Nepal Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Nepalese peuter wordt godin

Gepubliceerd: 08 okt 2008
2

Gisteren is een driejarig meisje door een groep deskundigen tot de nieuwe ‘levende godin’ van Nepal gekozen.

Reïncarnatie godin van de dood
Het meisje Matina Shakya, wordt in Nepal gezien als de reïncarnatie van Kali, de hindoegodin van de dood. Elke ouder die graag wilt dat zijn dochter wordt verkozen brengt zijn dochter als ze ongeveer drie is naar een tempel. Daar overnachten de meisjes, terwijl priesters ze bang proberen te maken. Het meisje dat het minst bang is zou wel eens de reïncarnatie kunnen zijn.
Als een meisje uiteindelijk na nog meer selectierondes wordt gekozen gaat ze weg bij haar ouders, leeft in tempel en mag alleen gefotografeerd worden bij rituele optochten. Heel soms mag ze uit het raam kijken, maar alleen als ze haar volledige 'godenkleding' aanheeft.
De ziel van de godin verlaat het meisje bij de eerste menstruatie en ze is dan weer een gewone sterveling. Om die reden kon de vorige 'levende godin' op 11-jarige leeftijd helaas geen godin meer zijn.
Nadat de ziel het meisje verlaten heeft, is het voor haar niet makkelijk. Mannen die haar huwen zullen volgens het geloof binnen een half jaar dood zijn en daarom blijven ze later meestal ongehuwd. De meisjes zijn de enigen die van de overheid een pensioen krijgen. Nepal kent verder geen sociale voorzieningen.

Feesten in Nepal
Gedurende het jaar worden er meerdere religieuze feesten gevierd. Ben je toevallig in Nepal tijdens één van deze feesten dan is dat echt leuk om mee te maken. 80% van de bevolking is hindoe, 10% boeddhistisch en 4% islamitisch.
Boeddha’s verjaardag
Elk jaar in mei wordt met ‘Buddha Jayanti’ de geboorte van de Boeddha gevierd. Op 13 mei stromen horden mensen naar de tempels Swayambhunath en Boudhanath om de ‘koning van het boeddhisme’ te huldigen. Ook Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha wordt drukbezocht.
Dashain
Eind september, begin oktober vindt het Dashain Festival, het grootste festival van Nepal plaats. Uit heel het land komen mensen samen om feest te vieren, offers te brengen en te bidden voor gezondheid en rijkdom. De godin Durga wordt op deze manier op alle mogelijke manieren aanbeden. Dit jaar vindt het festival van maandag 6 t/m dinsdag 14 oktober plaats.
Divali, het lichtjesfeest
Op 28 oktober vindt het feest van de duizend lichtjes, een vrolijk hindoefeest plaats. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.
Offerfeest (Eid Al-Adha)
Op 8 december vieren moslims drie dagen lang het Offerfeest of Schapenfeest, het belangrijkste feest van de islam. Ieder gezin slacht dan een schaap, om daarmee te gedenken dat Abraham gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah om te laten zien dat hij trouw en gelovig was. Toen Abraham zijn zoon met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats van Ismaël mocht innemen.

Nepal
Nepal is bekend vanwege zijn bergachtige omgeving waaronder de Mount Everest. Als je dit ongerepte land bezoekt, mag een berg- of klimtocht dus niet ontbreken. Ook cultureel heeft dit Hindoe-koninkrijk veel te bieden. Er zijn veel heilige en archeologische plaatsen en een grote variëteit aan etnische culturen. Het toerisme is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten.
Heb jij wel eens een feest in Nepal meegemaakt? Beschrijf dan hier hoe dat was.
Wil je andere Reisreporter-foto’s van Nepal zien, kijk dan hier.
Foto: Zusjes, Nepal, svenadank.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nepal artikelen
Reisnieuws
Bizar: man beklimt Mount Everest in één dag!

04 jun 2017, De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra zuurstof. Alsof het niks is ... Bekijk hier de video van zijn epische avontuur.

0
Reisnieuws
5 paden die volgens ons pas over 5 jaar gebaand zijn

28 feb 2017, Nu mensen mobieler en reislustiger zijn dan ooit wordt het aloude Columbus-principe 'buiten de gebaande paden treden' steeds moeilijker. In plaats van ons te richten op de meest onontdekte plekjes in het heden kijken we eens vooruit, vijf jaar de ...

0
Video
Columbus-team op pad. On the road in onbekend Mustang

10 feb 2017, Schrijfster Ynske Boersma en fotograaf Malou van Breevoort brachten de geïsoleerde Nepalese regio Mustang voor ons in kaart. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Ze zagen twee vluchten gecanceld worden, trotseerden bergwegen terwijl het ijzelde...

0

Reacties van bezoekers Reageer

mariellevw

Door: mariellevw • Geplaatst op

De levende godin wordt Kumari genoemd wat betekent "puur"en "maagdelijk".
Ook moet haar sterrenbeeld in overeenstemming zijn met de koning, zodat de sterrenbeelden niet met elkaar botsen.
Dat is ons verteld toen wij in 2007 in Kathmandu Nepal waren op de Durbar Square bij het schitterend
bewerkte gebouw de "Kumari Ghar" waar de Kumari woont.
En bij iedere vorm van bloeden is ze godin af.

Averil

Door: Averil • Geplaatst op

Volgens mij geldt het niet alleen bij de eerst menstruatie dat de ziel van de godin het meisje verlaat, maar bij iedere vorm van een bloeding dus dat kan ook zijn als ze zich heeft gesneden of zoiets dergelijks.
Er wordt trouwens ook niet bij vermeld dat de 'levende godin' gedurende die tijd de grond niet mag aanraken en dus afhankelijk is van dragers die haar verplaatsen. Het grootste deel van die periode zit ze binnen alleen bij rituele optochten komt ze buiten de tempel.
Dit is wat ik heb gehoord/gelezen hierover.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.