Nepal Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Skydive boven Mount Everest

Gepubliceerd: 25 sep 2008
0

Tientallen skydivers maken in oktober de eerste parachutesprong boven de Mount Everest. Het is de eerste keer dat een dergelijke poging wordt ondernomen.

Weersomstandigheden Mount Everest
Wanneer (en of) ze daadwerkelijk de sprong gaan maken is nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Niet alleen de temperatuur van –40 graden celcius is extreem, ook de wind speelt een belangrijke rol. In de zomer is de windsnelheid op de top van de Everest zo’n 5 meter per seconde, in de winter (vanaf oktober) kan dit oplopen tot boven de 35 meter per seconde, in Nederland komt dit overeen met windkracht 12, oftewel orkaankracht.

150 meter boven de top van de Mount Everest
De skydivers worden per vliegtuig naar een hoogte van ongeveer 9000 meter gebracht, zo’n 150 meter boven de top van de Mount Everest. De normale hoogte voor een parachutesprong ligt rond de 4000 meter. Na een vrije val van ongeveer een minuut en een 8 tot 10 minuten durende glijvlucht aan de parachute wordt er geland op een vlak terrein op ongeveer 3750 meter hoogte.

Jarenlange voorbereiding
De groep van ongeveer 30 skydivers is de laatste jaren hard bezig geweest met de voorbereidingen. Ze springen met parachutes die drie keer zo groot zijn, dit om het effect van de ijlere lucht op deze hoogte te doorstaan, ook de reserveparachute heeft deze grootte. De skydivers zijn verder uitgerust met op maat gemaakte pakken, zuurstofmaskers en survivalmateriaal waaronder een radio.

Risico’s
Ook al zijn de voorbereidingen en de weersomstandigheden goed, er blijven risico’s kleven aan deze sprong. De belangrijkste gevaren zijn materiaalproblemen en het niet kunnen vinden van de uiteindelijke landingsplaats. Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt is een compleet reddingsteam opgezet. Met behulp van een helikopter kunnen ze verdwaalde parachutisten ophalen, als het terrein te onbegaanbaar is kunnen sherpa’s en een yak worden ingezet. De extreme omstandigheden op de Mount Everest hebben sinds de eerste beklimming van meer dan 50 jaar geleden ruim 200 slachtoffers veroorzaakt.

Foto: Mount Everest door kerewest.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Nepal artikelen
Reisnieuws
Bizar: man beklimt Mount Everest in één dag!

04 jun 2017, De Franse Kílian Jornet flikte het onmogelijke: hij beklom de Mount Everest in slechts 26 uur tijd! En dat zonder enige vorm van bescherming of extra zuurstof. Alsof het niks is ... Bekijk hier de video van zijn epische avontuur.

0
Reisnieuws
5 paden die volgens ons pas over 5 jaar gebaand zijn

28 feb 2017, Nu mensen mobieler en reislustiger zijn dan ooit wordt het aloude Columbus-principe 'buiten de gebaande paden treden' steeds moeilijker. In plaats van ons te richten op de meest onontdekte plekjes in het heden kijken we eens vooruit, vijf jaar de ...

0
Video
Columbus-team op pad. On the road in onbekend Mustang

10 feb 2017, Schrijfster Ynske Boersma en fotograaf Malou van Breevoort brachten de geïsoleerde Nepalese regio Mustang voor ons in kaart. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Ze zagen twee vluchten gecanceld worden, trotseerden bergwegen terwijl het ijzelde...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.