TV Tip: Himalaya Alert image
Koenthal

TV Tip: Himalaya Alert

Eerder dit jaar stond bergbeklimster en journaliste Bernice Notenboom voor de documentaire ‘Himalaya Alert’ als tweede Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. Haar doel: aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatverandering.

Notenboom reisde af naar de Himalaya om vast te leggen hoe de gletsjers van deze bergketen door klimaatverandering in hoog tempo smelten. Volgens het gezaghebbende onderzoeksinstituut IPCC zal alle sneeuw en ijs over veertig jaar voorgoed zijn verdwenen. Hierdoor dreigen veel gebieden in Oost-Azië te overstromen – sommige dorpen zijn al weggevaagd door het water. Bernice sprak uitvoerig met de plaatselijke bevolking en boeddhistische kloostergemeenschappen over deze problematiek.

Actie

Het is hoog tijd voor actie en Bernice zal dan ook in december naar de grote klimaatconferentie in Kopenhagen gaan om het probleem onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Op zondag 29 november kun je alvast naar ‘Himalaya Alert’ kijken. De Boeddhistische Omroep zendt de documentaire van 12:00u tot 13:00u uit op Nederland 2. De uitzending wordt op zaterdag 5 december om 9:20u herhaald, eveneens op Nederland 2.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.