wat betreft respect voor en acceptatie van homoseksuelen.

Gat in de markt

Het homobeleid van de Nepalese overheid moet bijdragen aan haar streven om volgend jaar twee keer zoveel bezoekers naar Nepal te trekken. 'Homo's zijn een gat in de markt', zegt Sunil Babu Pant, het enige openlijke homoseksuele parlementslid van Nepal en zelfs van heel Azië. Volgens Pant zijn veel homoseksuelen welvarend en bereid veel geld neer te leggen voor een vakantie.

Homotrekkings

Pant zette daarom zelf Pink Mountain op, een reisorganisatie voor homo's. Op zijn trekkings kunnen ook huwelijken worden gesloten. De verbintenis is helaas alleen rechtsgeldig voor Nepalese homo's; voor buitenlandse toeristen gaat het vooral om de bijzondere ervaring.

Ziekte

Volgens belangenorganisatie Blue Diamond Society moeten homotoeristen niet uit het oog verliezen dat Nepal nog steeds een traditioneel land is. Homoseksualiteit wordt gezien als een ziekte waarvan je moet genezen. Nepalese families doen er dan ook alles aan om een homoseksuele zoon of dochter alsnog met iemand van het andere geslacht te laten trouwen.


Zelf op reis met homoreisorganisatie Pink Mountain? Kijk op de website www.pinkyatra.com.



Foto door: Movos.reisreporter.nl

Lees meer over Nepal in columbus editie 21

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.